Στα περίχωρα του Νικολάεφ οι Ρώσοι

Προς μια εντελώς αντίθετη κατεύθυνση εξελίχθηκε η πολυδιαφημισμένη ουκρανική «αντεπίθεση» στο μέτωπο της Χερσώνας, την οποία διατυμπάνιζαν από κοινού το Κίεβο και τα δυτικά ΜΜΕ.Οι Ρώσοι ήδη βρίσκονται στα περίχωρα του Νικολάεφ και προετοιμάζουν τη μεγάλη προέλαση τους προς την Οδησσό.

Συγκεκριμένα οι Ρώσοι μετέφεραν ενισχύσεις, προφανώς από την Μαριούπολη και το Ντόνμπας, στην γραμμή επαφής στο Νικολάεφ και τις τελευταίες ημέρες πραγματοποίησαν σοβαρές προωθήσεις προς την ουκρανική πόλη καταλαμβάνοντας το Blahodatne το οποίο απέχει μόλις 35 χλμ.

Αθόρυβα οι Ρώσοι στέρησαν από τους Ουκρανούς την οποιαδήποτε δυνατότητα αντεπίθεσης και πλέον περνούν σε επιθετικές ενέργειες για να πλησιάσουν στο Νικολάεφ το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο στον δρόμο για την Οδησσό.

Βασικός λόγος για τον οποίο το ρωσικό Επιτελείο θέλει την κατάληψη της πόλης στο προσεχές χρονικό διάστημα είναι ότι από εκεί οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν συνεχώς δυτικά οπλικά συστήματα για να χτυπούν στόχους στην Κριμαία.

Σε ότι αφορά το Ντόνμπας, οι επιχειρήσεις διεξάγονται από τις δυνάμεις των ρωσόφωνων του Λουγκάνσγκ και του Ντονέτσκ με την υποστήριξη του πανίσχυρου ρωσικού Πυροβολικού.

Στο Σολεντάρ (που είναι προάστιο του Μπάκχμουτ) οι Ρώσοι κατέλαβαν το εργοστάσιο Knauf-Gypsum.

Η προώθηση τους είναι αργή και το «ξήλωμα» της ουκρανικής αμυντικής γραμμής Μπάκχμουτ-Σεβέρσκ ιδιαίτερα δύσκολο καθώς το Κίεβο έχει «επενδύσει» το μέτωπο αυτό με ότι καλύτερο του έχει απομείνει από άποψης προσωπικού και οπλικών συστημάτων.

Εάν καταρρεύσει ο συγκεκριμένος αμυντικός άξονας ο δρόμος για Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ και Γκορλόβκα θα είναι ανοιχτός καθώς δεν θα υπάρχουν  επαρκείς διαθέσιμες μονάδες για να σταματήσουν την ρωσική προέλαση.