Τι μας καθιστά ευάλωτους απέναντι στην Τουρκία;

Του Κώστα Μαυρίδη*

Eκείνο που πρωτίστως καθιστά την Κύπρο ευάλωτη στον τουρκικό επεκτατισμό είναι το ανισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος, και κατά δεύτερο τα «μυαλά» που μας κυβερνούν…

Πριν ενάμιση χρόνο, αφού είχαν προηγηθεί τουρκικές επεμβάσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου-Ελλάδας, η ΕΕ εξέδωσε τη Δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021 με την οποία καλούσε «την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου» και επιβεβαίωνε «την αποφασιστικότητά της να χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση τέτοιας ενέργειας, τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της.» Η Δήλωση έθεσε επιτέλους μια γραμμή: σε περίπτωση τέτοιων ενεργειών, η ΕΕ θα προχωρούσε σε μέτρα. Δύο μήνες αργότερα, η Τουρκία ξεκίνησε διάφορες τέτοιες ενέργειες π.χ. εποικισμό των Βαρωσίων, απόρριψη της συμφωνημένης βάσης του ΟΗΕ στο Κυπριακό, παραβιάσεις στο Αιγαίο, πτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά κ.ά. Στην πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ (Ιούνιο 2022) δεν τέθηκε θέμα κυρώσεων από Ελλάδα-Κύπρο βάσει και της Δήλωσης, αλλά καταγράφηκε ξανά (!)  ότι αναμένεται «από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις», ενώ οι επικεφαλής των δύο Κυβερνήσεων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, χωρίς να εξηγήσουν πού «χάθηκε» η Δήλωση.

Τις προάλλες, ο Κύπριος Υπ. Εξωτερικών ομολόγησε νέες τουρκικές παράνομες ενέργειες, οι οποίες παρεμποδίζουν εργασίες στις θαλάσσιες περιοχές που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου και ότι γίνεται αναπροσαρμογή των εργασιών, παρόλο που, όπως ανέφερε, οι τουρκικές αυτές ενέργειες «δεν έχουν  οποιαδήποτε βάση στο Διεθνές Δίκαιο». Εν ολίγοις, ενώ διάφορες τουρκικές ενέργειες έπρεπε να κινητοποιήσουν την εφαρμογή της Δήλωσης της ΕΕ, δεν το θέσαμε καν στην Σύνοδο… Ο «ευφάνταστος» Υπ. Εξωτερικών προκατάλαβε και την στάση της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι δεν θα προχωρήσει «ποτέ να κάνει κάτι άλλο εναντίον της Τουρκίας» λόγω συμφερόντων άλλων κρατών. Όντως υπάρχουν συμφέροντα άλλων κρατών, αλλά τα δικά μας, που αφορούν την επιβίωσή μας, ποιος τα προασπίζεται στην ΕΕ; Όταν ο Πρόεδρος και ο Υπ. Εξωτερικών κράτους της ΕΕ με έδαφος υπό τουρκική κατοχή, λειτουργούν ως να μην είμαστε στην ΕΕ και θεωρούν τις τουρκικές επεμβάσεις αναπόφευκτες, που για να τις αποτρέψουμε θα πρέπει να δώσουμε κι άλλα στην Τουρκία, δεν μπορεί να ελπίζουμε σε οτιδήποτε! Με τέτοια «μυαλά», είμαστε χαμένοι.

Παρεμπιπτόντως, στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δεν προέβαλε τις εξωφρενικές διεκδικήσεις του στη Αιγαίο, και στον Ν. Αναστασιάδη είπε «βρείτε τα μεταξύ σας», εννοώντας με τον εγκάθετο της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Οι εγχώριοι «κατευναστές» χαριεντίζονται ήδη για ήσυχο καλοκαίρι, εντούτοις κάθε «ανάπαυλα» πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρον για ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δυνατότητας. Ο τουρκικός επεκτατισμός δεν θα φύγει και πρέπει να μας βρει έτοιμους και ενωμένους. Εκείνο που μπορεί να φύγει είναι τα θολωμένα μυαλά που μας κυβερνούν.

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) – Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο