Ψηφίστηκε νόμος που αναστέλλει την εκχώρηση -πώληση δανείων

Με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο με τον οποίο αναστέλλεται το άρθρο 16Α του Νόμου για την εκχώρηση, πώληση και διάθεση δανειακού χαρτοφυλακίου και δικαιωμάτων που απορρέουν από συμβάσεις πιστοληπτικής διευκόλυνσης μέχρι τη 15η Μαΐου.927lefta

Προηγήθηκε αναστολή του άρθρου, που έληξε σήμερα, και η νέα αναστολή δόθηκε με πρόταση νόμου. Οι 24 ψήφοι υπέρ συγκεντρώθηκαν από τους παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ και οι 23 εναντίον από τους παρόντες Βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων, της Συμμαχίας Πολιτών και το Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στο θέμα επικρατεί μπάχαλο. Ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει πρόταση, ώστε να μην είναι εύκολο να πωλούνται πακέτα δανείων και αντί αυτού ήρθε πρόταση για πώληση δανείων χωρίς περιορισμούς, πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το άρθρο 16 προβλέπει για μαζική απαγόρευση στην πώληση δανείων, προσθέτοντας ότι το άρθρο 16 δεν το αμφισβητεί η Κεντρική Τράπεζα και μπορεί με αυτό να απαγορεύσει την πώληση δανείων.

Εάν έρθει πρόταση από την Κεντρική Τράπεζα, καλώς, διαφορετικά θα καταθέσουμε δική μας πρόταση, συμπλήρωσε. Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι οι λόγοι που θέλουμε να ανασταλεί το άρθρο 16Α είναι επειδή υπάρχει η προστασία του άρθρου 16 και επειδή υπάρχουν ξένες τράπεζες που εάν ισχύσει το 16Α θα κλείσουν μέχρι τις 15 Μαΐου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι με την πώληση των δανείων σε επενδυτικά ταμεία θα καθυστερήσουν οι εκποιήσεις. Δεν θα τα πωλήσουν αμέσως θα αναμένουν 3 με 5 χρόνια μέχρι να ανέβουν οι τιμές, πρόσθεσε. Ο κ. Μαυρίδης είπε ακόμα ότι η προστασία του δανειολήπτη δεν αλλάζει εάν αλλάξει ιδιοκτήτη το δάνειο, προσθέτοντας ότι μπορούν να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες σε επενδυτές που δυνατόν να παραβλάψουν τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης παρατήρησε προς τον κ. Μαυρίδη ότι “είστε θιασώτης μιας άλλης αντίληψης”.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε σε Σκανδιναβό με δοσοληψίες με τουρκικές τράπεζες και ανέφερε ότι “καραδοκούν και είναι έτοιμοι, να χάσουμε τη γη μας και να την πάρει ο κατακτητής μούχτιν ζίχτιν”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι ο τραπεζικός τομέας λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες, τα δάνεια δεν είναι τίποτε άλλο από στοιχεία ενεργητικού και οι καταθέσεις στοιχεία παθητικού, πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα ότι μεγάλος αριθμός δανείων έχουν εκχωρηθεί στην ΕΚΤ. Πρόσθεσε ότι εάν τα δάνεια δεν εκχωρούνταν οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να πάρουν έστω και ένα ευρώ ΕΛΑ από την ΕΚΤ. Συμπλήρωσε ότι τα πλείστα είναι δάνεια για πρώτη κατοικία.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι μπορεί να φαίνεται μικρής σημαντικότητας θέμα, και ανέφερε ότι και οι δύο επιλογές, ψήφιση ή καταψήφιση είναι λανθασμένες. Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει την πρόταση για αναστολή από θέση αρχής.

Ο κ. Προδρόμου παρατήρησε ότι ανοίξαμε τρύπα και λέμε ότι θα πωληθούν τα δάνεια στους Τούρκους, πρόσθεσε ότι μέσα από το Χρηματιστήριο μπορεί αύριο επενδυτής που πληροί κάποιους όρους να αγοράσει όλες τις τράπεζες. Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να μην θέλουμε δάνεια βοήθειας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μαζικές εκποιήσεις είναι η πώληση κακών και καλών δανείων σε επενδυτικά ταμεία. Πρόσθεσε ότι έχουμε άρση της απαγόρευσης χωρίς να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον τόπο.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι αντί να συζητήσουμε, δημιουργούμε αντανακλαστικά σε φοβίες που δεν θα βοηθήσουν. Πρόσθεσε ότι θα ψηφίσει την αναστολή γιατί δεν εμπεριέχει κίνδυνο εφαρμογής μαζικών εκποιήσεων και κατέληξε λέγοντας ότι “πρέπει να κάτσουμε κάτω και να δούμε τις φοβίες μας”.