Ανταλλαγή αιχμαλώτων:Ο Ερντογάν ανάλαβε να σώσει τους ναζί του Αζόφ

Ανταλλαγή αιχμαλώτων επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.Η Μόσχα έδωσε 215 στρατιωτικούς, ανάμεσα τους μαχητές του Azovstal και πήρε 55 κρατούμενους, μεταξύ αυτών και τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ αλλά και τον πιλότο ”φαινόμενο” που κατέρριψε 87 ουκρανικά SU-25-

Τη νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων ανακοίνωσε η Ουκρανία. Ανάμεσα στα 55 άτομα που απελευθέρωσε η Ρωσία είναι και Αμερικανοί και Βρετανοί πολίτες.

«Επιτύχαμε την απελευθέρωση 215 προσώπων, τη μεγαλύτερη από την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας. Ανάμεσα στους αξιωματικούς που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Ρωσία είναι και αξιωματικοί που ηγήθηκαν της υπεράσπισης της χαλυβουργίας  Azovstal, μάχη που αποτελεί για το Κίεβο σύμβολο της αντίστασης στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.

Η Ρωσία από την πλευρά της εξασφάλισε την απελευθέρωση 55 κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, Ουκρανού πρώην βουλευτή, φίλου και κουμπάρου (όπως ισχυρίζεται) του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Αλλά και τον πιλότο ”φαινόμενο” που κατέρριψε 87 ουκρανικά SU-25

Μεσολάβησε ο Ερντογάν 

Στο πλαίσιο αυτής της «επιχείρησης που προετοιμαζόταν για καιρό», πέντε αξιωματικοί, ανάμεσά τους οι επικεφαλής της άμυνας στην Azovstal, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του.

Θα παραμείνουν στην Τουρκία «με απόλυτη ασφάλεια και σε άνετες συνθήκες» ως «το τέλος του πολέμου» δυνάμει συμφωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευκρίνισε ακόμη ο Ζελένσκι.

Ο Ντένις Προκοπένκο (Ραπανάκι), ο Σβιατόσλαβ Παλαμάρα «Καλίνα» και η 36η Ταξιαρχία Πεζοναυτών Σεργκέι Βολίνσκι αφέθηκαν ελεύθεροι μεταξύ των ηγετών του «Αζόφ»

Ζελένσκι: Ευχαρίστησε Ερντογάν για τη συμβολή του στην απελευθέρωση μαχητών του Αζοφστάλ

Για την απελευθέρωση μαχητών του Αζοφστάλ, που βρίσκονταν αιχμάλωτοι σε ρωσικό έδαφος, μίλησε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον Ερντογάν για τη συμβολή του σε αυτή την εξέλιξη. 

«Επιστρέψαμε στη χώρα 215 άτομα από τη ρωσική αιχμαλωσία: 188 υπερασπιστές του Αζοφστάλ και της Μαριούπολης. 108 πολεμιστές του Αζόφ, εθνοφύλακες, πεζοναύτες, συνοριοφύλακες, αστυνομικοί, υπάλληλοι της εδαφικής άμυνας, υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασφαλείας. Είναι ασφαλείς τώρα. Δεν τους ξεχνάμε και προσπαθούμε να τους σώσουμε όλους» είπε αρχικά ο Ζελένσκι.

Δέκα αλλοδαποί αιχμάλωτοι πολέμου, ανάμεσά τους πέντε Βρετανοί και δύο Αμερικανοί, ένας υπήκοος Κροατίας, ένας υπήκοος του Μαρόκου

Οι ΗΠΑ «ευχαρίστησαν» τον Ουκρανό πρόεδρο και την κυβέρνησή του διότι «συμπεριέλαβαν δύο Αμερικανούς πολίτες στην ανταλλαγή κρατουμένων που ανακοινώθηκε» με τη Ρωσία, ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν.

«Ευχαριστούμε τον πρίγκιπα διάδοχο (σ.σ. της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) και τη σαουδαραβική κυβέρνηση που διευκόλυναν» την επιχείρηση, πρόσθεσε ο Σάλιβαν μέσω Twitter.

Σκληρά βασανηστήρια Ρώσων από Ουκρανούς

Ρώσοι αιχμάλωτοι αποκαλύπτουν τα όσα πέρασαν στα ”χέρια” των Ουκρανών, Δύο εξ αυτών μίλησαν στα ρωσικά ΜΜΕ. 

Συγκεκριμένα ο ένας είναι ιερέας, ο Volodymyr Maretsky, ο οποίος μίλησε για βασανιστήρια και εκφοβισμό: ”Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας μου, προσπάθησαν να με σκοτώσουν χτυπώντας με μένος με κάνη πολυβόλου στην σπονδυλική στήλη”. 

Ο αρθρογράφος Yegor Kholmogorov στο κανάλι του στο Telegram δημοσίευσε την ιστορία του ιερέα Vladimir Maretsky: Μου εκμυστηρεύτηκε πως οι Ουκρανοί μαχητές του εθνικού τάγματος σταμάτησαν το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν μαζί με άλλους άμαχους πολίτες. 

“Περικύκλωσαν το αυτοκίνητο και άρχισαν να πυροβολούν. Οι σφαίρες πέταγαν σαν μύγες, και καθόμασταν και προσευχόμασταν”. 

”’Όλο αυτό το διάστημα προσευχόμουν, ο Κύριος μου έδωσε την δύναμη να τα αντέξω όλα αυτά”. 

Όσον αφορά τον δεύτερο αιχμάλωτο, είναι στρατιώτης, που επίσης πέρασε πολύ δύσκολα. Ένα βίντεο με τις δηλώσεις του δημοσίευσε ο διοικητής Alexander Kots  στο κανάλι του TG. 

Ο άνδρας είπε ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου κακοποιούνται σοβαρά και συχνά ξυλοκοπούνται.

”Μέναμε στο υπόγειο, κοιμόμασταν πάνω σε παλέτες, είχε πολύ υγρασία. Μας ταΐζαν μια φορά την ημέρα, βιώναμε ένα συνεχές αίσθημα πείνας. Έχασα βάρος, πιθανόν δέκα κιλά”, είπε ο Starostin.

”Εύχομαι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να σταματήσει όλο αυτό που ζούμε!”

Μετά την επιστροφή από την Ουκρανία, οι αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες κρατούνται σε ιατρικά ιδρύματα του Υπουργείου Άμυνας. Ο ρωσικός στρατός λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική και ψυχολογική βοήθεια.