Σε επίτιμο διδάκτορα του Ευρ.Πανεπιστημίου αναγορεύτηκε ο Πρ.Παυλόπουλος

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναγόρευσε το απόγευμα σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τιμώντας το γεγονός “ότι είναι από τις ελάχιστες προσωπικότητες στην Ευρώπη που συνέβαλαν στη θεμελιακή λειτουργία της νομικής επιστήμης για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου δημοκρατικού πολιτισμού”.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÅËËÇÍÉÊÇÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ Ð. ÐÁÕËÏÐÏÕËÏÓ

Η τελετή έγινε, μεταξύ άλλλων, παρουσία Υπουργών της Κυβέρνησης, του Γενικού Εισαγγελέα, Βουλευτών, των εκκλησιαστικών Αρχών, επιστημόνων, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και άλλων.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τη μεγάλη τιμή και σημείωσε ιδιαίτερα ότι ενώ ο ίδιος παραμένει πάντοτε πιστός υποστηρικτής του δημόσιου πανεπιστημίου δεν μπορεί παρά να εξάρει το έργο που επιτελείται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Μετά την τελετή της αναγόρευσης, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος μίλησε στο ακροατήριο για τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και τα αρχαία ελληνικά δίκαια σε αντιπαραβολή με το ρωμαϊκό δίκαιο και αναφέρθηκε εκτεταμένα στις έννοιες του ιδιωτικού και του δημόσιου δικαίου και πως αυτές απαντώνται τόσο στο αρχαίο ελληνικό δίκαιο και στην αρχαία Ρώμη. Μίλησε ακόμη για το ιδιωτικό και δημόσιο συμφέρον ως έννοιες νομικές και για τις διαφορές μεταξύ διοικητικών πράξεων και νόμων.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος σημείωσε ότι το αέτωμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στηρίζεται στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα, στην αρχαία Ρώμη, του θεσμούς, το δίκαιο και το κράτος και στην χριστιανική διδασκαλία ιδιαίτερα της Καινής Διαθήκης.

Σημείωσε ότι αν δεν συνεχίσει να στηρίζεται σε αυτά τα τρία βασικά χαρακτηριστικά τότε το αέτωμα αυτό θα καταρρεύσει, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί τις ρίζες της. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτά τα οποία λέει δεν πρέπει να εκληφθούν ως ευρωσκεπτικισμός αλλά ως ευρωαγωνία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ακόμη ότι στην οικονομία της Ελλάδας ο μηδενισμός του ελλείμματος αποτελεί δημόσιο συμφέρον.

Διαβάζοντας το ψήφισμα της απόφασης για αναγόρευση του κ. Παυλόπουλου σε Επίτιμο Διδάκτορα, ο αναπληρωτής Καθηγητής Χρίστος Κασσιμέρης τόνισε ότι οι επιστημονικές και ερευνητικές εργασίες του Προκόπη Παυλόπουλου στη θεωρία του δικαίου και γενικά στην εμπέδωση της κουλτούρας του ‘κράτους δικαίου’, όπως επίσης και η πνευματική και ηθική του προσφορά, ξεπερνούν τα ελληνικά όρια. Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο αποφάσιε ομόφωνα την αναγόρευσή του, αναγνωρίζοντας την αριστεία του έργου και, ταυτόχρονα, το ιστορικό στίγμα τόσο της επιστημονικής ταυτότητας όσο και της πολύπλευρης κοινωνικής παρουσίας του σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το Συμβούλιο της Σχολής στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου τιμά την επιστήμη του δικαίου και, μέσω αυτής, την ελληνική νομική επιστήμη, είπε ο Χρίστος Κασσιμέρης.

Τον Πρόεδρο Παυλόπουλο καλωσόρισε ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος ο οποίος σημείωσε ότι ο κόσμος της Κύπρου, ‘ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας’, παρά τους αιώνες στενόχωρης ζήσης κάτω από το θέλημα των άλλων, αλλά και την από το `74 συνεχιζόμενη κατοχή, διαθέτει πίστη στην αξία του, πίστη στη δημοκρατία και την ελευθερία και βαθύτατη πίστη στο θεσμικό ρόλο του, ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου το οποίο, είπε, από το 1961 καλλιεργεί την παιδεία και ανήκει στον Πανεπιστημιακό Οργανισμό της Laureate International Universities που αποτελεί το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό οργανισμό του κόσμου, με 80 πανεπιστήμια σε 30 χώρες και με σύνολο φοιτητών που αγγίζει αυτή τη στιγμή το 1 εκατομμύριο και με επίτιμο Πρόεδρο, τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Bill Clinton.

O Πρύτανης Κώστας Γουλιάμος τόνισε ακόμη ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί τον κατεξοχήν κοινωνικό χώρο για την ανάπτυξη κριτικής δύναμης, ηθικών ιδεών, αισθητικής και, κυρίως σπουδής για την απελευθέρωση του ανθρώπου, σημειώνοντας ότι η ιδιότητα του πολίτη δεν μπορεί να ανθίσει εκεί όπου οι πολίτες δεν έχουν δημοκρατική παιδεία, δεν έχουν γνώση αλλά και επίγνωση της γνώσης, δεν έχουν πεποιθήσεις.

Και σε ένα κράτος με πολίτες χωρίς κουλτούρα δημοκρατικής παιδείας, η ελευθερία στην πράξη τίθεται εν κινδύνω, συνέχισε.

Επίσης ο Καθηγητής Γουλιάμος τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος με την ιδιότητα του Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δίδαξε σε εργαστήρια και συμμετείχε σε ημερίδες που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Για το πολυσχιδές έργο του Προκόπη Παυλόπουλου ως ακαδημαϊκού και πολιτικού άνδρα, μίλησε ο Καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης ο οποίος χαρακτήρισε τον Προκόπη Παυλόπουλο Δάσκαλο και τόνισε ιδιαίτερα ότι τιμάται σήμερα από το Πανεπιστήμιο για τη συνολική επιστημονική του συγκρότηση και τη συμβολή του στην προαγωγή του Δικαίου και γιατί αποτελεί για τους νέους μας πρότυπο ήθους και σεμνότητας.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Παυλόπουλο σημείωσε ότι η προσωπικότητα και το έργο του είναι ευρέως γνωστά ανά το πανελλήνιο και όχι μόνον.

Μίλησε για την παιδική του ηλικία και τη μόρφωσή του, λέγοντας ότι ήταν άριστος μαθητής και φοιτητής με διδακτορικές σπουδές στο Παρίσι το Πανεπιστήμιο του οποίου κατέχει τα σκήπτρα στο γνωστικό αντικείμενο του Δημοσίου Δικαίου. Αναφέρθηκε στο χειμαρρώδες λόγου του και τη συναφή του ευφράδεια, στην εξαιρετική μεταδοτικότητα στην πυκνότητα και το εύστοχο των νοημάτων που εντυπωσίαζαν όλους τους ακροατές του.

Ο Καθηγητής Φαρσεδάκης αναφέρθηκε και στην πολιτική του σταδιοδρομία ως Βουλευτή και Υπουργού και τώρα ως έβδομου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο το οποίο όπως είπε, είναι εκτεταμένο και υποδειγματικό.