Η Ρωσία έκανε προσομοίωση πυρηνικής αντεπίθεσης

Στην «ηλεκτρονική εκτόξευση» συστημάτων πυρηνικών πυραύλων προχώρησε η imageΜόσχα, στον δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, στέλνοντας νέο μήνυμα προς τη Δύση, για πυρηνική αντεπίθεση από μέρους της Ρωσίας σε περίπτωση που οξυνθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Ρωσία ανέφερε ότι οι δυνάμεις της εξασκήθηκαν την Τετάρτη σε προσομοιωμένες πυρηνικές επιθέσεις στον δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και στη Λιθουανία κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής.

Η Ρωσία διενήργησε ασκήσεις προσομοίωσης «ηλεκτρονικών εκτοξεύσεων» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Iskander με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι δυνάμεις της ασκήθηκαν σε μεμονωμένα και πολλαπλά πλήγματα σε στόχους που μιμούνται εκτοξευτές πυραυλικών συστημάτων, αεροδρόμια, προστατευμένες υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις διοίκησης ενός εικονικού εχθρού, προσέθετε η ανακοίνωση.

Μετά την πραγματοποίηση των «ηλεκτρονικών» εκτοξεύσεων, το στρατιωτικό προσωπικό πραγματοποίησε ελιγμό για να αλλάξει θέση προκειμένου να αποφευχθεί «πιθανό αντίποινα», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ασκήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 100 στρατιωτικοί.

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας τα πυρηνικά

Η Ρωσία έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπαινίχθηκε την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων, προειδοποιώντας για «αστραπιαία» αντίποινα εάν η Δύση παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, σύμφωνα με παρατηρητές, επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να εξοικειώσει τη ρωσική κοινή γνώμη στην ιδέα χρήσης πυρηνικών όπλων ακόμη και κατά δυτικών στόχων.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, σε δήλωσή του ανέφερε: «Εδώ και δύο εβδομάδες ακούμε από τις τηλεοράσεις μας ότι τα πυρηνικά σιλό θα έπρεπε να ανοίξουν. Και ακούμε, επίσης, ότι αυτά τα φρικτά όπλα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν αν συνεχιστούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία».