Παυλόπουλος:Οι συνομιλίες για το κυπριακό θα επαναρχίσουν μόνο όταν το Μπαρμπαρός επιστρέψει στην Τουρκία

Οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να επαναρχίσουν μόνο όταν το Μπαρπαρός «θα βρίσκεται στην Τουρκία και όχι απλώς ελλιμενισμένο στην Αμμοχώστο», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΟΛΟΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Προσφωνώντας αργά το απόγευμα την Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «με ιερή συγκίνηση στέκομαι σ’ αυτό το βήμα και απευθύνομαι σε εσάς, μεταφέροντας σας το μήνυμα της αδιάσπαστης ενότητας του Eλληνισμού, του διαχρονικού Eλληνισμού».

Επεσήμανε ότι «η καρδιά του Eλληνισμού κτυπάει σε όλα τα εδάφη της Ελλάδας και για όσους έχουν ακόμα την τάση να αμφισβητούν την ελληνικότητα του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε δεν έχω παρά να τους παραπέμψω στον Ευριπίδη και στην Ελένη ή στην Ελένη του Γιώργου Σεφέρη για να θυμηθούμε πως έφτασε ο Τεύκρος στην Κύπρο και πώς περιέγραψε ο Ευριπίδης την άφιξη αυτή, δίνοντας το μήνυμα της σύνδεσης της Ελλάδας, ύστερα μάλιστα από τον Τρωικό πόλεμο, βάζοντας στο στόμα του Τεύκρου εκείνη την περίφημη φράση που μας έχει μείνει ως ιερή παρακαταθήκη ιστορίας: ‘ες γην εναλίαν Κύπρον, ου μ` εθέσπισεν οικείν Απόλλων, όνομα νησιωτικόν Σαλαμίνα θέμενον της εκεί χάριν πάτρας”.

«Αυτή είναι η ιστορική απάντηση προς όσους θέλουν να παραγράψουν την ιστορία, τις ρίζες μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί και θα λυθεί όταν ενωμένοι, με κοινές αρχές και αξίες, υπερασπιζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία».

Λέγοντας ότι «επειδή βρισκόμαστε στη φάση της παραμονής της επανεκκίνησης των δικοινοτικών συνομιλιών», ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «ορθότατα διεκόπησαν οι δικοινοτικές συνομιλίες γιατί δεν νοείται να συζητάς με την άλλη πλευρά όταν το Μπαρπαρός σου παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα».

«Και ορθό είναι και χαίρω γιατί αυτή είναι η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να μην επανεκκινήσουν οι συνομιλίες παρά μόνο όταν το Μπαρπαρός βρίσκεται στην Τουρκία και όχι απλώς ελλιμενισμένο στην Αμμοχώστο».

Είπε επίσης ότι «η λύση δεν μπορεί παρά να προέλθει μέσα από τις δικοινοτικές συνομιλίες».

Δεν πρέπει να λησμονάμε, σημείωσε, «ότι είμαστε κράτη μέλη ισότιμα της ΕΕ και της Ευρωζώνης», τονίζοντας ότι «η εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολο του δεν είναι μόνο υποχρέωση μας αλλά είναι και δικαίωμα μας».

Ξεκαθάρισε ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει πάνω σε ‘προτάσεις’ ή ‘λύσεις’ οι οποίες θα οδηγούν σε παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου που θα σήμαινε ότι το κυπριακό κράτος ή θα είναι θνησιγενές κατά το διεθνές δίκαιο ή αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί εκτός ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης γιατί δεν ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο».

Αναφερόμενος στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού, είπε ότι το Σχέδιο Ανάν «οδηγούσε σε ένα κράτος το οποίο κατά το διεθνές δίκαιο ούτως ή άλλως ήταν θνησιγενές και σε ένα κράτος που δεν μπορούσε να επιβιώσει εντός της ΕΕ και Ευρωζώνης».
Αυτό το Σχέδιο που ο κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε, πρόσθεσε, «δεν μπορεί να το δεχθεί ως βάση για συζήτηση και αυτή τη στιγμή έχουμε τα ερείσματα για να το πράξουμε».

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να αντιληφθούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της ΕΕ και υπό την ευρεία του όρου έννοια η κυπριακή ΑΟΖ είναι προστατευόμενη από το ευρωπαϊκό δίκαιο και άρα κάθε προσβολή των συνόρων της Κύπρου και της ΑΟΖ της συνιστά προσβολή της ίδιας της ΕΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε.

Ανέφερε ότι όταν η Τουρκία υποβάλλει προτάσεις σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες «θα πρέπει να γνωρίζει ότι παραβιάζει και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις και της δικής της ενταξιακής πορείας η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό αυτούς τους όρους».

«Και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να έχουν λόγο σ΄ αυτό το θέμα», τόνισε.

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος είχε συναντήσεις με τους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ακολούθως θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.