Πανεθνική συνδιάσκεψη Κύπρου-Ελλάδας πρότεινε ο Γ. Λιλλήκας στον Π.Καμμένο

 

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, μετέφερε σήμερα στον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδος Πάνο Καμμένο την άποψή του, επειδή «τα μεγάλα εθνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν η Κύπρος και η Ελλάδα είναι αλληλένδετα», τώρα είναι η ώρα, όπως είπε, «να προχωρήσουμε και σε μια πανεθνική συνδιάσκεψη που να καταλήξει σε μια στρατηγική πανεθνική που να αντιμετωπίζει όλα τα εθνικά προβλήματα».CNA_Mde1aec9a10ca4b6f82c4d3e824f62e83

«Το μέλλον είναι κοινό, και κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας», είπε ο Γιώργος Λιλλήκας στον κ. Καμμένο, ο οποίος αναφερόμενος στην πρότασή του για πανεθνική συνδιάσκεψη απάντησε «αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και είμαστε κοντά σας».

«H δική μας πορεία ξεκινάει πολύ πιο πριν από την πολιτική. Να πω ότι με τον πρόεδρο, ήμασταν συμφοιτητές στην Γαλλία. Όταν ανακηρύχθηκε το ψευδοκράτος, από διαφορετικές πολιτικές θέσεις τότε, είχαμε ξεκινήσει τις διαμαρτυρίες κατά του τουρκικού Προξενείου της Λυών όπου κάναμε την πρώτη κατάληψη μαζί. Το έφερε η μοίρα έτσι, ο Γιώργος Λιλλήκας σήμερα είναι Πρόεδρος ενός πατριωτικού κόμματος στην Κύπρο και εγώ ως «Ανεξάρτητος Έλληνας» αλλά και ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, θα δώσω με όλη μου την καρδιά στον Γιώργο Λιλλήκα, έναν πολιτικό πατριώτη , φίλο ,τον επίσημο θυρεό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», είπε ο κ. Καμμένος αμέσως μετά τη συνάντηση.

Από τη μεριά του, ο κ. Λιλλήκας τον διαβεβαίωσε ότι ο κυπριακός ελληνισμός «καταλαβαίνει την ελληνική κυβέρνηση, καταλαβαίνει τι διεκδικεί και συμπαρίσταται απόλυτα στον αγώνα της σήμερα» για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, έδωσε ο Γιώργος Λιλλήκας προς τον Πάνο Καμμένο κατά τη συνάντησή τους σήμερα στην Αθήνα.

Με τον Ελληνα ΥΠΕΞ

Κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, ο κ. Λιλλήκας του ανέπτυξε τη θέση του ότι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα η Τουρκία θα καθίσταται ολοένα και πιο επιθετική και επεκτατική. Θα εκμεταλλεύεται, είπε στον κ. Κοτζιά, τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται Κύπρος και η Ελλάδα από οικονομικής πλευράς, γεγονός, τόνισε, που τις καθιστά ευάλωτες σε πιέσεις και εκβιασμούς, «και με δεδομένη ακόμη την αμερικάνικη πολιτική, η οποία κάθε φορά που θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, τα δώρα και αντίδωρα που προσφέρει στην Άγκυρα είναι στο Κυπριακό».

Επομένως, κατά την κρίση του και με αυτά υπ’ όψιν, θεωρεί ότι επανέναρξη των συνομιλιών σε αυτές τις συνθήκες θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες προς την κυπριακή πλευρά.

Σε ερώτηση εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες με πρωτοβουλία, όπως λέγεται, των ΗΕ, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να φύγει το Μπαρμπαρός από τα χωρικά ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ και χωρίς τουρκικές υποχωρήσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει υποχωρήσεις.

«Όχι μόνο δεν θα κάνουν υποχωρήσεις – ούτως ή άλλως η notam λήγει τον Απρίλιο. Κι όταν έληξε η προηγούμενη notam τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προβεί σε μία κίνηση καλής θελήσεως, που ικανοποιούσε ένα από τα αιτήματα της Άγκυρας, που ήταν στο τραπέζι των διακοινοτικών συνομιλιών, να τεθεί και το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Κάτι με το οποίο διαφωνήσαμε γιατί αυτό είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και δεν μπορεί να μετατραπεί σε δικοινοτικό ζήτημα. Παρόλ’ αυτά, λοιπόν, την επόμενη μέρα που έκανε την δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι Τούρκοι εξέδωσαν την νέα notam».

Συνεχίζοντας διερωτήθηκε «τι θα συμβεί τώρα, επομένως; Ποια είναι η εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει με νέα notam η Τουρκία εν μέσω συνομιλιών, ή και δεν θα επανέλθει το Μπαρμπαρός;”, για να προσθέσει: “Καμμία εγγύηση. Εκτός εάν και εμείς δεσμευτούμε ότι δεν θα επανέλθει η ΕΝΙ για να συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα, και διασυνδεθεί τελικά η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με την λύση του Κυπριακού, καθιστώντας έτσι όμηρο της Τουρκίας την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων».

Ερωτηθείς αν δεν θα πρέπει τότε η ε/κ πλευρά να μην επιστρέψει στις συνομιλίες, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι θα πρέπει “να υπάρξουν σαφέστατες διαβεβαιώσεις από πλευράς Τουρκίας ότι δεν θα εκδώσει μια νέα notam και δεν θα επανέλθει το Μπαρμπαρός”.

Και από την άλλη, είπε, “θεωρώ ότι κανένα σοβαρό κράτος, κανένα έθνος, κανένας λαός, δεν διαπραγματεύεται το μέλλον του όταν είναι γονατισμένος. Και σήμερα, Κύπρος και Ελλάδα είμαστε γονατισμένοι οικονομικά, και ευάλωτοι σε πιέσεις και εκβιασμούς».

Άρα, είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, “θα πρέπει πρώτα να σταθούμε στα πόδια μας, να επανακτήσουμε την κυριαρχία μας, για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε υπό καλύτερους όρους και προϋποθέσεις».

Ο κ. Λιλλήκας έθεσε και στον κ. Κοτζιά το θέμα της πανεθνικής συνδιάσκεψης, που είχε θέσει και κατά τη συνάντησή του το πρωί με τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

«Δυστυχώς Κύπρος και Ελλάδα έχουν πάρει διαζύγιο από το θέμα της στρατηγικής. Με αποτέλεσμα η Τουρκία να μας πιάνει εξ απροόπτου με ενέργειες και κινήσεις της που είναι προβλεπτές. Και εμείς να αντιδρούμε αυτοσχεδιάζοντας. Είναι καιρός να καθίσουμε μαζί γύρω από ένα τραπέζι και να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Αποδείχτηκε και στην οικονομία πόσο αλληλένδετη είναι η σχέση και τα προβλήματα Κύπρου-Ελλάδας. Άρα, κοινή πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή μας, και να έχουμε κοινή στρατηγική, αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα», είπε.

 Με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Σε συνάντησή του σήμερα στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ενημέρωσε την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, και τις θέσεις του κόμματός του τόσο για το εθνικό θέμα, όσο και για την «πολύ δύσκολη» όπως τη χαρακτήρισε οικονομική κατάσταση στη Κύπρο.CNA_M7870b09b89784531ad76bff8c7203ba1

Λίγο πριν από τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Λιλλήκας είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου στους Έλληνες δημοσιογράφους «βαδίζουμε και εμείς στα δικά σας χνάρια».

Για το Κυπριακό, η κ. Κωνσταντοπούλου τον διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο «θα είναι «ενεργός συμπαραστάτης» του κυπριακού λαού για την επίλυση του προβλήματος, «για δικαιοσύνη και αλληλεγγύη».

Και για την οικονομική κατάσταση, είπε στον Κύπριο πολιτικό ότι η σημερινή κατάσταση «μας θέτει όλους ενώπιον των ευθυνών μας απέναντι στη πολιτική των Μνημονίων, που δοκιμάζει την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία σ’ όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Λιλλήκας συμφώνησε μαζί της, και της επισήμανε ότι η Κύπρος γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πείσει ότι μία άλλου είδους λύση είναι εφικτή, και της συμπαρίσταται απόλυτα.

Η κ. Κωνσταντοπούλου φθάνει την ερχόμενη Δευτέρα στη Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

Την ίδια μέρα επιστρέφει στην Αθήνα ο κ. Λιλλήκας για ομιλία σε κεντρικό βιβλιοπωλείο με θέμα «Ελλάδα και Κύπρος, κοινές προκλήσεις, κοινή στρατηγική, και στις 24 Μαρτίου θα συναντήσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.