Η Ελλάδα στέλνει ξανά όπλα στην Ουκρανία, λένε οι Αμερικανοί

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που θα αποστείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα ανακοίνωσε τη μεταφορά παρτίδων βλημάτων 155 χιλιοστών, ενώ το ελληνικό υπουργείο Άμυνας δεν είχε ενημερώσει σχετικά, όπως είχε συμβεί και τον περασμένο Μάιο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, ο επικεφαλής του Πενταγώνου αναγνώρισε επίσης τη συμβολή των χωρών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού, στην οποία η Ελλάδα φέρεται επίσης να συμμετέχει, ενώ στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει έτοιμο σχέδιο να παρασχεθεί εκπαίδευση σε Ουκρανούς κομάντο σε τρεις τοποθεσίες εντός ελληνικής επικράτειας:

  1. Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής. Κλειδί είναι το Πεδίο Βολής «Κανδηλίου» που περιλαμβάνει χώρους αστικού-ημιαστικού τοπίου και «εστιάζει στην εφαρμογή τεχνικών και τακτικών μάχης μικρών κλιμακίων»
  2. Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Οι πηγές της εφημερίδας προσθέτουν ότι «υπάρχει υπο-σενάριο για “επισκέψεις” των Ουκρανών για εκπαίδευση και στη Νέα Σάντα Κιλκίς, όπου εδρεύει η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία».
  3. Στη Θεσσαλία, όπου υπάρχουν μεταξύ άλλων η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στο Βόλο, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Όλυμπο και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.