Μετά τις πιέσεις Βρυξελλών -ΗΠΑ ακυρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη Λαβρόφ

Μετά από τις πιέσεις των ΗΠΑ και αξιωματούχων της Ε.Ε. ο Προεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε από το βράδυ της Τετάρτης την συνάντηση που επρόκειτο να είχε νωρίτερα σήμερα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο οι αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου για μερική επιστράτευση, ήταν ο λόγος ακύρωσης της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Συμπορευόμαστε, όπως πράτταμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποφασιστικότητα και σύνεση μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε κ. Πελεκάνος.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «υπό της φως της νέας διακήρυξης από πλευράς Ρωσίας και τις νέες διαστάσεις που αυτή φέρνει όσον αφορά την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συγκλήθηκε χθες βράδυ, στη Νέα Υόρκη, έκτακτη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Κασουλίδης, ώστε να εξεταστεί η αντίδραση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το πέρας της Συνόδου εκδόθηκε Κοινή Διακήρυξή των 27.

Δεδομένων αυτών των εξελίξεων και εν αναμονή της πραγματοποίησης της Συνόδου των Υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, ενεργοποιήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για αποφυγή διμερών συναντήσεων με τη Ρωσία. 

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη την προσέγγιση αυτή, προχωρήσαμε με την ακύρωση της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί προ καιρού, με τον κ. Λαβρόφ. 

Εκ των πραγμάτων διάγουμε μια νέα κρίσιμη περίοδο. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πορευτούμε συλλογικά και ως Κύπρος συμπορευόμαστε, όπως πράτταμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποφασιστικότητα και σύνεση μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».