Στις κάλπες σήμερα οι Ιταλοί

Στην τελική ευθεία για την κρισιμότατη εκλογική της αναμέτρηση βρίσκεται η Ιταλία και οι Ιταλοί έχουν ήδη ξεκινήσει να προσέρχονται στις κάλπες. Τα γκάλοπ εξακολουθούν να παρουσιάζουν ως φαβορί τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας με 24% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ακολουθεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 23% και στο 40% ανέρχονται οι αναποφάσιστοι. 

Πριν ακόμη να ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα στις 08:00 ώρα Κύπρου, ο κόσμος σχημάτιζε ουρές έξω από αυτά. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν τα μεσάνυχτα . Μόλις κλείσουν οι κάλπες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σειράς δημοσκοπήσεων (exit poll).

Το βράδυ του Σαββάτου η Κεντροαριστερά ολοκλήρωσε την προεκλογική της εκστρατεία στην Πλατεία του λαού της Ρώμης καλώντας τους ψηφοφόρους να υπερασπισθούν τις κοινωνικές ελευθερίες, τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και τις μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης Ντράγκι.

Τα Πέντε Αστέρια από την πλευρά τους ελπίζουν ότι με την διαφαινόμενη άνοδο των ποσοστών τους στον νότο θα μπορέσουν ίσως να φράξουν τον δρόμο στην δεξιά και ακροδεξιά συμμαχία, δυσκολεύοντας τες να εξασφαλίσουν την απόλυτη αυτοδυναμία στη γερουσία.

Συνολικά όμως η συντηρητική παράταξη της Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας, σύμφωνα με διάφορες σφυγμομετρήσεις, συνεχίζει να διατηρεί προβάδισμα των 12 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της κεντροαριστερής συμμαχίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του μεταφασιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, εκτιμάται ότι πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα της χώρας που θα ηγηθεί της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως και η Ιταλία παλεύει με μια σειρά κρίσεων, από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, μέχρι την ενεργειακή κρίση που επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σχεδόν 51 εκατ. Ιταλοί καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για τις γενικές εκλογές

Από τις 7 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα – 08:00 ώρα Κύπρου), μέχρι τις 11 το βράδυ καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 50.869.304 Ιταλοί, για να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου της χώρας.

Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι απόδημοι Ιταλοί. Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα.

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας πρόκειται να παρουσιάσουν σειρά Exit Poll, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρωί.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τουλάχιστον στο ένα τρίτο της χώρας, κατά τη διάρκεια, σχεδόν όλης της ημέρας, αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις. Κάτι που, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. 

Ποια είναι η Τζόρτζια Μελόνι

H επικεφαλής του κόμματος Frattelli d’ Italia (Αδέλφια της Ιταλίας, διάδοχου σχηματισμού της νεοφασιστικής Εθνικής Συμμαχίας) Τζόρτζια Μελόνι πρωταγωνιστούσε με δυναμισμό στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Ιταλία ενόψει των εκλογών. Οι θέσεις της απέναντι στην Ευρώπη και τη μετανάστευση προκαλούν αίσθηση κι εν μέρει ανησυχία, όχι μόνον εντός της Ιταλίας, αλλά και στην Ευρώπη, καθώς το Frattelli d’ Italia μετέχει (μαζί με την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά) στην Κεντροδεξιά συμμαχία, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διεκδικεί την πρωτιά στις εκλογές και τον πρώτο λόγο για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η Μελόνι, υποστηρίζει πως το κόμμα της, ως πατριωτική δύναμη, προτάσσει την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων των αυτεξούσιων κρατών μελών ενάντια στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και τους οικονομικούς εκμεταλλευτές, που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική για να πλουτίζουν εις βάρος των πολλών. 

Η ίδια εκτιμά πως η οικονομία και οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν τακτικές υποδούλωσης των χωρών του Νότου προς όφελος των πλούσιων κρατών του Βορρά. Προς την κατεύθυνση τούτη, η Μελόνι προτείνει την προσέγγιση των χωρών του Νότου με τις χώρες που σήμερα συγκροτούν την Ομάδα του Βίζεγκραντ, ως μέτρο πίεσης για να μεταβληθούν οι συσχετισμοί στην ΕΕ, αλλά και για να συγκροτηθεί μία αυστηρότερη τακτική για την αναχαίτιση της μετανάστευσης.

Στα εφηβικά της χρόνια εντάχθηκε στη νεολαία του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, με το οποίο μετείχε σε διαδηλώσεις κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Την περίοδο 1998-2002 ήταν δημοτική σύμβουλος με την Εθνική Συμμαχία στην Ρώμη. Το κόμμα εντάχθηκε στην παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στο διάστημα 2008 – 2011 γίνεται η νεότερη υπουργός στην ιστορία της Ιταλίας. Το 2013, την χρονιά της διαίρεσης στην ιταλικής δεξιά αποχωρεί και ιδρύει τους Αδελφούς της Ιταλίας με τους Λαρούσα και Κροσέτο. Στην διακήρυξή τους επαγγέλλονται συντηρητικό εθνικισμό με ισχυρή κυριαρχική χροιά και τα πρώτα ποσοστά είναι πενιχρά πέριξ του 3%, στις εκλογές του 2013. Στα εννέα χρόνια που ακολουθούν με την κυβερνητική αστάθεια, που εμφανίζουν όλα τα σχήματα στην Ιταλία, τα ποσοστά της ενισχύονται. Ιδιαίτερα ωφελημένη εμφανίζεται στις περιόδους της δεύτερης διακυβέρνησης Κόντε και σε εκείνη του Μάριο Ντράγκι, που στην πραγματικότητα είναι το δεύτερο κόμμα στην χώρα. Η στρατηγική της Μελόνι αποδίδει καρπούς και αναπτύσσει συμμαχίες με τα δημοφιλή ευρωσκεπτικιστικά κι εθνικιστικά κόμματα μεταξύ των οποίων και το ισπανικό VOX. Το μεγάλο στοίχημα της Τζόρτζια Μελόνι είναι να εμφανιστεί μετριοπαθής και κατά την περίοδο που θα έχει τον πρώτο λόγο στην ηγεσία της Ιταλίας.

Η Μελόνι δύναται να παρουσιάζει διαφορετικά πρόσωπα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, στην προσπάθειά της να γίνει αυτό που θα ήταν η καθοριστική της ταυτότητα ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, εάν, όπως προβλέπεται, οι γενικές εκλογές καταλήξουν σε νίκη του δεξιού συνασπισμού με επικεφαλής το Κόμμα της. Ανάμεσα σε μια βαθιά δεξαμενή μη ελκυστικών χαρακτήρων στα άκρα δεξιά της ιταλικής πολιτικής, το καλύτερο που μπορεί να ειπωθεί για τη Μελόνι είναι ότι δεν είναι ο Ματέο Σαλβίνι της «Λέγκας», του οποίου το αστέρι έχει εξασθενίσει, σημειώνουν οι Financial Times. 

Ανησυχία στην ΕΕ για το ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός

Προβληματισμός και ανησυχία για την προοπτική να αναλάβει την εξουσία ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία επικρατεί στις Βρυξέλλες.

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά στην Ιταλία –την τρίτη οικονομία της ΕΕ και ιδρυτικό της μέλος– θα αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική της ιστορία.

Το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), που μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσει σαφή πλειοψηφία απόψε, στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα των φύλων, ή ακόμα τη μετανάστευση, η Ρώμη θα βρεθεί αναμφίβολα πιο κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, κρίνοντας από τις προεκλογικές δηλώσεις της Μελόνι.

Το ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με τέτοια κυβέρνηση ή αν θα εκδηλωθούν εντάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ενέργεια, η οικονομία, το μεταναστευτικό, τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες.

Μεταξύ άλλων, τις Βρυξέλλες ανησυχεί το ότι η Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δις ευρώ — πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU).

Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Εξάλλου, με χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ της, η Ιταλία δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε κατηγορηματικό, αν και κάπως άκομψο, μήνυμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», όμως «αν τα πράγματα πάνε στραβά, έχουμε τα εργαλεία» για να αντιδράσουμε, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επικεφαλής της Κομισιόν έφερε ως παράδειγμα την Πολωνία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που «τιμωρήθηκαν» με το πάγωμα κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως συμβαίνει πάντα, και αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες θα αναμείνουν τα πρώτα δείγματα γραφής της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης.

«Θα δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η μάλλον απροσδόκητη παρέμβαση της φον ντερ Λάιεν, η οποία από την αρχή της θητείας της δεν είχε εκφραστεί ποτέ τόσο ξεκάθαρα πριν από εκλογές, αν μη τι άλλο πιστοποιεί πόσο έντονος προβληματισμός επικρατεί στα ανώτατα επίπεδα των ευρωπαϊκών θεσμών και τη βούληση των Βρυξελλών να σταλεί σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

ήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.