Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος Τάκης Κουνναφής

Ο Τάκης Κουνναφής απεβίωσε στα 77 του χρόνια τις πρωινές ώρες μετά από μακρά δοκιμασία της υγείας του.Εργάστηκε στον «Φιλελεύθερο», στα «Νέα» της ΕΔΕΚ, στο κυπριακό Παρασκήνιο, στην Μάχη, στην ενημέρωση στον ελληνικό χώρο με τις ανταποκρίσεις του στα Νέα των Αθηνών και στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, η κηδεία του Τάκη Κουνναφή θα τελεστεί την Πέμπτη 4 Αυγούστου στις 15.00 από την εκκλησία Αγίου Δημητρίου στην Ακρόπολη, στη Λευκωσία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ εκφράζει «ειλικρινή συλλυπητήρια προς τη σύζυγο του μεταστάντος συναδέλφου Κικούλα, στα παιδιά του Νικόλα και Μαργαρίτα, στα εγγόνια και όλους τους οικείους του ενώ κλιμάκιο της ηγεσίας της οργάνωσης θα παραστεί στην κηδεία και θα καταθέσει στεφάνι εις μνήμη του».

Οπως αναφέρει η ΕΣΚ, ο επιτελικός δημοσιογράφος Τάκης Κουνναφής, μια ηγετική, εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο των ΜΜΕ στο μεγαλύτερο μέρος της δημοσιογραφικής του καριέρας υπηρέτησε ως αρχισυντάκτης, αφού από νωρίς αναγνωρίστηκαν οι ηγετικές του ικανότητες και οι επιτελικές του δεξιότητες.

Ο μεταστάς εντάχθηκε στις γραμμές της Ένωσης Συντακτών Κύπρου το 1970 και φέρει τον αριθμό μητρώου 32 στα αρχεία της οργάνωσης. Είχε δε αναδειχθεί και μέλος του Δ.Σ. της συντεχνίας, για τρεις συνεχόμενες θητείες, την περίοδο 1977-1983. Το ενδιαφέρον του για τα συνδικαλιστικά δρώμενα στον δημοσιογραφικό κλάδο παρέμεινε αδιάπτωτο μέχρι τέλους.

Ο Τάκης Κουνναφής ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία στην εφημερίδα «Μάχη» το 1963, την περίοδο 1970-1990 υπηρέτησε ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Τα Νέα», ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο και στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Παρασκήνιο». Από το 1990 μέχρι και την αφυπηρέτησή του το 2013 υπήρξε αρχισυντάκτης στον «Φιλελεύθερο».

Ως επιτελικό δημοσιογραφικό στέλεχος διατηρούσε μόνιμες στήλες και διακρινόταν για την ευθύτητα, την κριτική θεώρηση και την καυστικότητα των γραπτών του.

Ο ίδιος θεωρούσε ως τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική του επιτυχία την αποκάλυψη των σχεδίων για την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μακαρίου στις 8 Μαρτίου 1970 στην «Μάχη», γεγονός που επιβεβαιώθηκε την επομένη το πρωί.

Ο Τάκης Κουνναφής διετέλεσε αρχισυντάκτης του Φιλελεύθερου από το 1990 μέχρι την αφυπηρέτηση του το 2013.

Ο Τάκης καταγόταν από την Τύμπου και κατοικούσε στο Στρόβολο.

Ο Τάκης Κουνναφής μπήκε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα το 1963 ως διορθωτής στην εφημερίδα “Μάχη”.

Μετά έφυγε για την Αθήνα μέχρι το 1969-70 και έκτοτε ανέλαβε αρxισυντάκτης στην εφημερίδα της ΕΔΕΚ “Tα Nέα” όπου εργάζονταν οι Λύσαντρος Τσιμίλλης και Ανθος Λυκαύγης.

Συλλυπητήρια Προεδρικού

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Ιωσήφ με γραπτή δήλωση εκφράζει θλίψη για τον θάνατο του “ακούραστου σκαπανέα της κυπριακής δημοσιογραφίας και ενός από τους πιο αφοσιωμένους λειτουργούς του Τύπου”, του Τάκη Κουνναφή.

“Ο Τάκης Κουνναφής άφησε σημαντικό έργο το οποίο θα είναι άξιο αναφοράς για τις επόμενες γενιές”, αναφέρει ο κ. Ιωσήφ, προσθέτοντας πως  βίωσε τις μεγάλες στιγμές της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταγράφοντας σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

“Μέσα από τα κείμενά του, άφησε το στίγμα του στην κυπριακή δημοσιογραφία”, συμπληρώνει, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στις 3 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Ακρόπολη.