Δύο άτομα συνελήφθησαν για υπόθεση 17 κιλών κοκαΐνης

Κοκαΐνη, βάρους 17 κιλών και 690 γραμμαρίων, εντοπίστηκε, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της κυπριακής και ελληνικής Αστυνομίας, των Βρετανικών Βάσεων και του Τμήματος Τελωνείου.

Για την υπόθεση συνελήφθηκαν δυο πρόσωπα, τα οποία εντοπίστηκαν να παραλαμβάνουν τα ναρκωτικά, σε κοινότητα που εμπίπτει στην κυριότητα των Βρετανικών Βάσεων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης μετά από συντονισμένη επιχείρηση των εμπλεκομένων υπηρεσιών της οποίας προηγήθηκε σχετική πληροφορία από την ΕΛ.ΑΣ, στις 19 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν κρυμμένα σε εμπορευματοκιβώτιο στην Ελλάδα, το οποίο περιείχε ποσότητα με φρούτα, που προέρχονταν από χώρα του Ισημερινού και είχαν τελικό προορισμό την Κύπρο.

Μετά από σχετική συνεννόηση με την ΕΛ.ΑΣ, αποφασίστηκε η διενέργεια ελεγχόμενης παράδοσης του φορτίου στην Κύπρο και έτσι στις 26 Ιουλίου, το εμπορευματοκιβώτιο έφτασε στο λιμάνι Λεμεσού, όπου με τη συνδρομή των Τελωνειακών Αρχών άρχισε η διαδικασία της ελεγχόμενης παράδοσης.

Στις 27 Ιουλίου το εμπορευματοκιβώτιο μεταφέρθηκε σε αποθήκη εισαγωγής φρούτων και λαχανικών σε περιοχή των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου και τέθηκε υπό διακριτική και συνεχή παρακολούθηση.

Σήμερα, στις 2 τα ξημερώματα, δύο πρόσωπα ηλικίας 40 και 46 ετών, θεάθησαν να μεταβαίνουν με προφυλάξεις στον χώρο του εμπορευματοκιβωτίου, να αφαιρούν μεταλλικό κάλυμμα και να παραλαμβάνουν τις συσκευασίες με τα ναρκωτικά.

Αμέσως, μέλη της αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων, με τη βοήθεια μελών της ΥΚΑΝ, επενέβησαν και συνέλαβαν τους δυο υπόπτους, οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση για διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής ΒΒ Ακρωτηρίου, Κωνσταντίνος Πέτρου, επιβεβαίωσε ότι δυο άνδρες συνελήφθηκαν στην περιοχή Ασωμάτου για την υπόθεση των ναρκωτικών.

«Η αστυνομία των ΒΒ έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τους οργανωμένους εγκληματίες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά στις κοινότητες μας», είπε και πρόσθεσε ότι οι ΒΒ συνεργάζονται στενά με τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας «για την καταπολέμηση των απειλών από οργανωμένα εγκλήματα τα οποία προκαλούν βία και εκφοβισμό», συμπλήρωσε.

Η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου και την ΕΛ.ΑΣ.

Υπό κράτηση 46χρονος για 132 κιλά ναρκωτικών

Εξάλλου παραδόθηκε τη Δευτέρα στην Αστυνομία, από τις Αρχές της Ισπανίας, 46χρονος, ο οποίος καταζητείτο για τη μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, που εντοπίστηκε τον περασμένο Μάρτιο σε  εμπορευματοκιβώτιο, στο λιμάνι Λεμεσού. Το πρωί της Τρίτης τέθηκε υπό τετραήμερη κράτηση.

Ο 46χρονος καταζητείτο από τις Αρχές της Δημοκρατίας, που εξέδωσαν εναντίον του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, μετά από στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο καταζητούμενος εντοπίστηκε πρόσφατα στη Ισπανία και συνελήφθη με το ευρωπαϊκό ένταλμα, ενώ μετά από δικαστική διαδικασία, οι ισπανικές Αρχές ενέκριναν το αίτημα για έκδοση του στην Κύπρο.

Μέλη της ΥΚΑΝ μετέβησαν στην Ισπανία και χθες συνόδευσαν αεροπορικώς τον ύποπτο στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου με την άφιξη τους προχώρησαν στη σύλληψη του με δικαστικό ένταλμα.

Το πρωί ο 46χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, που μετά από αίτημα της Αστυνομίας, εξέδωσε διάταγμα τετραήμερης κράτησης του, για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης.

Η μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών εντοπίστηκε σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι Λεμεσού, που έφτασε στις 3 Μαρτίου και που σύμφωνα με την περιγραφή του, περιείχε 915 σακούλια ζωοτροφών.

Στις 8 Μαρτίου, το εμπορευματοκιβώτιο μεταφέρθηκε σε αποθήκη στο χώρο του λιμανιού, όπου μετά από εξασφάλιση δικαστικού εντάλματος και με τη συνεργασία του Τμήματος Τελωνείων, ανοίχθηκε και ερευνήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν 24 παλέτα με αριθμό σακουλιών ζωοτροφών, ενώ σε δύο παλέτα εντοπίστηκαν κρυμμένα σε σακούλια ζωοτροφών, 132 αεροστεγείς νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ποσότητα κάνναβης βάρους 132 κιλών περίπου.

Για την υπόθεση συνελήφθη αρχικά 38χρονος, ενώ ακολούθησε η σύλληψη 61χρονου, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε πως είχε φέρει τα ναρκωτικά μαζί με τον πρώτο ύποπτο. Ωστόσο ο 61χρονος απεβίωσε και εν αναμονή των εξετάσεων ο 38χρονος αφέθηκε ελεύθερος.