Π.τ.Δ:Αναγκαία η αναβάθμιση συντονισμού Λευκωσίας -Αθήνας

Ελλάδα και Κύπρος επιβεβαιώνουμε τη θέλησή μας για την από κοινού αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, είπε απόψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λέγοντας πως η αναβάθμιση του συντονισμού Λευκωσίας-Αθηνών καθίσταται όσο ποτέ αναγκαία, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ

Μίλησε για συντονισμό των δράσεων των δύο πλευρών, που δεν στρέφεται ούτε εναντίον της ευρωπαϊκής ιδέας, ούτε ενάντια στην όποια τρίτη χώρα, ενώ κάλεσε όλους όσοι συμμερίζονται τους ίδιους στόχους να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια.

Στην προσφώνησή του, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο συντονισμός των δύο χωρών έχει στόχο την αντιμετώπιση την ανθρωπιστικής κρίσης, τη βελτίωση των θεσμικών λειτουργιών της ΕΕ και τη μετατροπή της Αν. Μεσογείου σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας.

Παράλληλα είπε ότι ο στόχος για λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, παραμένει αμετάθετος.

«Η εδώ επίσκεψή σας σε μια κρίσιμη στιγμή για τον δοκιμαζόμενο λαό μας αποτελεί την απόδειξη του διαχρονικού ενδιαφέροντός σας αλλά και της αγωνίας σας για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και επαναβεβαιώνει τις άρρηκτες σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Παυλόπουλο.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού για την «ανιδιοτελή συμπαράσταση και αλληλεγγύη» της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ενώ αναφερόμενος στις επαφές των δύο ανδρών, νωρίτερα σήμερα, είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την κατάσταση στο Κυπριακό και τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι παρά τις δυσκολίες, «ο στόχος μας για λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Τ/κ και Ε/κ, και που θα επανενώνει τη χώρα μας στα πλαίσια μιας λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, παραμένει αμετάθετος».

Ευχήθηκε εξάλλου τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν ένα ειλικρινή διάλογο, «μακριά από τις όποιες απειλές ή αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της ΕΕ και των ΗΕ», και οι οποίες θα συμβάλουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, προκειμένου να τερματιστεί οριστικά το απαράδεκτο στάτους κβο.