Το παράδειγμα των  ΗΠΑ για τα απόρρητα έγγραφα,  και το σκάνδαλο Κατάρ που δεν  «άγγιξε» την Κύπρο!

Οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται πως  βρίσκονται σε «αγρανάπαυση» όταν πρόκειται για ζητήματα που θα διαταράξουν την καθεστηκυία τάξη

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Στην Κύπρο όταν μέλη του Κοινοβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας  διέρρευσαν διαβαθμισμένα κρατικά έγγραφα στο φιλοτουρκικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα δεν «έσπασε μύτη»: Οι  δράστες αυτού του αξιόποινου αδικήματος  την σκαπούλαραν με ελαφρά πηδηματάκια έχοντας σιωπηρά την στήριξη όσων ενόρκως διαβεβαίωναν πως θα σέβονται το Κυπριακό Σύνταγμα και του νόμους της πολιτείας.  Μαζί με όλους αυτούς τους νομοθέτες και τα  μέλη άλλων ανεξάρτητων θεσμών- όπως η Γενική Εισαγγελία,   Αστυνομία,    ΜΟΚΑΣ, Αρχή για την Πάταξη της Διαφθοράς  καθώς και ανεξάρτητους οργανωμένους φορείς.

Σε αντίθεση με την   Κύπρο,  στις ΗΠΑ ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και εσχάτως ο νυν Αμερικανός πρόεδρος Τζον Μπάιντεν βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και διεξάγονται εναντίον τους έρευνες επειδή βρέθηκαν στην κατοχή τους διαβαθμισμένα κρατικά έγγραφα. Φαίνεται πως στην αλλοδαπή οι θεσμοί σέβονται το λειτούργημα τους και εφαρμόζουν κατά γράμμα τους νόμους και τις απαγορευτικές ρήτρες ανεξάρτητα  αν τα υπό διερεύνηση άτομα είναι νυν ή πρώην κρατικοί αξιωματούχοι. Βέβαια οι πιο πάνω δεν τα διέρρευσαν σε ξένους (και μάλιστα εχθρικούς) αλλά τα κράτησαν για τον εαυτό τους. Μικρότερο μεν το αδίκημα αλλά σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με φυλάκιση,

Στην Κύπρο όμως φαίνεται πως οι θεσμοί  μας βρίσκονται σε «αγρανάπαυση» όταν πρόκειται για ζητήματα που  θα διαταράξουν την καθεστηκυία τάξη. Έτσι σιωπηρά κατάπιαν αυτό το  μείζον ποινικό αδίκημα και ουδείς εκ των ενόχων ή υπόπτων κλήθηκαν να λογοδοτήσουν  για τους λόγους που τους ώθησαν να διαρρεύσουν κρατικά απόρρητα έγγραφα σε ένα διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο το οποίο εργολαβικά προπαγανδίζει υπέρ της Τουρκίας και τις άριστες σχέσεις της με τους εμίρηδες του Κατάρ .Και όχι μόνο.

Οι δημοσιογράφοι του εν λόγω δικτύου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στον Έβρο τον Αύγουστο του 2022 όταν η Τουρκία προωθούσε δια της βίας μετανάστες προς τα σύνορα της Ελλάδας. Και ένα από τα θέματα που προβλήθηκε εκτεταμένα σε διεθνές επίπεδο ήταν μια φερόμενη μετανάστρια η οποία προέβαινε σε δακρύβρεκτες δηλώσεις για το ανύπαρκτο κοριτσάκι της με το όνομα Μαρία που την δάγκωσε ένας ανύπαρκτος σκορπιός σε μια απροσδιόριστη νησίδα του Έβρου.

Βέβαια όταν αποδείχθηκε πως η εν λόγω μετανάστρια ζούσε στη Γερμανία και οργάνωνε το εν λόγω σκηνικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την συνδρομή και ΜΚΟ   και ούτε παιδάκι υπήρξε ούτε και θάφτηκε εκεί στη νησίδα,  δεν υπήρξε η ανάλογη προβολή για αποκατάσταση της αλήθειας.

Από τα μέσα  του Αυγούστου  , με μια εκτενή σειρά δημοσιευμάτων, ΜΜΕ όπως το «Der Spiegel», το «Euractiv», το «Politico», το  Al Jazzera  αλλά και η «Le Monde», η «Libération», ακόμη και οι «New York Times» και η «Washington Post» επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο μαστίγωσης της Ελλάδας. Μαζί με κάποιες Μ.Κ.Ο έπαιξαν  συντονισμένα το βρόμικο χαρτί διασυρμού της Ελλάδας,  πυροδοτώντας μια διεθνή κατακραυγή   εις βάρος της χώρας και των δήθεν απάνθρωπων πρακτικών, τις οποίες υποτίθεται πως εφαρμόζει στο μεταναστευτικό ζήτημα. Για πάνω από ένα μήνα η Ελλάδα διασυρόταν  μέσα σε έναν βόρβορο δριμύτατων επικρίσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  βάρβαρης μεταχείρισςη των παρανόμως εισερχόμενων στη χώρα μεταναστών. Όταν η   δήθεν τραγωδία, αποδείχθηκε   ένα μεγαλειώδες φιάσκο και ψεύτικο κατασκεύασμα,  μόνο το «Der Spiegel»,  βρήκε το θάρρος να απολογηθεί για τα μεγάλα ψέματα που πρόβαλλε. Οι υπόλοιποι  βουβάθηκαν ή  έκλεισαν το θέμα εκεί που το άφησαν.



Qatargate  και Κύπρος

Πέραν των πιο πάνω, που ενισχύουν την ανάγκη   ότι οι βουλευτές που διέρρευσαν τα απόρρητα κρατικά έγγραφα στον Αλ Τζαζίρα θα πρέπει να λογοδοτήσουν ,  αιωρείται και ένα άλλο ζήτημα για το οποίο οι θεσμοί μας όφειλαν και οφείλουν να ασχοληθούν ενδελεχώς. Είναι και η πολύκροτη υπόθεση του Qatargate.  Την ώρα που οι Βελγικές αρχές διεξάγουν έρευνες σε τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για  την πορεία του χρήματος του Κατάρ που εισέρρεε σε λογαριασμούς   ευρωπαίων αξιωματούχων, η Κύπρος οφείλει να προβεί στα αυτονόητα. Να διεξαγάγει έρευνες εντοπίζοντας και στην Κύπρο πιθανά μελανά στίγματα για τη διαδρομή βρόμικου χρήματος από την χώρα των Εμίρηδων ή του Μαρόκου .

Ιδιαίτερα αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι  στην Κύπρο υπάρχουν εγγεγραμμένες εταιρείες  της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπόδικου σήμερα στις φυλακές των Βρυξελλών Εύας Καϊλή. Και αν υπάρχουν, ποια δικηγορικά γραφεία τις ενέγραψαν στην ίδια ή σε στενούς συγγενείς της  και,  τι ποσά κρύβονται μέσα στους λογαριασμούς των εν λόγω εταιρειών;

Μια τέτοια έρευνα θα αποκαθιστούσε το κύρος και την υπόληψη της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία τα τελευταία χρόνια διασύρεται άδικα ως ένας εκ των αδύναμων κρίκων της Ε.Ε. σε ζητήματα διαφθοράς.

Δοθέντων αυτών είναι απορίας άξιο  πως η Κυπριακή Δικαιοσύνη  δεν έχει διαφυλάξει ακόμα το τεκμήριο της αθωότητας για άτομα που έχουν διασυρθεί από το Καταρινό δίκτυο. Μέχρι και αυτή τη στιγμή  προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο Youtube όχι μόνο προσβλητικές αναφορές αλλά και  σκηνές  ως να είναι πλέον δεδικασμένη υπόθεση. Ως να έχουν ήδη καταδικασθεί    ένοχοι.

Σε μια σειρά    βίντεο του Al Jazzera προβάλλεται ως κατόρθωμα του εν λόγω δικτύου η απόκτηση των διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων που διέρρευσαν από την Βουλή με επικεφαλίδες τίτλους ονόματα και υπογραμμίσεις.

Τέτοιες εικόνες προσβάλλουν την χώρα μας αλλά και τους ίδιους τους θεσμούς που διστάζουν μέχρι σήμερα να εφαρμόσουν τους νόμους και να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Βέβαια τώρα στην εκπνοή της προεκλογικής εκστρατείας όλοι ασχολούνται με τις συσπειρώσεις και τους διαγκωνισμούς για την προεδρία του κράτους. Προφανώς να θεωρούν  πως τέτοια ζητήματα είναι επουσιώδη και όχι μείζονος σημασίας. Ωστόσο  τέτοιες συμπεριφορές ή αντιλήψεις τείνουν να ενισχύσουν  τα αισθήματα αμφισβήτησης προς τους θεσμούς οι οποίοι  τάχθηκαν να υπηρετούν την δικαιοσύνη και το δημόσιο συμφέρον.  Η απόδοση δικαιοσύνης είναι μεν απόλυτη αρμοδιότητα  της δικαστικής εξουσίας. Ωστόσο δεν μπορεί να συνεχίζονται οι  παρεμβολές επηρεασμού από το  φιλοτουρκικό Αλ Τζαζίρα  το οποίο συνεχίζει ακάθεκτο την προπαγάνδα του στιγματίζοντας  αθώους και αδίκους.