Αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών μαχητικών σε κεντρικό Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Σε πρόβα τζεναράλε για την δημιουργία της ομάδας προστασίας του Abdulhamid Han προχώρησε χθες η τουρκική αεροπορία με πολλές παραβιάσεις και εμπλοκές να πραγματοποιούνται από μεγάλο πλήθος μαχητικών (7 ζεύγη με οπλισμένα μαχητικά) από το κεντρικό Αιγαίο μέχρι και την νοτιοανατολική μεσόγειο, που πολλοί θεώρησαν ως την πρώτη ημέρα κλιμάκωσης ενόψει του τουρκικού γεωτρύπανου.

Το Abdulhamid Han βρίσκεται εν πλω για δοκιμές και η τουρκική στρατιωτική ηγεσία ετοιμάζει όχι μόνο την ναυτική ομπρέλα αλλά και την αεροπορική προστασία του νέου και πανάκριβου τουρκικού γεωτρύπανου που έχει βάλει στόχο τόσο την κυπριακή αλλά και την ελληνική ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δεσμεύσει για ασκήσεις μια περιοχή στο απώτατο άκρο της ελληνικής υφαλοκρυπίδας στο βάθος της Αν.Μεσογείου κάτι που μπορεί να φέρει τις δύο χώρες σε μια νέα αντιπαράθεση.

Τα τουρκικά μαχητικά μαζικά έκαναν χθες εκ νέου την εμφάνισή τους και ενεπλάκησαν με τα πάντα παρόντα στο Αιγαίο μαχητικά τις ΠΑ, ενώ σε 5 περιπτώσεις οι αναγνωρίσει εξελίχθηκαν σε σκληρές αερομαχίες.

Πέραν των εμπλοκών υπήρξαν για ακόμα μία ημέρα 26 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου ενώ σε αυτές είχαν επιστρατευθεί και droneς.