Ζητούνται έρευνες και την Κύπρο για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στην Ελλάδα

Στον απόηχο του σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στην Ελλάδα ζητείται και στην Κύπρο η διεξαγωγή ερευνών καθότι τα κινητά τηλέφωνα του πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, φέρονται να «επιμολύνθηκαν» με το λογισμικό Predator. Το εν λόγω τεχνολογικό προϊόν ανήκει σε εταιρεία που συνδέεται με την Κύπρο, στην υπόθεση του κατασκοπευτικού Van και τον κ. Ταλ Ντίλιαν. 

Δηλώσεις Κ.Εκπροσώπου

Η διασύνδεση υποθέσεων που είναι άσχετες μεταξύ τους δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, με την οποία επιδιώκεται να συνδεθεί η χώρα μας με φαινόμενα που συμβαίνουν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος για τις αναφορές σε παρακολουθήσεις επικοινωνιών.

Στην Κύπρο, αναφέρει, υφίσταται ένα υγιές νομικό πλαίσιο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και του αδιάβλητου των επικοινωνιών των πολιτών, το οποίο, σε συνεργασία με τη Βουλή  των Αντιπροσώπων, συνεχώς ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε.

“Θεωρούμε αναγκαίο τα πολιτικά πρόσωπα και κόμματα να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή και σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον στα όσα δημοσίως αναφέρουν, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι ο Διοικητής της ΚΥΠ ενημερώνει ανελλιπώς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις δράσεις και τους στόχους της Υπηρεσίας Πληροφοριών του κράτους που επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο σε θέματα εθνικής ασφάλειας, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος”.

Ως εκ τούτου, προσθέτει ο Εκπρόσωπος, η όποια προσπάθεια να εκτεθεί η χώρα μας με γεγονότα που ουδεμία σχέση έχουν με τα παρεχόμενα λογισμικά, είτε από εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο είτε αλλού, δεν αποτελεί παρά ένα απαράδεκτο και καταδικαστέο λαϊκισμό που χωρίς τεκμηρίωση διασύρει αχρείαστα τη χώρα μας διεθνώς.

“Θέλουμε κατηγορηματικά να καταστήσουμε σαφές ότι ουδέποτε κατά την 9ετή διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη επιτράπηκε ή έγινε ανεκτή, έστω και εμμέσως, η παρακολούθηση του οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και νομοταγών πολιτών”.

Θέλουμε, επίσης, επισημαίνει, να επαναλάβουμε πως η Υπηρεσία Πληροφοριών του κράτους επικεντρώνεται μόνο και αυστηρώς στα θέματα που έχουν προαναφερθεί.

Τονίζει ότι ο Διοικητής της ΚΥΠ παραμένει πάντοτε στη διάθεση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων ή των θεσμικών οργάνων της Βουλής, όπως έπραττε μέχρι σήμερα.

Ο κ. Πελεκάνος καταλήγει λέγοντας ότι “η Κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον ατεκμηρίωτο λαϊκισμό που κάποιοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν σαν αποτέλεσμα γεγονότων που επισυμβαίνουν εκτός Κύπρου”.

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ εξαπέλυσε πυρά κατά της Κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «είτε είναι πολύ βαθιά μπλεγμένη στην υπόθεση παρακολουθήσεων, είτε δεν αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική και θεσμική εκτροπή, που συνιστούν αυτά τα φαινόμενα, είτε και τα δύο».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «η χθεσινή αντίδραση της κυβέρνησης του Συναγερμού στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων επιτείνει τις υποψίες και τα ερωτηματικά για τον ρόλο της στην υπόθεση. Τα ίδια τα γεγονότα βοούν και συνδέουν ευθέως την Κύπρο με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και η κυβέρνηση κάνει ότι δεν το αντιλαμβάνεται».

Προσθέτει ότι «ο Ταλ Ντίλιαν, βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση του μαύρου βαν στην Κύπρο, έχει στη χώρα μας την έδρα της εταιρίας του που με το λογισμικό της διεξάγονταν οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Εντούτοις, η κυβέρνηση, αντί να δώσει απαντήσεις ή έστω να διατάξει έρευνα, ζητά ουσιαστικά να μην συζητούμε το θέμα που συνταράσσει την Ελλάδα και είναι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου».

Οι ευρωβουλευτές

Στο μεταξύ ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει υπό το μικροσκόπιο και την Κύπρο για ενδεχόμενη ανάμιξή της με το σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων και υποκλοπής περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας.

Ο Γεωργίου έστειλε χθες σχετική επιστολή με ένδειξη «κατεπείγουσα» στα υψηλόβαθμα στελέχη αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος ως αντιπρόεδρος.

Μέσω αυτής θέτει το γνωστό θέμα διασύνδεσης του νησιού μας με τα υπό εξέταση λογισμικά και καλεί σε ενέργειες με στόχο να γίνει διερεύνηση. Αφορμή, ασφαλώς, αποτελεί το νέο σκάνδαλο παρακολουθήσεων που ξέσπασε στην Ελλάδα. Ως γνωστόν τα κινητά τηλέφωνα του πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, φέρονται να «επιμολύνθηκαν» με το λογισμικό Predator. Αποτελεί τεχνολογικό προϊόν εταιρείας που συνδέεται με την Κύπρο -την υπόθεση του κατασκοπευτικού Van και τον κ. Ταλ Ντίλιαν. 

«Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι αυτές οι νέες αποκαλύψεις σε συνδυασμό με επίμονες ενδείξεις, ακόμα και ομολογίες ότι στην Κύπρο λειτουργούν εταιρείες που παράγουν και εξάγουν τέτοιου είδους λογισμικά, συνθέτουν ένα πιθανό τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Κύπρο που απαιτούν να θέσουμε αυτή την υπόθεση στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής μας» σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Γεωργίου.

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ανέφερε ότι οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που φαίνεται να συνδέονται με την υπόθεση του βαν στην Κύπρο, επιβάλλουν την εκ νέου ουσιαστική και πλήρη διερεύνηση, μακριά από προσπάθειες συγκάλυψης». Την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι «αν αποδειχθεί ολιγωρία των Κυπριακών Αρχών, οι πολιτικές ευθύνες θα είναι ασήκωτες».

Όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής «δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Κύπρος σχετίζεται με το εν λόγω σκάνδαλο, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία, που έκανε χρήση του λογισμικού Predator, έχει ως έδρα της την Κύπρο και σχετίζεται άμεσα με το κατασκοπευτικό βαν, το οποίο εντοπίστηκε στη χώρα μας, πριν λίγα χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα είχαμε παραιτήσεις, διατάχθηκαν έρευνες από Εισαγγελέα, σε ανώτατο επίπεδο, ενώ Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, συμφώνησαν για την σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής», σημειώνοντας ότι «Δυστυχώς στην Κύπρο φαίνεται ότι και αυτή η υπόθεση έπεσε στα «μαλακά»! Μέσα σε πλαίσια συσκότισης, συγκάλυψης και αδιαφάνειας. Ένα θέμα, που άπτεται της προστασίας των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, παραβίασης του Συντάγματος και των κανόνων του κράτους δικαίου, παραβίασης της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που φαίνεται να συνδέονται με την υπόθεση του βαν στην Κύπρο, επιβάλλουν την εκ νέου ουσιαστική και πλήρη διερεύνηση, μακριά από προσπάθειες συγκάλυψης».