Η εκκωφαντική σιωπή του Αλ Τζαζίρα για το σκάνδαλο με το Κατάρ

Αυτοί που εκθείαζαν τις αποκαλύψεις του Καταρινού δικτύου στην Κύπρο δεν διερωτήθηκαν γιατί αυτό το διεθνές μέσο ενημέρωσης έβγαλε τον σκασμό για το λεγόμενο Qatargate;

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Η  ανθρωπότητα υποδέχθηκε  τον νέο χρόνο με ανάμικτα συναισθήματα και προσδοκίες πως το 2023 θα είναι πιο ειρηνικό και με τουλάχιστον κάποιες αλλαγές που θα ανακουφίσουν τα οκτώ δισεκατομμύρια πολίτες  του πλανήτη .

Το 2022 τέλειωσε αφήνοντας πίσω του  μερικά «βαρβάτα» σκάνδαλα, τα οποία ωστόσο θα συνεχίσουν και το 2023, να έχουν το τηλεοπτικό ή έντυπο μερίδιο στα Μ.Μ.Ε Δύσης και Ανατολής . Η υπόθεση που αποκαλείται Qatargate και  η αποκάλυψη της εκτεταμένης   διαφθοράς στις τάξεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. από τους μονάρχες του Κατάρ, προβλήθηκε δεόντως από όλα τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ με κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις οι οποίες ωστόσο δεν μπορεί να μην έχουν προκαλέσει  τα ανάλογα ερωτηματικά.   Το ολιγότερο προφανές, είναι η  λογοκρισία που επέβαλε στον εαυτό του το Καταρινό δίκτυο Αλ Τζαζίρα και η απόλυτη σίγαση των  καταιγιστικών αποκαλύψεων με το  σκάνδαλο του χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων από τους εμίρηδες του Κατάρ.

Στην Κύπρο το Αλ Τζαζίρα ήλθε με το τουπέ του ανεξάρτητου και αντικειμενικού μέσου ενημέρωσης διεθνούς εμβέλειας. Ως ένας αμείλικτος ρομφαιοφόρος  για την πάταξη της διαφθοράς και της παράτυπης συσσώρευσης πλούτου από διάφορους πολιτικούς. Η ξεδιάντροπη και καθόλου νόμιμη συμπεριφορά του εν λόγω δικτύου: με παγιδεύσεις προσώπων, παράνομες βιντεοσκοπήσεις , με εξαγορά προφανώς ατόμων που έκαναν την εκδούλευση να το προμηθεύσουν με απόρρητα κρατικά έγγραφα, δυστυχώς δεν προβλημάτισαν ούτε κατά  ελάχιστον  τα πολιτικά κόμματα ούτε και τους ταγούς της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Με εξαίρεση την ηγεσία της ΕΔΕΚ. Αντίθετα παρασύρθηκαν σε μια ξέφρενη  επίθεση και έναν πρωτόγνωρο κανιβαλισμό εναντίον ατόμων που πριν δικαστούν καταδικάστηκαν δίκην λαϊκών δικαστηρίων .

Ελάχιστοι διερωτήθηκαν «τι γυρεύει η αλεπού  στο παζάρι»  και ποιες ήταν οι στοχεύσεις και προθέσεις του εν λόγω φιλοτουρκικού δικτύου κατά της Κύπρου.  

Τα εγχώρια συστημικά Μ.Μ.Ε  έχοντας  τη δυνατότητα της μαζικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, επιστράτευσαν  κάθε  εκδοχή της  κοινωνίας του θεάματος και οι ιαχές «άρον άρον σταύρωσον σταύρωσον αυτούς *»  εμπεδώθηκαν στη λαϊκή συνείδηση. Παρά  τα πλείστα μελανά σημεία και των παράτυπων μεθοδεύσεων του Αλ Τζαζίρα θεωρήθηκε  ως μια τελειωμένη  υπόθεση γιατί φαίνεται κάποιοι δε θα ήθελαν να βρεθούν στο εδώλιο κάποιοι βουλευτές που φαίνεται  να διέρρευσαν στον Αλ Τζαζίρα τα διαβαθμισμένα κρατικά έγγραφα των πολιτογραφήσεων. Ένα ποινικό αδίκημα μπήκε στα συρτάρια των «εξιχνιασμένων» υποθέσεων και ας μην  κλήθηκαν να λογοδοτήσουν ή να τιμωρηθούν  αυτοί που υπέπεσαν σε αυτή την αξιόποινη πράξη.  

Τώρα που το Καταρινό δίκτυο έβγαλε τον απόλυτο σκασμό για το μείζον σκάνδαλο των χρηματισμών ευρωβουλευτών, κάποιοι φαίνεται να μην  διερωτώνται ούτε και να προβληματίζονται πως ένα διεθνές δίκτυο λαλίστατο κατά της Κύπρου,  δεν προβάλλει ένα σκάνδαλο με τέτοιες διεθνείς διαστάσεις που αφορούν την χώρα καταγωγής του,  το Κατάρ.

Είναι πρόδηλο πως η εκκωφαντική  σιωπή του έχει να κάνει με την ακριβοπληρωμένη προπαγάνδα  τις προς εξυπηρέτηση κατασκευασμένες ειδήσεις και όχι με την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

(*Η φράση αυτή είναι από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον (ΙΘ’, 15) και μεταφράζεται ως “πάρ’τον πάρ’τον, σταύρωσέ τον“.

Είναι τα λόγια των Ιουδαίων προς τον Πιλάτο, να παραδώσει τον Ιησού για να σταυρωθεί.

Στις μέρες μας η φράση αυτή λέγεται για όποιον έχει τεθεί  άδικα στο στόχαστρο κάποιων, οι οποίοι επιδιώκουν να τον πλήξουν  εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του.)