Οι κάτοικοι των κοινοτήτων “ασπίδα” για να αποτραπεί το εργοστάσιο ασφαλτικού στο Μιτσερό

Επί τόπου στον χώρο όπου προορίζεται να γίνει το εργοστάσιο ασφαλτικού στο Μιτσερό, παραμένουν κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής μέχρις ότου αποτρέψουν την εγκατάσταση του.

Δηλώνουν ότι η διαμαρτυρία τους, που άρχισε από το πρωί θα συνεχιστεί επ΄αόριστον μέχρι να εισακουστούν.

Η εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει», Άντρη Βασιλείου, ανέφερε ότι κάτοικοι έχουν εγκατασταθεί στον χώρο.

«Θα είμαστε συνέχεια εκεί ώστε να μην αρχίσουν ξανά οι εργασίες. Σταματήσαμε το πρωί τον εκσκαφέα και δεν θα επιτρέψουμε ξανά τη λειτουργία του».

Στον χώρο, σημείωσε, υπάρχει μικρή αστυνομική δύναμη, γύρω στους τέσσερις αστυνομικούς.

Η κ. Βασιλείου κατήγγειλε την «υπέρμετρη», όπως ανέφερε, βία που άσκησε η Αστυνομία το πρωί. «Άκουσα τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, ότι η Αστυνομία ήρθε για τη διαμαρτυρία. Η αστυνομική δύναμη ήρθε μετά από οδηγίες για να προστατεύσει την εταιρεία για να ξεκινήσει τις εργασίες για εγκατάσταση του ασφαλτικού. Άνδρες της ΜΜΑΔ έδειξαν υπέρμετρη βία προς τον κόσμο», υποστήριξε.

Ερωτηθείσα αν θα κλείσουν τον δρόμο Κάτω Μονής προς Άγιο Ιωάννη Μαλούντας, ανέφερε πως αν χρειαστεί θα τον κλείσουν.

«Προς το παρόν θα είμαστε εκεί να εποπτεύουμε να μην μπουν μέσα στον χώρο για να ξεκινήσουν τις εργασίες και οποιαδήποτε στιγμή κρίνουμε ότι θα πρέπει να κλείσει ο δρόμος θα τον κλείσουμε», συμπλήρωσε.

Επ΄αόριστον στον χώρο όπου αποφασίστηκε να εγκατασταθεί το εργοστάσιο ασφαλτικού στο Μιτσερό, μέχρι να φύγει ο εκσκαφέας, ο οποίος πήγε σήμερα για να αρχίσει εργασίες, θα παραμείνουν οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής, οι οποίοι από νωρίς το πρωί, βρίσκονται στην περιοχή διαμαρτυρόμενοι για την έναρξη εργασιών για ανέγερση του ασφαλτικού.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγροκηπιάς, Σωτήρης Κυριάκου, είπε ότι αυτό που αναμένουν είναι να ληφθεί απόφαση, που πρέπει να την πάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να αναστείλει τη μετακίνηση του εργοστασίου, μέχρι να συναντηθεί μαζί τους.

«Αυτό ζητήσαμε και αναμένουμε», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τι επικρατεί αυτή την στιγμή στην περιοχή, ο κ. Κυριάκου είπε ότι «εδώ συνεχίζονται τα έκτροπα».

«Από ό,τι φαίνεται θα έχουμε έτσι αψιμαχίες. Εμείς δεν πρόκειται να φύγουμε με τίποτε από εδώ εάν δεν διατάξει ο Πρόεδρος να σταματήσουν αυτή τη στιγμή κάθε κίνηση», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πότε έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκου είπε ότι ο Υφυπουργός τους έδωσε τις ημερομηνίες, 25 με 26 του μήνα, πως θα έχουν οπωσδήποτε συνάντηση με τον Πρόεδρο σε μια από αυτές τις δύο μέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα παραμείνουν επ΄αόριστον στο χώρο, ο κ. Κυριάκου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να φύγουν από εκεί, εάν δεν αλλάξει την απόφαση ο Πρόεδρος και από ό,τι φαίνεται μόνο ο Πρόεδρος μπορεί να την αλλάξει.

«Θα μείνουμε και το βράδυ. Θα κατασκηνώσουμε και θα είμαστε συνέχεια εδώ και μετά θα κλείσει και ο κύριος δρόμος αναλόγως του όγκου του κόσμου που θα έχουμε εδώ. Να κλείσει ο δρόμος, να σταματήσουν να λειτουργούν όλα στην περιοχή μας, διότι καταντήσαμε στον ίδιο μας το τόπο παράνομοι», σημείωσε.

Αναφορικά με τη πρωινή σύλληψη τόσο του ιδίου όσο και του Κοινοτάρχη Μιτσερού, ο κ. Κυριάκου είπε ότι «εγώ δεν τα βάζω με τους αστυνομικούς» και πρόσθεσε ότι «εγώ τα βάζω με αυτούς που διατάσσουν τους αστυνομικούς, διότι υπέδειξαν υπέρμετρο ζήλο του καθήκοντος τους όταν σταθήκαμε μπροστά από το μηχάνημα εμείς για να μην προχωρήσει».

«Υπήρξαν και αψιμαχίες μεταξύ μας. Εμείς προσπαθούσαμε να μείνουμε μπροστά από το μηχάνημα, αλλά ήμασταν δύο άτομα εκείνη την ώρα. Είχαμε μια αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς και μετά μας συνέλαβαν και μας οδήγησαν στη Λακατάμια. Μας άφησαν ελεύθερους γύρω στις 10:30. Μας κατηγόρησαν γραπτώς. Εμείς δεν αποδεχτήκαμε τα αδικήματα. Εμείς τους είπαμε ξεκάθαρα ότι θα τα πούμε στο δικαστήριο», συμπλήρωσε.

Η εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει», Άντρη Βασιλείου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ότι «εμείς εγκατασταθήκαμε μόνιμα στο χώρο, έχουμε βάλει τέντες εκεί και θα είμαστε εκεί».

«Από τη μεριά των κατοίκων δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από τον χώρο. Πρώτο μέλημα ήταν και η απελευθέρωση των δύο Κοινοταρχών. Είχαμε τραυματία, ο οποίος χτυπήθηκε από Αστυνομικό. Είχαμε υπέρμετρη βία το πρωί. Ήταν γενικά προκλητική η στάση της Αστυνομίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Βασιλείου είπε ότι βρίσκονται μέσα στο τεμάχιο, μέσα στο χωράφι που εκμίσθωσε το κράτος στην εταιρεία.

«Καταγγέλλουμε, ουσιαστικά, ότι η Κυβέρνηση, το κράτος, έφερε τεράστια αστυνομική δύναμη για να ξεκινήσει τις εργασίες της η εταιρεία. Τίθεται θέμα δημοκρατίας πλέον. Δεν γίνεται. Ο πολίτης έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί και δεν θα επιβάλουν με τέτοιους τρόπους. Δεν θα καταφέρουν να μας φιμώσουν. Αν θεώρησαν ότι θα φοβηθούμε αυτά που έκαναν σήμερα η Αστυνομία, να το βγάλουν από το μυαλό τους. Εμείς όμως επιμένουμε ότι χτυπήθηκαν άτομα, πολίτες – που το μόνο που ζητούν είναι το δικαίωμα τους στην υγεία και την ευημερία- χτυπήθηκαν από μέλη της Αστυνομίας, τη ΜΜΑΔ. Κάποιων ήταν συνεχώς προκλητική η στάση τους», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε κάποια στιγμή κλήθηκε και ασθενοφόρο στην περιοχή, όταν έπεσε κάτω άνθρωπος και χτύπησε στο κεφάλι, όπου του δόθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, ο δρόμος Κάτω Μονής προς Άγιο Ιωάννη Μαλούντας έχει δοθεί στην κυκλοφορία.