Πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων αποφάσισαν Τουρκία-Ισραήλ

Ισραήλ και Τουρκία αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, όπως ανακοίνωσαν Άγκυρα και Τελ Αβίβ την Τετάρτη σύμφωνα με το Reuters. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν και πρεσβευτές.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, στην επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών και στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λαπίντ.

«Μετά τη συνομιλία μου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν να επιστρέψουν οι πρεσβευτές και οι γενικοί πρόξενοι» προσθέτει ο Λαπίντ σε ανάρτηση του στο twitter.

Από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει στο διορισμό πρεσβευτή στο Ισραήλ. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανακοινώνοντας την απόφαση για ανταλλαγή πρεσβευτών, μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων».

Υπενθυμίζεται ότι Άγκυρα και Τελ Αβίβ είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους το 2018 μετά το θάνατο 60 Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα και τα επεισόδια με το Μαβί Μαρμαρά..