Η ηγεσία του ΑΚΕΛ υιοθετούσε “σιωπηρά” από το 2013 την πρόταση για μεταφορά στην Τουρκία φυσικού αερίου πριν την λύση

 

 

Αντιδράσεις προκάλεσε η   πρόταση  του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία, cache_780x1200_Analog_medium_74930_1174674_15022020061328Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος μέχρι στιγμής υποστηρίζεται μόνο από το ΑΚΕΛ για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Τουρκία πριν από τη λύση του Κυπριακού,.

 Η αναφορά του Ανδρέα Μαυρογιάννη, έγινε χθες στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, με τον υποψήφιο να δηλώνει ότι προκρίνει τη διοχέτευση φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Τουρκία, πριν από τη λύση του Κυπριακού, για τις εσωτερικές της ανάγκες. Αν και αυτή η πρόταση  πρώτη φορά τέθηκε  δημόσια ωστόσο στο Π,Γ του  ΑΚΕΛ είχε συζητείτο  από το 2013-14  με την ηγεσία του ΑΚΕΛ (Κ.Γραμματεία )  να την υιοθετεί .Υπήρχαν όμως αντιδράσεις από μέλη του Π.Γ. και αφέθηκε σιωπηρά να υιοθετείται αλλά να μην δημοσιοποιηθεί  γιατί θα προκαλούσε αντιδράσεις.
Η πρόταση Μαυρογιάννη δεν αφορά την μεταφορά του αερίου μέσω αγωγού για διοχέτευση του από την Τουρκία στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της Τουρκίας. Ουσιαστικά, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προτείνει την αξιοποίηση του φυσικού αερίου με τρόπο που να γίνει καταλύτης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στρέφοντας ουσιαστικά και τη συζήτηση μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στην τηλεοπτική του παρέμβαση εξέφρασε την εκτίμηση, πως με αυτό τον τρόπο θα διαφοροποιηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο και θα δημιουργηθούν συνθήκες οργανικής ειρήνης στην περιοχή.

Εξήγησε ότι, από τη στιγμή που το φυσικό αέριο θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες της Τουρκίας, τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Σημείωσε ότι, κίνδυνος θα μπορούσε να προκύψει μόνον, εάν οι συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου συνεισέφεραν θετικά ή αρνητικά, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή επηρέαζαν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα χθες το πρωί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν φιλοξενούμενος στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, όπου τοποθετήθηκε γύρω από τα όσα λέγονται για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα, αλλά και για τη διαφοροποίηση της μαρτυρίας του ουσιαστικά από το αφήγημα του ΑΚΕΛ. Επιβεβαίωσε ότι έδωσε τρεις φορές παραίτηση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δύο προφορικώς και μία γραπτώς, οι οποίες ωστόσο, όπως είπε, δεν αφορούσαν διαφωνία για τις θέσεις της πλευράς μας αλλά επιμέρους ζητήματα και συγκυρίες. Διευκρίνισε επίσης ότι η παραίτηση του που έγινε γραπτώς μετά το Κραν Μοντάνα δεν αφορούσε θέματα ΑΟΖ. Είπε ακόμη ότι σε συνεντεύξεις του χαρακτήρισε γελοιότητες τα όσα αναφέρονταν περί λύσης δύο κρατών. Σε ότι αφορά το Κραν Μοντάνα, δήλωσε ότι σε επίπεδο θέσεων η πλευρά μας έκανε ότι μπορούσε και πως δεν διαπιστώθηκε ότι από πλευράς Τουρκίας υπήρχε πρόθεση αποδοχής της κατάργησης των εγγυήσεων. Εκεί που έγιναν κάποιες αδεξιότητες, είπε, ήταν στο ότι δεν κατάφεραν να γίνει συζήτηση του εγγράφου του ΓΓ του ΟΗΕ και ότι θα έπρεπε να μη διακοπεί η Διάσκεψη. Ωστόσο, όπως είπε, κανένας δεν το ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Αντιδράσεις  ΔΗΚΟ

Η πρόταση του Ανδρέα Μαυρογιάννη για μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία προκάλεσε την αντίδραση του ΔΗΚΟ, το οποίο κάλεσε το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί κατά πόσο συμφωνεί με τον υποψήφιο του για διοχέτευση φυσικού αερίου πριν από τη λύση. «Αντίθετα, οι θέσεις του ΑΚΕΛ, όπως αυτές καταγράφονται σε επιστολή ημερομηνίας 18 Δεκεμβρίου 2020 του τότε Γ.Γ.του κόμματος, Άντρου Κυπριανού και με την οποία κοινοποιούσε στο ΔΗΚΟ την πρόταση του ΑΚΕΛ, «μετά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία θα αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας αναφορικά με την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία», αναφέρει το ΔΗΚΟ.