Γεωπολιτική μονοπώληση: Η Ρωσία καταγγέλλει την απόφαση της Ε.Ε.για Ουκρανία και Μολδαβία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την Παρασκευή την απόφαση των 27 να χορηγήσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιων χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεσούσης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

«Να περιοριστεί η Ρωσία»

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι μια γεωπολιτική μονοπώληση του χώρου ΚΑΚ συνεχίζεται ενεργά προκειμένου να περιοριστεί η Ρωσία», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα.

«Με την απόφαση να χορηγήσει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιων χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να εκμεταλλεύεται ενεργά τον χώρο της Κοινότητας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ / που αποτελείται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) σε γεωπολιτικό επίπεδο, για να τον χρησιμοποιεί ώστε να ‘περιορίσει’ τη Ρωσία», πρόσθεσε.

«Δεν σκέφτονται τις αρνητικές συνέπειες από ένα τέτοιο βήμα», τόνισε σε ανακοίνωση.

Πεσκόφ: Θέλουν πόλεμο με τη Ρωσία

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα «εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης» την απόφαση για Ουκρανία και Μολδαβία , κατηγορώντας ταυτόχρονα τους Δυτικούς ότι θέλουν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία.

Η απόφαση της ΕΕ ελήφθη τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία που είχε σκοπό κυρίως να θέσει τέλος στη συνεχιζόμενη προσέγγιση της Ουκρανίας με τη Δύση.

«Είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ωστόσο πως είναι «σημαντικό» για τη Μόσχα «όλες αυτές οι διαδικασίες να μην επιφέρουν περισσότερα προβλήματα στη Ρωσία (…) στις σχέσεις αυτών των χωρών με τη Ρωσία».

Η Τουρκία δεν έγινε μέλος της ΕΕ αλλά κυρίαρχο κράτος

Εξέφρασε επίσης την ευχή αυτό να μην καταλήξει σε μια επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες που βρίσκονται τώρα σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο «που είναι πολύ δύσκολο να υποβαθμιστούν περαιτέρω».

Ο Πεσκόφ κατήγγειλε επίσης τη βούληση της Μολδαβίας «να γίνει πιο ευρωπαϊκή από τους ίδιους τους Ευρωπαίους».

Είπε ακόμη πως η Τουρκία, που είναι υποψήφια για ένταξη εδώ και 20 χρόνια, «δεν μπόρεσε ποτέ να προχωρήσει πιο μακριά. Όμως την ίδια στιγμή, έγινε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε πως μια ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας δεν αντιπροσωπεύει «κανένα κίνδυνο» για τη Ρωσία, επειδή η ΕΕ δεν είναι μια στρατιωτική συμμαχία, και είπε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αντιτίθεται σε αυτήν.

Πολεμική ρητορική Λαβρόφ με αναφορές στους ναζί

Χρησιμοποίησε όμως πολεμικό λεξιλόγιο, κατηγορώντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι θέλουν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία, όπως οι ναζί στην εποχή τους.

«Ο Χίτλερ είχε συγκεντρώσει κάτω από τη σημαία του ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης για να κάνει πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης», είπε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν.

«Σήμερα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ συγκροτούν έναν τέτοιο σύγχρονο συνασπισμό για να πολεμήσουν και, σε μεγάλο βαθμό, να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η Μόσχα θεωρεί πως οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία είναι ένας τρόπος για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να διεξαγάγουν έναν πόλεμο διά πληρεξουσίων εναντίον της Ρωσίας.

Οι ηγέτες των «27» αποφάσισαν χθες, Πέμπτη, πρώτη μέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, να δώσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, δύο φιλοδυτικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ. Η απόφαση σημαδεύει την έναρξη μιας μακράς και πολύπλοκης διαδικασίας για την ένταξη.

Η Γεωργία, που θέλει επίσης να ενταχθεί στην ΕΕ, θα πρέπει ακόμη να κάνει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει αυτό το καθεστώς.

Μια μεγάλη διαδήλωση για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της χώρας αυτής του Καυκάσου επρόκειτο να γίνει χθες βράδυ στη γεωργιανή πρωτεύουσα Τμπιλίσι.