Οι ουκρανικές μονάδες αποσύρονται από το Σεβεροντονέτσκ

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε σήμερα πως ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες cache_780x1200_Analog_medium_2917083_2886622_08042022042613αποσύρονται από την πόλη Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στο Κίεβο και τα στρατεύματα του Κρεμλίνου.

«Μονάδες του ουκρανικού στρατού, έχοντας υποστεί κρίσιμες απώλειες στη διάρκεια των μαχών για το Σεβεροντονέτσκ (έως και 90% σε πολλές μονάδες), αποσύρονται προς το Λισιτσάνσκ», μια μεγάλη γειτονική πόλη, στην άλλη όχθη του ποταμού Ντονέτς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πόσοι Ουκρανοί στρατιώτες οπισθοχωρούν προς το Λισιτσάνσκ. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

«Οι ουκρανικές αρχές, έχοντας συνειδητοποιήσει πως είναι αδύνατο να αντισταθούν περισσότερο και να κρατήσουν τη βιομηχανική ζώνη του Σεβεροντονέτσκ, διέταξαν μια μικτή τακτική ομάδα να ναρκοθετήσει τις δεξαμενές που περιέχουν νιτρικό άλας και νιτρικό οξύ στο εργοστάσιο Azot», συνέχισε ο ρωσικός στρατός.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως αυτή η ομάδα αποτελείται κυρίως από «επιζώντες» της 79ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας και μέλη της ουκρανικής εδαφικής άμυνας.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο ουκρανικός στρατός θέλει να ανατινάξει αυτές τις δεξαμενές χημικών προϊόντων για να μολύνει τη ζώνη και να «καθυστερήσει» την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να ελέγξουν ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, το μερικό έλεγχο της οποίας έχουν από το 2014 δυνάμεις φιλορώσων αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα. Η πόλη Σεβεροντονέτσκ, μαζί με τη γειτονική Λισιτσάνσκ, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από την ουκρανική περιφερειακή διοικητική πρωτεύουσα Κραματόρσκ, θεωρούνται κλειδιά για να το επιτύχουν.

Πριν από τον πόλεμο, το Σεβεροντονέτσκ είχε περίπου 100.000 κατοίκους.