Ξεκινά η κούρσα για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές

Εγκύκλιο, στην οποία περιγράφονται με λεπτομέρεια οι διαδικασίες εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου, απέστειλε ο Τοποτηρητής του Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος.

Η κατάρτιση του τριπροσώπου θα γίνει με καθολική μυστική ψηφοφορία την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου μεταξύ των ωρών 10 το πρωί και 6 το απόγευμα, με μια ώρα διάλειμμα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν άπαντες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Κύπρου άνω των 18 ετών, όσοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο για ένα τουλάχιστον χρόνο και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο εκλογής Αρχιεπισκόπου.

Νωρίτερα ο Ιωάννης Χαριλάου, Γενικός Έφορος  Αρχιεπισκοπικών Εκλογών και Διευθυντής Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη υπενθυμίζει ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου σε συνεδρία της στις 14 Νοεμβρίου αποφάσισε όπως στις επερχόμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές θα τεθούν υποψηφιότητες μέσω εκδήλωσης ενδιαφέροντος.  

«Ως εκ τούτου, καλούνται όσοι επιθυμούν και πληρούν τα κριτήρια για να είναι εκλόγιμοι σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 30 του Καταστατικού Χάρτη της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, να εκδηλώσουν  το ενδιαφέρον τους με γραπτή ενυπόγραφη επιστολή στο γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, μεταξύ των ωρών 9πμ και 11πμ», αναφέρει.

Υποψήφιοι για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο είναι μέχρι τώρα επτά μητροπολίτες:

Ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μόρφου Νεόφυτος, Κωνσταντίας Βασίλειος, Καρπασίας Χριστοφόρος, Ταμασού Ησαϊας, Πάφου Γεώργιος και Κιτίου Νεκτάριος.