Βουλή:Αναστέλλονται επ ΄ αόριστον οι εκποιήσεις ακινήτων χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας

Με οριακή πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ  με 23 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με οριακή πλειοψηφία ψήφισε νόμο που αναστέλλει επ’ αόριστον εκποιήσεις ακινήτων, τα οποία αγοράστηκαν από αναπτύξεις, για τα οποία δεν εκδόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας, και το ακίνητο είναι υποθηκευμένο από επιχειρηματία ανάπτυξης γης, ο οποίος δεν εξυπηρετεί τα δάνεια του, με αποτέλεσμα ο τελικός αγοραστής να είναι εκτεθειμένος.akinita-670x480

Ο νόμος ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ. Κατά ψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ, που συγκέντρωσαν 22 ψήφους, και με 23 ψήφους υπέρ των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, Κινήματος Οικολόγων, της Συμμαχίας Πολιτών και του Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία.

Δεύτερη πρόταση νόμου για αναστολή στις εκποιήσεις αυτών των ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2015 που κατέθεσε το ΔΗΚΟ, αποσύρθηκε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε να αναβληθεί η ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων νόμου για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 2 Απριλίου που θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι στο νόμο για τις εκποιήσεις υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια που καλύπτει τις πρόνοιες της νομοθεσίας που προέβλεπαν οι προτάσεις νόμου.

Πρόσθεσε ότι στο νόμο για τις εκποιήσεις με τροποποίηση της Βουλής εξαιρούνται οι αγοραστές ακινήτων, για τα οποία δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας και τα οποία έχουν υποθηκευμένα οι επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, ανεξάρτητα του ποσού που έχουν πληρώσει, φτάνει να συνεχίζουν να πληρώνουν τα δάνεια τους.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στις 2 του Απρίλη θα έχουμε τρεις νομοθεσίες και ανέφερε ότι δημιουργούμε αχρείαστες νομοθεσίες και περιπλέκουμε τα θέματα με νομοθεσίες που αντικρούει η μία την άλλη. Συμπλήρωσε ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί και να βλάψουμε αυτούς που θέλουμε να προστατεύσουμε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ανέφερε πως το θέμα είναι περίπλοκο και δήλωσε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ στοχεύει να δοθεί χρόνος στον Υπουργό Οικονομικών να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση, Ο κ. Προκοπίου τροποποίησε μάλιστα, προφορικά την πρόταση του ΔΗΚΟ, που προέβλεπε αναστολή μέχρι την 30 Οκτωβρίου, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης παρατήρησε ότι ο νόμος για αναστολή των εκποιήσεων δεν τέθηκε σε ισχύ και άρα οι εκποιήσεις προχωρούν. Πρόσθεσε ότι απαιτείται προστασία για αυτούς που αγόρασαν σε αναπτύξεις και είναι έρμαιο στις εκποιήσεις, “Κάλλιο να υπάρχουν σε 2-3 νομοθεσίες παρά να μην υπάρχει σε καμία”, συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο το θέμα μετατρέπεται σε μείζον ζήτημα και αναφέρθηκε σε σκοπιμότητα που εξυπηρετείται με την εισήγηση για αναβολή στη ψηφοφορία.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι οι προτάσεις νόμου δεν τροποποιούν το παλιό νόμο του Κτηματολογίου, αλλά αυτόν που αφορά τις εκποιήσεις και παρατήρησε ότι γίνεται σε ένα νόμο, τον οποίο με άλλο νόμο η Βουλή θα αναστείλει.

Η εισήγηση του ΔΗΣΥ για αναβολή καταψηφίστηκε με 19 ψήφους υπέρ και 28 κατά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι εφαρμόστηκε από τις τράπεζες λανθασμένη πρακτική με βάση την οποία ο αγοραστής έδινε 30% προκαταβολή, χορηγείτο από την τράπεζα δάνειο για εξόφληση του εργολάβου. Δεύτερη λανθασμένη πρακτική ήταν ότι όλα τα δάνεια του εργολάβου ήταν σε ένα καλάθι, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν είναι θέμα αναστολής αλλά επίλυσης του προβλήματος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι άλλη μια δέσμευση της Κυβέρνησης που δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, ήταν η προστασία αυτών των αγοραστών. Θέλουμε να προστατέψουμε αυτούς που πληρούσαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, πρόσθεσε αναφέροντας ότι με νόμο η Βουλή πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να προστατευτούν.