Ουκρανικό αεροσκάφος με επικίνδυνο υλικό κατέπεσε στην Καβάλα

  • Σε συναγερμό βρίσκονται από χθες το βράδυ η ΕΜΑΚ ο στρατός και η κυβέρνηση της Ελλάδας μετά την πτώση ουκρανικού αεροσκάφους τύπου Antonov που μετέφερε επικίνδυνο υλικό.Ομάδες πυροτεχνουργών του Στρατού επιχειρούν από το πρωί της Κυριακής, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική στην Καβάλα, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος το οποίο είχε 8μελές πλήρωμα και μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικά.Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε προορισμό την Ιορδανία.

Με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκάφους ελέγχθηκε το σημείο συντριβής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει άλλο εύφλεκτο υλικό.

Σημειώνεται πως είχε δοθεί ισχυρή σύσταση οι κάτοικοι να μην πλησιάσουν την περιοχή, να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην χρησιμοποιήσουν ούτε τα κλιματιστικά τους, μέχρι να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για πιθανή μόλυνση του αέρα από τα υλικά του αεροσκάφους.

Είναι ενδεικτικό πως ούτε οι διασώστες, μέλη της ΕΜΑΚ, δεν έχουν προσεγγίσει το σημείο πιο κοντά από τα 50 μέτρα, όπου εντόπισαν μια λευκή ουσία η οποία προκαλεί κάψιμο στα μάτια και τα χείλη όσων την πλησιάζουν.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Ουκρανία. Πριν από το δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου από τη Σερβία προς την Ιορδανία είχε επισκεφτεί την Τουρκία.

Στους χάρτες καταγράφεται να κάνει στροφή 180 μοιρών, ενώ πετούσε πάνω από τη θάλασσα κοντά στο όρος Άθως με κατεύθυνση προς τη Χρυσούπολη.

Ωστόσο, δεν έφτασε έως το αεροδρόμιο και το σήμα του χάθηκε από το ραντάρ, καθώς κατέπεσε φλεγόμενο κοντά στον οικισμό του Παλαιοχωρίου.

Όπως δήλωσε ο συντονιστής της Πυροσβεστικής στην ΕΡΤ, υπάρχει πολύ υλικό από το αεροσκάφος διάσπαρτο στα χωράφια, ενώ σημείωσε πως «νιώσαμε ένα κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ενημέρωση που δόθηκε από το αεροδρόμιο αναχώρησης είναι ότι επέβαιναν 8 άτομα μέλη πληρώματος και μετέφεραν 12 τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods) χωρίς να το προσδιορίζουν επακριβώς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροπλάνο ξεκίνησε από Ουκρανία και μέσω Σερβίας πήγαινε Ιορδανία φορτωμένο με πυρομαχικά. Περνούσε από διεθνές FIR.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εντολές των πυροτεχνουργών του στρατού είναι οι πυροσβέστες να απομακρυνθούν σε απόσταση 500 μέτρων εξαιτίας του επικίνδυνου φορτίου.

Εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας: «Μας ζήτησαν να απομακρυνθούμε»


Εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται στο σημείο μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως η εντολή που έχουν λάβει είναι να απομακρυνθούν όλοι από το σημείο της συντριβής οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι αστυνομικές δυνάμεις και τα σωστικά συνεργεία.

Καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος που συνετρίβη, είναι «ειδικό» και υπάρχει πληροφορία ότι μετέφερε πυρομαχικά.

Στο σημείο της συντριβής μεταβαίνουν πυροτεχνουργοί προκειμένου να ελέγξουν το φορτίο και εφόσον κριθεί πως είναι ασφαλής η προσέγγιση, τότε θα μεταβούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα σωστικά συνεργεία. 

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της φωτιάς, καθώς είχε οριοθετηθεί.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι έρευνες των Αρχών, στο Παλαιοχώρι Καβάλας όπου κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov.

Στο σημείο και στην ευρύτερη περιοχή, γίνεται επέμβαση του στρατού με ειδικές ομάδες πυροτεχνουργών, που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος και θα διεξάγουν έρευνες σχετικά με το φορτίο που μετέφερε, με σκοπό να εκτιμήσουν, παράλληλα, την κατάσταση. Στις έρευνες συμμετέχουν και ομάδες της 2ης και 4ης ΕΜΑΚ, ενώ νωρίτερα σηκώθηκε ειδικό drone για να “σαρώσει” την περιοχή.

Όπως ανέφερε ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγος, Μάριος Αποστολίδης, η μεγάλη επιχείρηση ξεκίνησε περίπου στις 6 το πρωί και αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι μια άγνωστη λευκή ουσία η οποία εντοπίστηκε στο σημείο της πτώσης.
«Το σχέδιό μας είναι να σηκώσουμε το drone για να δούμε από μακρiά τι γίνεται στο πεδίο, διότι πριν μια ώρα μπήκαν άνδρες της ΕΜΑΚ με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό και ειδικά όργανα και προχώρησαν σε κάποιες μετρήσεις. Οι μετρήσεις δεν έδειξαν τίποτα, όμως παρατήρησαν μια αστάθεια στο σημείο, με έντονο καπνό, θερμότητα και κάποια λευκή ουσία την οποία δεν γνωρίζουμε. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να μας διαβεβαίωσει η ειδική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων τι υλικό είναι κι αν μπορούμε τελικά να μπούμε στο σημείο», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει ενεργή φωτιά καθώς έχει σβήσει από τις νυχτερινές ώρες, ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικρό εστίες. Επιπλέον, η είσοδος και η έξοδος στο σημείο έχει απαγορευτεί για τους πολίτες σε ακτίνα μεγαλύτερη των 500 μέτρων, για λόγους ασφαλείας. «Νιώσαμε ένα καύσιμο στα χείλια και στη γλώσσα, επομένως κι εμείς φοράμε μάσκες πηγαίνοντας εκεί καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», είπε.

Χθες βράδυ, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το αεροπλάνο μετέφερε 12 τόνους επικίνδυνου φορτίου, το πλήρωμά του ήταν οκταμελές, και μέσω Σερβίας εκτελούσε πτήση με προορισμό την Ιορδανία.

Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, “άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια”.

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα “διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία”.

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις. Επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

Μήνυμα στους κατοίκους

Χθες βράδυ, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να σταλεί μήνυμα από το 112, στους κατοίκους στις τοπικές κοινότητες Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου, προκειμένου να κρατήσουν κλειστές πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ακόμη ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα υπήρχε επέμβαση του στρατού με ειδικές ομάδες πυροτεχνουργών, που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, ενώ επιβεβαίωσε ακόμα ότι το αεροσκάφος είχε οχταμελές πλήρωμα.

Για το μεταγωγικό δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής από τις αρχές στη Σερβία. Σερβικά ΜΜΕ αναμεταδίδουν ρεπορτάζ από ελληνικά ΜΜΕ, κυρίως από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το βέβαιο είναι ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε χθες βράδυ από το αεροδρόμιο “Μέγας Κωνσταντίνος” της πόλης Νις, στη νότια Σερβία.

Σύμφωνα με ιστότοπους σερβικών ΜΜΕ, αυτόπτες μάρτυρες που ζουν κοντά στο αεροδρόμιο της Νις ανέφεραν ότι είδαν το αεροσκάφος να απογειώνεται χθες βράδυ. Κάποιοι είπαν ότι τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι “είχε κάπως ανώμαλη πορεία”. Η εφημερίδα Πολίτικα αναφέρει ότι “το αεροπλάνο ανήκε σε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία και ήταν καταχωρημένο στην Ουκρανία”.Πολλά ερωτήματα περιβάλλουν σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος. Δεν αποκλείεται να μετέφερε στρατιωτικό υλικό: η Σερβία εξάγει κυρίως πυρομαχικά σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Όμως, οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας δεν διαθέτουν μεταγωγικά Antonov An-12. Η άλλοτε Γιουγκοσλαβία είχε αγοράσει δύο An-12, ωστόσο ένα συνετρίβη έξω από τη Γερεβάν (Αρμενία) τη 12η Δεκεμβρίου 1988, ενώ το δεύτερο πουλήθηκε επίσης το 1998 σε βουλγαρική ιδιωτική εταιρία αερομεταφορών.

Στην ιστοσελίδα Flight Aware, η οποία δείχνει σε πραγματικό χρόνο την πορεία των αεροσκαφών, φαίνεται η πορεία του Αντόνοφ 12.