Ουκρανοί:Βομβαρδίσαμε αεροπορική βάση στην Κριμαία-Διαψεύδει η Μόσχα

Επίθεση σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία ανακοίνωσε ότι έκανε η Ουκρανία. Όπως αναφέρει ο Guardian, η συγκεκριμένη επίθεση αποτελεί κλιμάκωση από τη μεριά του Κιέβου, καθώς η Κριμαία θεωρείται περιοχή ασφαλείας για τη Μόσχα.

Βίντεο που αναρτήθηκε το απόγευμα της Τρίτης έδειξε μια σειρά από πολύ μεγάλες εκρήξεις στην αεροπορική βάση Σάκι, η οποία βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα πίσω από τις ρωσικές γραμμές του μετώπου στα νότια της Ουκρανίας.

Η Σάκι βρίσκεται στην Νοβοφεντορίβκα και είναι η αεροπορική βάση που συνδέεται με τις επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Τι υποστηρίζει η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία προκλήθηκε από έκρηξη πυρομαχικών της αεροπορίας και ότι δεν υπήρξαν θύματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Αργότερα, ο κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκεί Αξιόνοφ ανακοίνωσε ότι υπήρξε ένας νεκρός από την έκρηξη.

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι δεν υπήρξε επίθεση και η βάση δεν υπέστη ζημιές σε στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με την ανακοίνωση που επικαλούνται τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Αρκετά πυρομαχικά που προορίζονταν για την αεροπορία εξερράγησαν μέσα σε αποθήκη που βρίσκεται σε έδαφος του στρατιωτικού αεροδρομίου Σάκι, κοντά στην περιοχή Νοβοφεντορίβκα», διευκρινίζει η ανακοίνωση του υπουργείου τονίζοντας ότι η αποθήκη δεν αποτέλεσε στόχο πυρών ή βομβαρδισμών.

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Νωρίτερα σήμερα τρεις αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Reuters ότι άκουσαν αρκετές ισχυρές εκρήξεις και είδαν μαύρο καπνό να υψώνεται από την κατεύθυνση μιας ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Νοβοφεντπρίβκα στη δυτική Κριμαία.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν επίσης καπνό να υψώνεται στην περιοχή.

Η ανάληψη της ευθύνης από τους Ουκρανούς δημιουργεί υποψίες παράδοσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS;) από τους δυτικούς συμμάχους τους.

Βέβαια υπάρχει πάντα η εναλλακτική των οπλισμένων μη-επανδρωμένων αλλά και απλά να είναι ατύχημα. Πέντε άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί είναι οι τραυματίες και ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του.

Μη επαληθευμένα πλάνα που τραβήχτηκαν από ντόπιους κοντά στη Novofedorovka δείχνουν την περιοχή να είναι “πνιγμέν稔 στους μαύρους καπνούς.

Το πλησιέστερο δυνατό σημείο υπό ουκρανικό έλεγχο είναι ο Οτσάκοφ λένε οι Ρώσοι και απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από το σημείο άφιξης. Αυτό σημαίνει ότι το χτύπημα δεν έγινε από την Tochka-U ή HIMARS και πλέον βάζουν στο κάδρο και τους ATACMS.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ακούστηκαν τουλάχιστον 12 εκρήξεις, γύρω στις 15:30 (τοπική ώρα) σήμερα το απόγευμα

Το χτύπημα έπληξε τη Novofedorovka, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά αεροδρόμια στην Κριμαία. Πιθανόν το χτύπημα να έγινε σε αποθήκη καυσίμων και λιπαντικών, εξαιτίας της οποίας υπάρχουν επανειλημμένες εκρήξεις.