Κυπριακό, πληθωρισμός, Σχέδιο Ανάκαμψης στην ατζέντα του Εθνικού την Πέμπτη

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι πληθωριστικές πιέσεις που προέκυψαν λόγω cache_780x1200_Analog_medium_2845246_1677113_02042022013449του πολέμου στην Ουκρανία και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος – το Αύριο», θα είναι στην ατζέντα της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, που θα συνέλθει την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, στις 10:30 το πρωί, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ.

Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα που άπτονται της ανάγκης για έγκριση και υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, που αποτελούν προϋποθέσεις για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αναλογούν στη χώρα μας.

Στη συνεδρία εκτός από τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων θα συμμετάσχουν και οι Υπουργοί στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν τα θέματα που έχουν περιληφθεί στην ατζέντα.

Όπως σημειώνει ο κ. Ιωσήφ, μέσω του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο» η Κύπρος θα αντλήσει το συνολικό ποσό των 4,4 δις Ευρώ προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας ευρύτερα, θα προσθέσει επιπλέον ποσοστό ύψους 7% στο ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία πέραν των 11 χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωσήφ η ατζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη περιλαμβάνει, την ερχόμενη εβδομάδα, πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, καλύπτοντας σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Ξεχωρίζουν η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι ομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη σε εκδηλώσεις των Πρεσβειών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, καθώς και στην Υπουργική Συνάντηση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κύπρου για συντονισμό δράσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, για αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, και η σύσκεψη για το χαλούμι.

Τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, στις 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη με τους τυροκόμους στην παρουσία των Υπουργών Γεωργίας και Ενέργειας, του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται μετά τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας με την οποία επαναβεβαιώνεται ότι το προϊόν με την ονομασία «χαλλούμι» είναι αυτό που πληροί τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος κατοχύρωσε το χαλλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Στόχος της Κυβέρνησης είναι μ’ ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο τρόπο να ελέγχεται η παραγωγή του προϊόντος, ούτως ώστε να πληροί τις προδιαγραφές του ΠΟΠ, αναφέρει ο κ. Ιωσήφ.

Την Τρίτη, 7 Ιουνίου, στις 9:30 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει την Υπουργική Συνάντηση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για συντονισμό δράσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, για αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ιωσήφ, η πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη αφορά τη δημιουργία ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής η οποία έχει ως στόχο τον συντονισμό μιας συνολικής περιφερειακής προσπάθειας, στη βάση της συμφωνίας του Παρισιού.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση απονομής βραβείων σε ιστορικά στελέχη του ΡΙΚ.

Την Τετάρτη, 8 Ιουνίου, στις 9:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι ο κύριος ομιλητής σε γεύμα που θα παραθέσει η Πρέσβειρα της Γαλλίας στη Λευκωσία προς τους Πρέσβεις  της ΕΕ, που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο, με την ευκαιρία της επικείμενης ολοκλήρωσης της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

To απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο ομιλητής στη δεξίωση στην κατοικία της Πρέσβειρας των ΗΠΑ, με την ευκαιρία της 246ης επετείου της Ανεξαρτησίας.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 7 το βράδυ, o Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εγκαινιάσει τη μαρίνα της Αγίας Νάπας το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ένα εμβληματικό έργο που αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, 10 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί στο εορταστικό γεύμα που παραθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ σε πολιτειακούς και πολιτικούς αξιωματούχους και άλλους επίσημους, με την ευκαιρία της εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα, Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου.