Γαλλία: Τοπικές εκλογές στη σκιά του αντιευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου

Ισχυρο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν οι Σοσιαλιστές και οι Αριστεροί εταίροι τους

Με το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον και τον προβληματισμό να είναι στραμμένα στα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, προσέρχονται σήμερα στις κάλπες χιλιάδες Γάλλοι για τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν αντιπροσώπους σε 101 περιφέρειες ή κομητείες, ένα ακόμη στρώμα στο πολύπλοκο σύστημα διακυβέρνησης της Γαλλίας, το οποίο ελέγχει θεσμούς όπως τα σχολεία. Ο δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών αναμένεται σε μία εβδομάδα.newego_LARGE_t_1101_54482925_type12713
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κατέδειξαν ότι οι σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ θα υποστούν απώλειες μετά και την ήττα στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές της περασμένης χρονιάς.
Τα παραδοσιακά κόμματα έχουν εκφράσει ανησυχία για την απειλή του αντιευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, το οποίο βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών. Μάλιστα, πέρυσι το ακροδεξιό κόμμα πήρε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές καθώς και τα ηνία 11 πόλεων στις αυτοδιοικητικές. Τώρα κινείται επίσης σε υψηλά ποσοστά, φτάνοντας περίπου το 30%, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Αυτό που εκτιμάται ότι έχει τροφοδοτήσει το Εθνικό Μέτωπο είναι η ύφεση της οικονομίας, τα διψήφια ποσοστά της ανεργίας και μία γενικότερη δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό καθεστώς που βλέπει τα ποσοστά της λαϊκής αποδοχής στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ να βρίσκονται στο ναδίρ.
Παρά το γεγονός ότι το προφίλ του προέδρου άρχισε να ανακτά έδαφος, ειδικά μετά το μακελειό στα Charlie Hebdo, φαίνεται ότι δεν πέτυχε να το εδραιώσει, καθότι η οικονομία συνεχίζει -με αργούς ρυθμούς- να συρρικνώνεται.
Οι Σοσιαλιστές και οι αριστεροί εταίροι τους αναμένεται να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, χάνοντας περίπου 61 «διαμερίσματα» που ήδη κατέχουν. Αλλά το Εθνικό Μέτωπο δεν «κλέβει» ψήφους μόνο από τους σοσιαλιστές, αλλά και από το συντηρητικό -κεντροδεξιό UMP.
Ο Σαρκοζί επέστρεψε στο πολιτικό προσκήνιο πέρσι, ξαναπαίρνοντας τα ηνία του κόμματος, μετά την αποχώρησή του το 2012, ωστόσο αντιμετωπίζει έναν στρατό αμφισβητιών στους κόλπους του, την ώρα που ετοιμάζεται να επανέλθει στην εκστρατεία διεκδίκησης της προεδρίας της Γαλλίας σε δύο χρόνια.
Αλλά, παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο δημοφιλές από το Εθνικό Μέτωπο, το κόμμα του Σαρκοζί πιθανώς να κερδίσει περισσότερες ψήφους, από τη στιγμή που οι Σοσιαλιστές ψηφοφόροι το στηρίξουν στο δεύτερο γύρο την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να μην πάρει την εξουσία το ακροδεξικό κόμμα, δίνοντας έτσι και μία πρόγευση για τις προεδρικές του 2017.