Τσίπρας προς Σαμαρά: «Ανευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς»

Σκληρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή των Ελλήνων

«Θα στηρίξετε αυτή τη στρατηγική ή θα συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου και των πιο ακραίων κέντρων στην Ελλάδα και την Ευρώπη;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ολοκληρώνοντας τη σύντομη ομιλία του στη Βουλή για προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να επιτύχει κατ’ αρχήν συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές για την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.ÂÏÕËÇ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÅÊÔÁÊÔÇ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÓÉÐÑÁÓ Á

«Εμείς θα στηρίξουμε. Αντέχετε την ευθύνη;», του απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς, συμπληρώνοντας ότι «ο εχθρός δεν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση ή κάποιοι κακοί ξένοι, αλλά βρίσκονται μέσα στο δικό σας κόμμα κ. Τσίπρα».

Ο Πρωθυπουργός, που κατηγορήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν παρουσίασε στη Βουλή καμία συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που είναι στη λίστα της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευσή της με το τεχνικό κλιμάκιο Βρυξελλών, είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι υφεσιακού χαρακτήρα, και έχουν στόχο να προσελκύσουν έσοδα από μέτρα που θα πλήττουν την διαφθορά και την διαπλοκή, ώστε «επιτέλους να πληρώσουν όσοι δεν πλήρωσαν ποτέ».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι αλήθεια ότι επιδιώκουμε ένα έντιμο συμβιβασμό, αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που μας στηρίζει η μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που καταλαβαίνει τι διακυβεύεται αυτές τις ώρες».

Και συμπλήρωσε ότι «από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας δηλώσαμε ότι αλλάζουμε σελίδα στον τόπο. Η χώρα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία και πρωταγωνιστής σ’ αυτή την προσπάθεια θα είναι ο λαός που αποφάσισε στις 25 Ιανουαρίου». Υπογράμμισε τέλος ότι «δεν υπάρχει μυστική διπλωματία, δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, υπάρχει ανοικτή διαπραγμάτευση» για την οποία είναι κοινωνοί οι πολίτες. Και αυτό, συνέχισε, κατά μία έννοια «είναι επιστροφή της δημοκρατίας στον τόπο».