Οι Γερμανοί …ξανάρχονται

Ποικίλες αντιδράσεις  για  το  εξώφυλλο του Spiegel στο οποίο απεικονίζεται η Μέρκελ με τους ναζί στην Ακρόπολη

Η Αγκελα Μέρκελ δίπλα σε αξιωματικούς των ναζί, με φόντο την Ακρόπολη. Αυτό είναι το εξώφυλλο του νέου τεύχους του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που έχει τίτλο «Η Γερμανική Υπερδύναμη» και υπότιλο «Πως βλέπουν οι Ευρωπαίοι τους Γερμανούς».newego_LARGE_t_1101_54482424_type12128

Με χρωματισμούς που παραπέμπουν στην ποπ κουλτούρα, καθώς η Μέρκελ φοράει φωτεινά ρούχα σε αντίθεση με το ασπρόμαυρο των ναζί, το νέο πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού που κυκλοφόρησε  το Σάββατο, προκάλεσε αίσθηση αντιδράσεις αλλά και έντονο σχολιασμό από την ίδια τη χώρα καθότι οι Γερμανοί  σε αρκετές χώρες του Νότου  χαραξτηρίονται ως ,«Το τέταρτο Ράιχ» ή νεοκατακτητές και όχι αδικα..
Στις εσωτερικές σελίδες του περιοδικού, το άρθρο που υπογράφεται από τη συντακτική ομάδα τουnewego_LARGE_t_1101_54482423_type12713 Spiegel έχει τίτλο «Το τέταρτο Ράιχ» και αναφέρεται εκτενώς στις συγκρίσεις που γίνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης ανάμεσα στους ναζί και την σημερινή πολιτική ηγεσία της Γερμανίας. Μάλιστα στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, διακρίνεται ένα γκράφιτι της Αγκελα Μέρκελ που έχει ζωγραφισμένο το μουστάκι του Χίτλερ.
«Η Άνγκελα Μέρκελ με χιτλερικό μουστάκι στο δρόμο για την Αθήνα. Σε ορισμένες χώρες-μέλη ανθούν οι συγκρίσεις με τους ναζί. Οι Γερμανοί επέστρεψαν ως δύναμη, αλλά είναι μια περισσότερο αδύναμη δύναμη, παρα ένας ισχυρός ηγεμόνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του άρθρου, στο οποίο γίνεται αναφορά και στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζο.

Στο αφιέρωμα του Spiegel περιλαμβάνεται ακόμη ένα άρθρο για τις γερμανικές επανορθώσεις και το ζήτημα του κατοχικού δανείου, καθώς και ένα ακόμη άρθρο για την περιβόητη χειρονομία του Γιάνη Βαρουφάκη με τον υψωμένο δάκτυλο και τη συζήτηση γύρω από το επίμαχο βίντεο και τη σάτιρα που ακολούθησε.