Α. Σιλουάνοφ:Η Ρωσία ανακάμπτει από την «ολλανδική ασθένεια»

Η Ρωσία άρχισε να ανακάμπτει από την λεγόμενη «ολλανδική ασθένεια», είπε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ.ImageHandler.ashx

«Οι επενδύσεις που προηγουμένως πήγαν στη βιομηχανία πετρελαίου, τώρα αρχίζουν να μειώνονται. Και το κεφάλαιο θα κατευθυνθεί σε άλλους βιομηχανικούς τομείς που δεν σχετίζονται με το πετρέλαιο», δήλωσε ο Σιλουάνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γεωργία επί του παρόντος λαμβάνει σημαντικές επενδύσεις, καθώς και η βιομηχανία υποκατάστασης των εισαγωγών. «Και αυτό είναι σωστό. Αυτό είναι το βασικό κίνητρο όλων των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα, και εμείς το στηρίζουμε ως μέρος του σχεδίου κατά της κρίσης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως ανέφερε ο Σιλουάνοφ, οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του 2015 δείχνουν μείωση των επενδυτικών δαπανών κατά 246 δισεκατομμύρια ρούβλια, κυρίως λόγω διορθώσεων του κεφαλαίου, την κατασκευή των επιμέρους δομών «που δεν σχετίζονται άμεσα με την διέγερση της ανάπτυξης των οικονομικών».

Η «ολλανδική ασθένεια» είναι ο αρνητικός αντίκτυπος σε μία οικονομία οποιουδήποτε γεγονότος οδηγεί σε μια απότομη εισροή ξένου νομίσματος. Οι εισροές συναλλάγματος οδηγούν σε ανατίμηση του νομίσματος, καθιστώντας τα άλλα προϊόντα της χώρας σε λιγότερο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά των εξαγωγών.