Ντρέπεται και η ντροπή από τον ζήλο τους να δυσφημίζουν την Κύπρο

 Με κάθε ευκαιρία επώνυμοι και μη, προσπαθούν να στηλιτεύσουν την πατρίδα μας  συμπλέοντας με την  αμερικανική προπαγάνδα και την υστερία εναντίον της Ρωσίας

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Έχει εξελιχθεί πλέον σε άθλημα , η ετοιμότητα  και ο ζήλος διαφόρων επωνύμων και μη , να δυσφημίζουν την Κύπρο, με κάθε ευκαιρία. Το προσφιλές αφήγημα βεβαίως είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες και  «οι καλοί Αμερικανοί » που θέλουν να μας σώσουν από τους διαβολικούς Ρώσους.

 Όποιο μικρόφωνο εγχώριο ή ξένο τους βάλουν μπροστά τους, αρχίζουν την γνωστή επωδό ότι τάχατες η χώρας μας είναι από τις πρώτες στον κατάλογο διαφθοράς. Ή ότι είναι ο πιο αδύναμος κρίκος σε ζητήματα ξεπλύματος χρήματος ενώ δεν φείδονται κατηγοριών κατά της Κύπρου ότι ξεγελά τους πάντες κρύβοντας ρωσικά κεφάλαια και ότι δεν εφαρμόζει επαρκώς τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι πολίτες περιλαμβανομένων και των Κυπρίων  παρακολουθούν με σοκ και δέος τις  τεραστίων διαστάσεων αποκαλύψεις   στην Ε.Ε. με το λεγόμενο Qatargate  όπου κάποια βαθιά λαρύγγια έκαναν γαργάρα τις ανομίες του αραβικού αυτού εμιράτου και απέκρυβαν  το θανατικό χιλιάδων εργαζομένων σε εργατικά ατυχήματα και τις άθλιες συνθήκες εργασίας  . Ευρωβουλευτές και όχι μόνο βρίσκονται υπό  κατηγορία ή είναι ύποπτοι για αδρές δωροδοκίες  από τους μονάρχες- του Κατάρ. Υποψίες για παράτυπες αγορές εμβολίων με συνοπτικές διαδικασίες υπάρχουν  και για υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ε.Ε. η οποία κλήθηκε για εξηγήσεις  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρόλο που δικαιούται να αρνηθεί. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται λόγος για μερικά δισεκατομμύρια.

Με αφορμή την εκπομπή «60 λεπτά» του αμερικανικού δικτύου CBS και την σύνδεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών, στους οποίους επιβλήθηκαν διεθνείς κυρώσεις , οι γνωστοί «συνήθεις ύποπτοι » εμφανίστηκαν λαλίστατοι και ως έτοιμοι από καιρό να ρίξουν λάδι στην αμερικανική προπαγάνδα. Επειδή ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε στο εν λόγω δίκτυο ότι δεν μπορεί να δώσει αναλυτικά στοιχεία για το κατά πόσο αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί, όπως προβλέπεται από τις κυρώσεις, επικαλούμενος τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία προσωπικών δεδομένων, ξεσπάθωσαν  και πάλι λέγοντας πως η Κύπρος έγινε ρεζίλι διεθνώς.

Τα άλλα διεθνή ρεζιλίκια που κλυδωνίζουν  το κύρος και την αξιοπιστία των Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και των Αμερικανών  δεν σχολιάζονται με τόσο μένος και εμμονές. Αξιοθρήνητοι  οι εγχώριοι μας πολιτικοί αλλά και η γνωστή εφημερίδα που δήθεν τα «λέει όλα», σέρνουν τον χορό της πιο βρόμικης προπαγάνδας εναντίον της Κύπρου προς τέρψη και ικανοποίηση των Αμερικανών που βάλθηκαν να «καθαρίσουν» την Κύπρο από κάθε επιρροή ή φιλική σχέση με τους Ρώσους.

Έγιναν λάθη αλλά…

Σαφώς έγιναν λάθη , παραλείψεις και ίσως και αξιόποινες πράξεις  για την παραχώρηση  κυπριακών διαβατηρίων σε ξένους. Αλλά όλοι αυτοί που στοιχίζονται  ο ένας πίσω από τον άλλο για να δυσφημίζουν  την Κύπρο, γιατί δεν μιλούσαν τότε -τον ουσιώδη χρόνο-προκειμένου να εντοπίσουν αυτά τα λάθη και να βελτιώσουν την νομοθεσία;  Μήπως στο Λουξεμβούργο, στη Γερμανία και στην δήθεν καθωσπρέπει Αγγλία δεν έγιναν παρανομίες  και δεν είχαν εισρεύσει ρωσικά κεφάλαια και επενδύσεις; Μέχρι και ποδοσφαιρικές ομάδες  «αγοράστηκαν» από Ρώσους ολιγάρχες και όχι μόνο. Άραβες κατέχουν τεράστιες περιουσίες σε ευρωπαϊκές χώρες .Μήπως μόνο τα ρωσικά κεφάλαια είναι βρόμικα και του Κατάρ ή της Σ.Αραβίας    είναι  καθαρά και αμόλυντα ;

Στο απυρόβλητο πάλι  η Τουρκία

Η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ  στην οποία οι ΗΠΑ παραβιάζοντας τώρα το νόμο της CATSAA, ετοιμάζονται να εγκρίνουν την πώληση των F-16,  κανένας δεν ασχολείται με τους δεκάδες ολιγάρχες που μετοίκησαν  στην χώρα του δικτάτορα Ερντογάν. Ούτε οι εγχώριοι σχολιαστές ούτε και κανένα Αμερικανικό δίκτυο βρήκε το θάρρος να ασχοληθεί τόσο άνετα και ενδελεχώς πόσα δισεκατομμύρια εισρέουν σε μια χώρα που έχει εισβάλει παράνομα στην Κύπρο με την βοήθεια των ΗΠΑ και εξακολουθεί παράνομα να κατέχει κυπριακά εδάφη. Η Αμερική δεν  έχει κουνήσει έστω το μικρό τη δάκτυλο   να την πιέσει για συμμόρφωση  στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η Κύπρος δυστυχώς είναι για όλους αυτούς τους αχρείους ο βολικός  «σάκος του μποξ». Κανένας δεν αντέδρασε πλην των επηρεαζόμενων για το διαβολικό και παράνομο  κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο από το διαβόητο Eurogroup το 2013 .Αν εφαρμόζονταν σε άλλες χώρες θα γίνονταν εξεγέρσεις μέχρι σήμερα.

Το κερασάκι στην τούρτα

Στην εκπομπή του Αμερικανικού δικτύου εμφανίζονται η βοηθός Γενική Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Λίζα Μονακό, υπεύθυνη να εντοπίσει περιουσιακά στοιχεία που κρύβονται σε όλο τον κόσμο ολιγαρχών που δέχτηκαν κυρώσεις και η οποία είπε πως , το «βρώμικο» χρήμα δεν μένει στην Κύπρο για καιρό. Τυπικά «ξεπλένεται» και επενδύεται σε άλλες, δυτικές οικονομίες. Αυτές οι  δυτικές οικονομίες όμως δεν  κατανομάζονται. Ούτε και προφανώς γίνονται έρευνες για να εντοπιστούν.

Η Μάιρα Μαρτίνι, αναλύτρια της Διεθνούς Διαφάνειας, μίας ΜΚΟ (τρέχα γύρευε  με αυτές τις ΜΚΟ), είπε στο CBS ότι η Κύπρος ιστορικά χτίζει ένα οικονομικό σύστημα για να προσελκύσει πλούτο από το εξωτερικό. Ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος προσφέρει τη μυστικότητα και ασφάλεια που συνήθως αναζητούν εγκληματίες και διεφθαρμένα άτομα.

Το κερασάκι στην τούρτα πάντως το έβαλε η κ. Μαρτίνι η οποία είπε ότι η φιλική σχέση μεταξύ πλούσιων Ρώσων και Κύπρου “προκαλεί ανησυχία διεθνώς”.

Αυτό είναι το πρόβλημα τους. Η εκτίμηση και η αγάπη που τρέφει η πλειοψηφία των Κυπρίων προς την Ρωσία η οποία όχι μόνο ως πρώην ΕΣΣΔ αλλά και ως ρωσική ομοσπονδία προσέτρεχε σε κάθε έκκληση της Κύπρου για βοήθεια. Και ήταν η Ρωσία που έβαλε πλάτες   στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να μην περάσει το 2004 (όταν απορρίφθηκε το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν) η προκλητική  πρόταση του Κόφι Ανάν να ακυρωθεί ψήφισμα για την Κύπρο που χαρακτηρίζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους παράνομη και προτεκτοράτο  της Τουρκίας.

Βέβαια  η κ. Μαρτίνι επιμένει  ότι η Κύπρος είναι ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους.

Από την άλλη η γνωστή για το μένος της κατά της Ρωσίας   βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδη σχολιάζει στην εκπομπή :

«Όταν δίνεις διαβατήρια σε ανθρώπους που αργότερα καταλαβαίνεις ότι είναι εγκληματίες, τότε ανοίγεις την πόρτα της Ευρώπης στους εγκληματίες».

Βέβαια η Ευρώπη δεν χρειάστηκε την Ρωσία για να ανοίξει την πόρτα της στους εγκληματίες. Τρανό παράδειγμα το Κατάρ που λάδωνε υψηλόβαθμους για να σηκώνουν ψηλά τα χέρια υπέρ της πολιτική του.

Αντιδράσεις και tweet

«Ρεζίλι στις ΗΠΑ αυτή τη φορά η πατρίδα μας», σχολιάζει τo εκλογικό επιτελείο του Γ. Κολοκασίδη και προσθέτει ότι το ρεπορτάζ προκαλεί θλίψη.

Πάντως σε αναρτήσεις στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δεκάδες οι Κύπριοι που αντιδρούν εναντίον όλων αυτών που ως πειθαρχημένες Αρσακειάδες κατηγορούν με τόση άνεση και μένος την πατρίδα  τους συμπλέοντας με την Αμερικανική προπαγάνδα. Και όσους που με δουλοπρέπεια καταδέχονται να παίξουν τα παίγνια των ΗΠΑ είτε αμισθί είτε επί χρήμασι. Γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου γράφτηκαν βιβλία, άρθρα  και δοκίμια προκειμένου να αποδείξουν πως είναι η κακή Ρωσία που φταίει για τα κακά μας και όχι οι Αμερικανοί που έβαλαν την Τουρκία να σφάξει και να λεηλατήσει την Κύπρο.

Δεν έχει άδικο ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Δεν έχει άδικο ο Ρώσος ΥΠΕΞ όταν σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ,  επικρίνει τις ηγεσίες Κύπρου και Ελλάδας αλλά και της Ιταλίας για «μεταμορφώσεις» τις οποίες η Ρωσία έχει «καταγράψει», παρά το γεγονός ότι είχε με τις χώρες αυτές παραδοσιακές σχέσεις «κοντινής φιλίας».

«Δεν ξέρω από τι υποφέρει περισσότερο η Ελλάδα και η Κύπρος. Ήμασταν πάντοτε με τους Έλληνες και τους Κύπριους πολύ κοντινοί φίλοι κι εκείνες τις μεταμορφώσεις, που υπήρξαν με τις ηγεσίες των χωρών αυτών είναι φυσικό  τις καταγράψαμε». Ο Ρώσος υπουργός, υπέδειξε ότι επί πολλά χρόνια «συγκεντρώνονταν δυνάμεις» από τις ΗΠΑ και «δορυφόρους τους», τις χώρες του ΝΑΤΟ, «ώστε να ξεκινήσουν εναντίον μας τον παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο».

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι άνθρωποι, που έχουν θέσεις πρωθυπουργών, προέδρων χωρών της Ευρώπης, πολύ περισσότερο χωρών, που έχουν μακρές ιστορικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, δεν γνωρίζουν τα γεγονότα, είτε δεν είναι σε θέση να τα αναλύσουν».

«Γι’ αυτό το συμπέρασμα που βγάζω από τη θέση, που έλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, υποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: ότι τις εξανάγκασαν, είτε οι ίδιες με προθυμία συμφώνησαν να υποταχθούν στην αμερικανική επιβολή. Όλη η Ευρώπη παρατάχθηκε στρατιωτικά από τις ΗΠΑ. Δεν θα επιτρέπεται πλέον κανείς στην Ευρώπη να μιλάει για οποιαδήποτε στρατηγική αυτονομία», σημείωσε ο Σ.Λαβρόφ.  

Και αυτές είναι πικρές αλήθειες.