Πέθανε ο έκπτωος βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ

Πέθανε, το βράδυ της Τρίτης 10 Ιανουαρίου, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, ο οποίος υπήρξε ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, μέχρι την κατάργηση της μοναρχίας το 1974 και την εγκαθίδρυση της αβασίλευτης δημοκρατίας στη χώρα.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών, στο νοσοκομείο «Υγεία», όπου νοσηλευόταν λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρωί της Τετάρτης θα διεξαχθεί διυπουργική συνεδρίαση, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της κηδείας.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1940 στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού, με γονείς του τον πρίγκιπα Παύλο –μετέπειτα βασιλιά της Ελλάδας– και μητέρα την πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρο, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη.

Στέφθηκε βασιλιάς της Ελλάδας ως Κωνσταντίνος Β’ το 1964, μετά τον θάνατο του πατέρα του και την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τη Δανή πριγκίπισσα Άννα-Μαρία. Με δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το 1974, μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα, εξέπεσε οριστικά του βασιλικού αξιώματος, καθώς με ποσοστό 69,2% οι πολίτες επέλεξαν την αβασίλευτη δημοκρατία ως πολίτευμα της χώρας.

Ήδη από το 1967 ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε επιστρέψει και ζούσε στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τετάρτης.

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και υπογραμμίζει ότι ο θάνατός του σηματοδοτεί «τον τυπικό επίλογο ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά για τη χώρα με το δημοψήφισμα του 1974».

«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου», αναφέρει αρχικά ο Πρωθυπουργός και προσθέτει: «Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974».

«Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του» σημειώνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.