Ελεύθερη αύριο η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ

Δεν θα ανανεωθεί το διάταγμα κράτησης  σύμφνα με αστυνομικές πηγές

*Επιφυλάξεις ΑΚΕΛ για τη σοβαρότητα της υπόθεσης

Ελεύθερη αναμένεται να αφεθεί αύριο η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού, η οποία τελεί υπό κράτηση σε σχέση με υπό διερεύνηση αδικήματα που αφορούν παρέμβασή της σε προαγωγές προσωπικού του Πανεπιστημίου και ισχυρισμούς περί πλαστογραφίας πρακτικών.ÔÅÐÁÊ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε την περασμένη Τρίτη διάταγμα τριήμερης κράτησης της Πρυτάνεως, το οποίο λήγει αύριο. Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία ζητούσε την κράτηση της για 8 ημέρες.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι ανακριτές της υπόθεσης συνεχίζουν τις έρευνες και ανακρίσεις για την υπόθεση με εντατικό ρυθμό ενόψει της αυριανής λήξης του διατάγματος κράτησης.

Σύμφωνα με έγκυρη αστυνομική πηγή, οι οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας είναι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης το συντομότερο δυνατόν.

Σημείωσε επίσης ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία που κατέχουν οι ανακριτές της υπόθεσης, η Αστυνομία δεν θα ζητήσει την περαιτέρω κράτηση της κα. Κεραυνού και θα αφεθεί αύριο ελεύθερη, εκτός, όπως είπε, εάν προκύψει οποιαδήποτε νέα μαρτυρία ή κάποιο νέο στοιχείο που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο.

Το Δικαστήριο είχε κρίνει ότι υπάρχουν εύλογες υποψίες για τη διάπραξη των αδικημάτων που αφορούν κατάχρηση εξουσίας, επηρεασμό αρμόδιας Αρχής, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, πρόκληση εκτέλεσης εγγράφου με ψευδείς παραστάσεις, καταρτισμό εγγράφου χωρίς εξουσία, κυκλοφορία εγγράφου που καταρτίστηκε χωρίς εξουσία και συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο, υπάρχει μαρτυρία από τον πρόεδρο Ad Hoc επιτροπής αξιολόγησης που όρισε η Σύγκλητος για την ανέλιξη/προαγωγή ενταγμένων λεκτόρων του Πανεπιστημίου, ότι η Πρύτανης προχώρησε σε αλλαγές του 1ου πρακτικού, αφού βασιζόταν σε παράτυπα για την ίδια κριτήρια.

Σοβαρές αμφιβολίες εκφράζει το ΑΚΕΛ για τη σοβαρότητα της υπόθεσης 

Κληθείς να σχολιάσει όλα όσα συμβαίνουν στο ΤΕΠΑΚ και σύλληψη της Πρυτάνεως του ΤΕΠΑΚ Ελπίδας Κεραυνού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “έχω παρακολουθήσει το τί έχει γραφτεί στον Τύπο γύρω από τη σύλληψη της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου. Να μου επιτρέψετε να έχω πολλές αμφιβολίες για το πόσο σοβαρή είναι αυτή η υπόθεση. Όμως θα αφήσουμε τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει για να δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας”.

Επανέλαβε ότι “έχουμε πάρα πολύ σοβαρές αμφιβολίες για τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης, έτσι όπως έχει παρουσιαστεί και στο ίδιο το Δικαστήριο”.

“Έχω την εντύπωση ότι στην Κύπρο ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με ζητήματα ασήμαντα, εγκαταλείποντας τα μείζονα και τα σημαντικά. Εκείνα τα οποία πραγματικά έχουν οδηγήσει τον τόπο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα και ελπίζω και εύχομαι οι ανακριτικές αρχές, η Νομική Υπηρεσία να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα μείζονα ζητήματα”.

Όπως είπε, “αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη η δίκη εναντίον του Βγενόπουλου στο Διαιτητικό Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη. Μας έχει κινήσει αγωγή για 1,2 δισεκατομμύρια. Ελπίζω και εύχομαι να υπάρχει η σωστή προετοιμασία από την πλευρά του κράτους για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη διαδικασία. Όπως ελπίζω και εύχομαι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και οι έρευνες που αφορούν τα ζητήματα με το μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο”.

“Δεν υπαινίσσομαι ότι εκεί και όπου υπάρχουν ατασθαλίες από την πλευρά των οποιωνδήποτε δεν θα πρέπει να διερευνούνται και δεν θα πρέπει εκεί και όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει αδίκημα να τιμωρούνται. Ελπίζω και εύχομαι να μην στήνονται κάποια πράγματα βέβαια”, κατέληξε.