Ποινικές ανακρίσεις κατ’ επιλογήν ;

Ποινικές ανακρίσεις για τα κινητά στις Φυλακές αλλά καμιά διερεύνηση για την διαρροή απόρρητων κρατικών εγγράφων στον Αλ Τζαζίρα από τη Βουλή (!!!)

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Σε αυτό τον τόπο μάθαμε ή τουλάχιστον μας έχουν μάθει πως τα πιθανά γίνονται απίθανα και τα απίθανα πιθανά. Είναι για τούτο που εγείρονται πλείστα τόσα  ερωτήματα για το σκεπτικό των αποφάσεων των  επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας να δίνουν οδηγίες για ποινικές ανακρίσεις σχετικά με υποθέσεις ήσσονος σημασίας και να αφήνονται αδιερεύνητες υποθέσεις  που αφορούν αξιόποινες πράξεις για τεκμηριωμένα ποινικά αδικήματα.  

Τον τελευταίο καιρό η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν την έρευνα στις Κεντρικές Φυλακές. Την περασμένη Πέμπτη η διευθύντρια, Άννα Αριστοτέλους, κατέθετε για ώρες στο ΤΑΕ Αρχηγείου για τη διαρροή του e-mail στο οποίο καταγράφονται κάποιες λεπτομέρειες για τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές. Προηγήθηκαν καταθέσεις στενών συνεργατών της, μεταξύ των οποίων η Αθηνά Δημητρίου. Άτομα που πρόσκεινται στον κύκλο των δυο αξιωματούχων των φυλακών, μιλούν για σκευωρία. Και αυτό γιατί ,  λίγο μετά την καταγγελία τους σε βάρος ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, διατάχθηκε ποινική έρευνα για τη χρήση κινητών και ενδεχόμενη διακίνηση ναρκωτικών στις φυλακές, ενώ ακολούθησε και η τρίτη έρευνα για τη διαρροή του e-mail. Ο τρόπος με τον οποίο οι Αρχές χειρίστηκαν τις υποθέσεις φαίνεται να εγείρει ερωτήματα καθώς το θέμα με τη χρήση κινητών τηλεφώνων υπάρχει εδώ και χρόνια και δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Γιατί το θυμήθηκαν τώρα που έγιναν οι καταγγελίες της Αριστοτέλους ;

Δεν θα υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες των καταγγελιών της κας Αριστοτέλους αλλά στο γεγονός ότι μπήκε στο στόχαστρο επειδή προέβη σε καταγγελίες που αφορούν άλλο στέλεχος της Αστυνομίας. Ανακρίνεται επίσης για τη διαρροή ενός μη διαβαθμισμένου ηλεκτρονικού μηνύματος  , το οποίο δεν αποτελεί καν επίσημο έγγραφο .

Το ζήτημα, λοιπόν, που τίθεται πρώτα και κύρια για τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας είναι οι επιλεκτικές ποινικές έρευνες που αποφασίζονται, ενώ για άλλες πολύ πιο σημαντικές υποθέσεις φαίνεται να τηρείται μια σιωπηρή ανοχή και αδράνεια.

Οι διαρροές απόρρητων εγγράφων από την Βουλή.

Πριν δύο περίπου χρόνια προκλήθηκε σάλος για την διαρροή διαβαθμισμένων απόρρητων εγγράφων από την Βουλή στο Κανταρινό κανάλι Αλ Τζιαζίρα που αφορούσε τις πολιτογραφήσεις ξένων πολιτών. Η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων του κράτους συνιστά μέγιστο ποινικό αδίκημα, αλλά φαίνεται ουδείς έκρινε πως ενδεικνυόταν αυτεπάγγελτα η έναρξη ποινικών  ανακρίσεων και η τιμωρία όσων ενέχονταν σε αυτή την αξιόποινη πράξη.

Η Βουλή ως νομοθετικό και ελεγκτικό σώμα δεν είναι κανέναν παραμάγαζο να «διανέμει» απόρρητα κρατικά έγγραφα σε ξένα ή ντόπια Μ.Μ.Ε. Ούτε και μπορεί να μετατρέπεται σε χώρο διανομής πληροφοριών στον οποιονδήποτε.  Οι θεσμοί όφειλαν να τηρήσουν τους νόμους που απορρέουν από τέτοια αξιόποινα αδικήματα .

Ηχούν ακόμα στα αυτιά των πολιτών οι δηλώσεις του ΥΠΕΣ κ.Ν. Νουρή περί υβριδικού πολέμου της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου με αφορμή την διαρροή των εγγράφων από την Βουλή στον Αλ Τζαζίρα .Είναι  γνωστές άλλωστε οι διασυνδέσεις του κανταρινού καναλιού με τις Τουρκικές υπηρεσίας και την προπαγάνδα κατά της χώρας μας. Ωστόσο οι θεσμοί ουδέν έπραξαν για την διευρεύνηση αυτού του σοβαρού ζητήματος που αγγίζει τα όρια της εσχάτης προδοσίας. Ούτε οδηγίες για ποινικές ανακρίσεις ούτε και η ελάχιστη ευαισθησία για την τήρηση της νομιμότητας για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα στο οποίο είχαν όπως φαίνεται εμπλοκή μέλη του νομοθετικού σώματος . Ξέχασαν  και ο κ. Νουρής και οι κυβερνώντες τις δηλώσεις τους περί υβριδικού πολέμου και αφέθηκε το ζήτημα  στο χρονοντούλαπο των σκοπιμοτήτων, προφανώς για τους λόγους που γνωρίζουν μόνο οι θεματοφύλακες των νόμων .

Ωστόσο  το πιο πάνω ζήτημα όφειλε να διερευνηθεί και να έχουν  μέχρι σήμερα ολοκληρωθουν οι έρευνες και οι ανακρίσεις, ανεξάρτητα από τις υποθέσεις για τις πολιτογραφήσεις που θα παρουσιαστούν σύντομα  ενώπιον των δικαστηρίων. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να μείνουν με την εντύπωση ότι οι θεσμοί έχουν τρωθεί και ότι οι  σκοπιμότητες μπαίνουν σε προτεραιότητα  από τις ενδεδειγμένες νομικές διαδικασίες που απορρέουν από το Σύνταγμα. Στο χέρι των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας εναπόκειται να αποδείξουν πως οι νόμοι και το Σύνταγμα τηρούνται ευλαβικά χωρίς εξαιρέσεις και