Απέδρασε από το ψυχιατρείο η σύζυγος του Α. Τζοχατζόπουλου

Απέδρασε από ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη, η Βίκυ Σταμάτη, 40 ετών, σύζυγος του πρώην Υπουργού Άμυνας της Ελλάδος, Άκη Τσοχατζόπουλου, υπό άγνωστες ακόμα συνθήκες, και έχοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, αφήσει επιστολή, στην οποία κατά έναν εκ των συνηγόρων της φέρεται να του είχε δηλώσει χθες βράδυ «το μόνο που θέλω είναι να είμαι με το παιδί μου, και να μην πεθάνω τρελή και αποκλεισμένη  στη φυλακή».ÄÉÊÇ ÃÉÁ ÔÁ ÅÎÏÐËÉÓÔÉÊÁ ÐÑÏÃÑÁÌÌÁÔÁ- ÓÔÁÌÁÔÇ

Χθες, Τετάρτη, είχε απορριφθεί για πέμπτη φορά από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αίτημα αποφυλάκισης της για λόγους υγείας, με το σκεπτικό ότι θεωρείται ύποπτη διάπραξης του ίδιου εγκλήματος σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερη. Στο σκεπτικό του αιτήματός της, η Βίκυ Σταμάτη προσκόμισε ιατρικές βεβαιώσεις ότι πάσχει από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, που απορρέουν βασικά από την στεναχώρια της που είναι μακριά από το ανήλικο, περίπου 8 ετών τώρα, παιδί της, το οποίο φροντίζει η άρρωστη, 73χρονη μητέρα της.

«Μακάρι να είναι καλά, αλλά δεν το νομίζω», δήλωσε σήμερα το πρωί η Γεωργία Σταμάτη όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την απόδραση της κόρης της, ενώ ο αδελφός της που της μίλησε χθες, Τετάρτη, είπε ότι «ήταν πολύ απελπισμένη, διότι περίμενε πως και πως τη χθεσινή εκδίκαση της αίτησης αποφυλάκισης της, και ότι φοβάται πολύ για αυτήν.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από τους υπεύθυνους του Δρομοκαίτιου ψυχιατρικού νοσοκομείου για την απόδραση περίπου στις 6 το πρωί της Πέμπτης, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κ. Σταμάτη θα πρέπει να απέδρασε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 01:00-05:00 τα ξημερώματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μπαλκονόπορτα του επί του ισογείου του κτιρίου δωματίου της βρέθηκε ανοικτή. Όμως, όπως δήλωσε σήμερα o πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου, Ισίδωρος Πρώιος, την Βίκυ Σταμάτη φρουρούσαν επί 24ώρου βάσεως, σε τρεις βάρδιες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τις φυλακές Κορυδαλλού. Το δωμάτιό της ήταν στο ισόγειο του κτιρίου και η μπαλκονόπορτα είχε λουκέτο.

Νεότερες πληροφορίες φέρουν την κ. Σταμάτη να έχει αποδράσει με τη βοήθεια κάποιου τρίτου προσώπου.

Η απόδραση της επιβεβαιώθηκε από τους συνηγόρους της Αλέξη Κούγια και Φραγκίσκο Ραγκούση, και από τηλεοράσεως της απηύθυναν έκκληση να επιστρέψει.

Ο δεύτερος δήλωσε επιπλέον ότι η η κ. Σταμάτη, λέγοντάς του χθες ότι δεν είναι διατεθειμένη να πεθάνει στη φυλακή και στο ψυχιατρείο, «θα τα εξηγεί όλα σε επιστολή της».

Η Βίκυ Σταμάτη καταδικάστηκε πρωτόδικα τον Οκτώβριο του 2013 σε ποινή κάθειρξης 12 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), στην υπόθεση του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος επί υπουργίας του συζύγου της Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών. Η δίκη έχει φτάσει τώρα σε δεύτερο βαθμό, στο Εφετείο, και μάλιστα χθες, Τετάρτη, το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημά του για να καταθέσουν πρώην μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), Κώστας Σημίτης, Βάσω Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννος Παπαντωνίου, καθώς και οι στρατιωτικοί Τζογάνης, Μαραγκιουδάκης και Ιωαννίδης, ισχυριζόμενος εξ αρχής ότι αυτός ως υπουργός δεν μπορούσε ποτέ να λάβει τις αποφάσεις που οδήγησαν στην καταδίκη του χωρίς την έγκριση της τότε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Η Βίκυ Σταμάτη και ο Άκης Τσοχατζόπουλος παντρεύτηκαν το 2004. Η γαμήλια δεξίωση πραγματοποιήθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο 4 Seasons του Παρισιού με πλήθος «υψηλών καλεσμένων», και εξ αυτού είχαν προκληθεί στην Ελλάδα πολλές και έντονες αντιδράσεις.

Ενώ καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2013, ήταν προφυλακισμένη από τον Απρίλιο του 2012, διάστημα που θα αφαιρεθεί από την τελική ποινή της που θα αποφασιστεί από το Εφετείο.

Τον Ιούνιο του 2013 εισήχθη σε νοσοκομείο για αφαίρεση όζων από το στήθος, αλλά τελικά υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή γεγονός που, όπως δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας φιλικό της πρόσωπο που κράτησε την ανωνυμία του, «χειροτέρεψε την ήδη πολύ επιβαρυμένη ψυχολογική της κατάσταση».

Ερευνα γι τις συνθήκες απόδρασης

Στο μεταξύ:

Ενορκη διοικητική εξέταση αναμένεται να διαταχθεί, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη, από το Δρομοκαίτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.

Έκκληση στη Βίκυ Σταμάτη να επιστρέψει στο Δρομοκαίτειο, απηύθυναν η μητέρα της Γεωργία και ο αδελφός της Παναγιώτης Σταμάτης, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία ώρα Mega”, ενώ εξέφρασαν φόβους για τη ζωή της.

“Μίλησε χθες το βράδυ, στις 9 η ώρα, με το παιδί της και ήταν πολύ στενοχωρημένη και απελπισμένη μετά την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης” είπε, μεταξύ άλλων, η μητέρα της.

“Επιβάλλεται να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Είναι μια πράξη που έγινε εν βρασμώ” ανέφερε ο αδελφός της, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η Βίκυ Σταμάτη, το μόνο που έλεγε συνεχώς είναι ότι θέλει να γυρίσει στο παιδί της.

Έκκληση στη Βίκυ Σταμάτη να επιστρέψει στο Δρομοκαίτειο, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, έκαναν και οι συνήγοροί της, Αλέξης Κούγιας και Φραγκίσκος Ραγκούσης. Όπως είπε ο κ. Κούγιας αρχικά, χθες μετά την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισής της, τον πήρε τηλέφωνο και του είπε “κάτι χειρότερο” από μια πιθανή απόδραση.

Πρόσθεσε ότι χωρίς να δικαιολογεί την ενέργειά της είναι πρωτοφανές το γεγονός δεν δέχεται το δικαστήριο τις αιτήσεις της ενώ είναι ο “τελευταίος τροχός της αμάξης” ενός εγκλήματος. Τής ζήτησε από τον αέρα, να επιστρέψει και να αφήσει σε αυτόν και στον Φρ. Ραγκούση να πείσει το δικαστήριο.

Ο πρόεδρος Δρομοκαίτειου, Ισίδωρος Πρώιος, τόνισε ότι η διοίκηση δεν φέρει ευθύνη γιατί η κ. Σταμάτη ήταν υπό φρούρηση συνεχή, ενώ υπογράμμισε ότι η φρουρά πάντοτε ήταν απέξω και πως ήταν μόνη και το δωμάτιο εφρουρείτο επί 24ωρου βάσεως απο φρουρά των φυλακών Κορυδαλλού σε τρεις βάρδιες.

Επισήμανε ότι το δωμάτιο ήταν στο ισόγειο, είχε μπαλκονόπορτα και η μπαλκονόπορτα είχε λουκέτο. Σύμφωνα με τα όσα γνώριζε ο ίδιος, το λουκέτο ήταν παραβιασμένο. Εκτίμησε ότι ίσως η απόδραση έγινε κατά τη διάρκεια της αλλαγής φρουράς και διευκρίνισε ότι το νοσοκομείο έχει θυρωρείο, αλλά έχει και διάφορα σημεία διαφυγής.