Η μάχη των τηλεμαχιών

Του Νίκου Κατσουρίδη

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης για ορισμένα επιτελεία υποψηφίων, σε αυτές τις ιδιόμορφες Προεδρικές εκλογές.  Κατ’ ακρίβεια δύο.  Οι δημοσκοπήσεις και η διοργάνωση τηλεμαχιών μεταξύ υποψηφίων.  Αρχίζοντας από το δεύτερο πεδίο όλο αυτό το πρωτοφανές άγχος για τις τηλεμαχίες είναι το απότοκο της έγνοιας, κυρίως ενός επιτελείου, να αλλάξει τη ροή των αποτελεσμάτων του πρώτου πεδίου.  Δηλαδή των δημοσκοπήσεων.  Φαίνεται να είναι ίσως το τελευταίο χαρτί στο οποίο ορισμένοι στηρίζονται και ευελπιστούν.  Αφήνω κατά μέρος για την ώρα τη ρήση η οποία λέει «πρόσεχε τι εύχεσαι»,  γιατί μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ και θέτω κάποιες παραμέτρους προβληματισμού.  Πριν τις παραθέσω να σημειώσω τη σπουδή του ΡΙΚ να υποβάλει μόνο του, χωρίς συνεννόηση με τα υπόλοιπα κανάλια, συγκεκριμένη πρόταση για διεξαγωγή συζητήσεων τον μήνα Σεπτέμβρη.

  1.  Οι συζητήσεις και η όλη τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη πρέπει να είναι εντός του πνεύματος και του γράμματος των σχετικών νομοθεσιών.
  2. Πρέπει να είναι οι ρυθμίσεις συντονισμένες μεταξύ όλων των Παγκύπριας εμβέλειας καναλιών.
  3. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13-14 υποψήφιοι.  Θα κληθούν όλοι;  Με ποιο κριτήριο θα αποκλειστούν αν αποκλειστούν ορισμένοι;  Ποιος θα καθορίσει το κριτήριο;
  4. Αυτοί που θα κληθούν θα έχουν ίσο χρόνο και παρουσία ή ισότιμη παρουσία και χρόνο όπως προνοεί η νομοθεσία;
  5. Με ποιο κριτήριο θα καλούνται και πως θα καθορίζονται τα πάνελ.  Με βάση το Κόμμα ή τα Κόμματα που υποστηρίζουν ένα υποψήφιο ή τα ποσοστά που καταγράφουν στις έρευνες;
  6. Πόσες συζητήσεις θα γίνουν.  Θα ληφθεί υπόψη ο παράγοντας τηλεθέαση και η ενδεχόμενη κόπωση από τις διαρκείς (αν κρίνω από την πρόταση του ΡΙΚ) και ατέλειωτες τηλεμαχίες;
  7. Ο τηλεοπτικός χρόνος πρέπει να χωρέσει και όλα τα άλλα που με βάση τον νόμο δικαιούνται οι υποψήφιοι.  Όπως παρουσίαση εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, δηλώσεων και ανακοινώσεων παρουσίας και σε άλλες εκπομπές πέραν από τις τηλεμαχίες κ.οκ.
  8. Η προεκλογική εκστρατεία στις άλλες της μορφές, προσωπική επαφή, συγκεντρώσεις κ.λπ. θα παραλύσει;

Αυτά είναι ορισμένα θέματα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν καθορίζονται οι ρυθμίσεις, συν το απλό γεγονός ότι από μόνα τους τα επιτελεία, χωρίς συνεννόηση με τα κανάλια δεν μπορούν να αποφασίσουν.

Θεωρώ ότι το θέμα τηλεμαχίες έχει πάρει υπερβολικές διαστάσεις.  Προϊόν όπως ήδη ανάφερα αναζήτησης διεξόδου για ορισμένους υποψηφίους.

Βέβαια να υπογραμμίσω κατά τρόπο κατηγορηματικό ότι τηλεμαχίες πρέπει να οργανωθούν.  Αλλά να οργανωθούν χωρίς υπερβολές.  Κατά τρόπο που και οι υποψήφιοι να μετέχουν αποδοτικά και παραγωγικά αλλά και οι τηλεθεατές να μπορούν να παρακολουθήσουν.  Οι υπερβολές θα οδηγήσουν σε αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων από ακόμα μια  μορφή πολιτικής επικοινωνίας και προεκλογικού αγώνα.  Αν όμως κάποια επιτελεία νομίζουν ότι θα μεταφέρουν όλη την εκλογική εκστρατεία στις τηλεοράσεις για να πετύχουν τους  στόχους τους, θα καταλάβουν εκ των υστέρων ότι έκαναν λάθος.  Οι τηλεμαχίες όπως και όλα τα άλλα μέσα και εργαλεία της προεκλογικής εκστρατείας πρέπει να αξιοποιηθούν  με μέτρο.  Για παράδειγμα αν θα έχουν σε ένα πάνελ τέσσερις υποψηφίους ( όπως προτείνει το ΡΙΚ) με θέμα το κυπριακό ή την οικονομία, πόσο χρόνο θα διαρκέσει η συζήτηση, έτσι ώστε να προλάβουν να τοποθετηθούν όλοι αλλά και να σχολιάσουν ο ένας τις απόψεις του άλλου, συν ο χρόνος του δημοσιογράφου ή των δημοσιογράφων, ώστε να έχουμε συζήτηση και όχι παράλληλους μονόλογους;  Μία ώρα, δύο ώρες, τρείς ώρες;  Για πόσο χρόνο πιστεύεται ότι θα αντέξει ο τηλεθεατής να παρακολουθεί;

Κατά συνέπεια η διοργάνωση των τηλεμαχιών, που επαναλαμβάνω ότι πρέπει να γίνουν είναι σοβαρό θέμα.  Εύχομαι η μάχη των τηλεμαχιών να μην είναι μάχη εντυπώσεων.

Από τον τρόπο που ορισμένα επιτελεία χειρίζονται τόσον αυτό το θέμα, όσον και άλλα, η γλώσσα και το ύφος που χρησιμοποιούν στην προεκλογική τους πορεία, καταδεικνύει ότι δεν έχουν αντιληφθεί, τους λόγους της διαρκούς απώλειας ψήφων και της αύξησης της αποχής.  Δεν έχουν αντιληφθεί τις θεμελιακές αλλαγές που έχουν επέλθει στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των πολιτών.  Κι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, 5 Φεβρουαρίου 2023, είναι πολύ κοντά για ορισμένους και πολύ μακριά για άλλους.  Το νήμα όμως στις 5 Φεβρουαρίου θα το κόψουν μόνο δύο.