Στάδιο εξέλιξης και παραγωγής για το τεμάχιο Αφροδίτη

Η Κύπρος για πρώτη φορά περνά από τη φάση της εξερεύνησης στη φάση της αξιοποίησης του φυσικού της πλούτου, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι η Noble Energy θα παρουσιάσει στο Υπουργείο σε μερικές βδομάδες τη δήλωση εμπορικότητας και το πλάνο ανάπτυξης της `Αφροδίτης`.ÁÍÁÌÌÁ ÖËÏÃÁÓ ÓÔÏ ÏÉÊÏÐÅÄÏ 12

Σε ομιλία του στο συνέδριο Eastern Mediterranean Gas Conference, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι καθίσταται σαφές ότι η Κύπρος προχωρεί στην εμπορική εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων και αναφέρθηκε στη συνάντηση, νωρίτερα σήμερα, του Αντιπροέδρου της αμερικανικής εταιρείας Τζον Έλιοτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο ανέφερε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει στη δήλωση εμπορικότητας του τεμαχίου `Αφροδίτη` και να καταθέσει το σχέδιο εξέλιξης και παραγωγής της `Αφροδίτης`.

«Δεν μπορώ παρά να τονίσω τη σημασία αυτής της εξέλιξης, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος μετακινείται από την εξερεύνηση στη φάση της εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων», τόνισε.

Στην ομιλία του, ο κ. Λακκοτρύπης παρουσίασε τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής στον τομέα του φυσικού αερίου.

Όπως είπε, ο πρώτος πυλώνας σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, η διασφάλιση των εσόδων από το φυσικό αέριο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σε μακροχρόνιο ορίζοντα η δημιουργία ενός εξελιγμένου τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνίες καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και των εθνικών εταιρειών φυσικού αερίου των δύο χωρών.

Συμφωνήσαμε να επισπεύσουμε τις συζητήσεις για την πιθανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου στην Αίγυπτο μέσω αγωγού και αυτή η δέσμευση κορυφώθηκε στην υπογραφή των δύο σημαντικών μνημονίων μεταξύ των Κυβερνήσεων και των εταιρειών φυσικού αερίου, είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Λακκοτρύπης ανάδειξε τις πρόσφατες σημαντικές ανακαλύψεις πηγών φυσικού αερίου μπορούν να αναδειχθούν ως κλειδί για την περιοχή, αλλά και να συμβάλει στην αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Ονουφρίου: 1 δισ κυβ. μέτρα φυσικού αερίου για την εγχώρια αγορά

Ένα δισεκατομμύριο κυβικά πόδια (bcf) φυσικού αερίου ετησίως από το κοίτασμα “Αφροδίτη” θα απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών στο εσωτερικό, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Τούλα Ονουφρίου.

Μιλώντας στο συνέδριο, η κ. Ονουφρίου είπε πως προωθείται το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος “Αφροδίτη”, το οποίο έχει υπολογιστεί στα 4.5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Ανέφερε ακόμα ότι ξεκινούν οι συζητήσεις με τους εταίρους στο οικόπεδο 12 για προώθηση και πώληση του φυσικού αερίου, η εξερεύνηση περιφερειακών αγορών για την εξαγωγή του, ενώ αναφέρθηκε και στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την Αίγυπτο για συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σημείωσε επίσης ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν το περασμένο Σαββατοκύριακο η ΕΥΚ με την EGAS αποσκοπεί στη διεξαγωγή τεχνικής μελέτης που θα εξετάζει τις επιλογές ενός αγωγού και χερσαίων υποδομών σχετικά με μια ενδεχόμενη μελλοντική εξαγωγή φυσικού αερίου από το “Αφροδίτη” στην Αίγυπτο.

Θα εξετάζει, επίσης, ενδεχόμενη αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Η κ. Ονουφρίου είπε ότι η Αίγυπτος διαθέτει ώριμη βιομηχανία και υποδομή, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση φυσικού αερίου και παράλληλα μεγάλη έλλειψη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής αστάθειας των τελευταίων ετών στη χώρα και των προβλημάτων στην οικονομία της.

Υπάρχουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση των εσωτερικών αναγκών για φυσικό αέριο και στη λειτουργία των τερματικών υγροποίησης φυσικού αερίου και η Κύπρος, είπε, μπορεί να παρέχει φυσικό αέριο για αυτές τις ανάγκες.

Η Πρόεδρος της ΕΥΚ είπε ότι εξετάζεται και η ανάπτυξη αγωγού από το “Αφροδίτη” στην Κύπρο για την εγχώρια αγορά και αναμένεται ότι ο όγκος φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες θα είναι γύρω στο 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα το χρόνο, για τα επόμενα 20-25 χρόνια, γεγονός που αφήνει όγκο φυσικού αερίου για εξαγωγή.

Εξάλλου, σε δηλώσεις στο περιθώριο του συνεδρίου, η κ. Ονουφρίου διευκρίνισε πως μέσα από σχέδιο ανάπτυξης του “Αφροδίτη” εξετάζονται η τεχνική, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά του αερίου στην Κύπρο από το “Αφροδίτη” μέσα από αγωγό που θα ξεκινά από τις πλωτές πλατφόρμες και οι μελέτες για το σχεδιασμό αλλά και για την εγκατάσταση αυτών των αγωγών θα γίνουν ταυτόχρονα.

Εξήγησε επίσης ότι η χρηματοδότηση είναι μία από τις πτυχές που εξετάζονται και υπάρχουν διάφορες πιθανές διευθετήσεις που συμπεριλαμβάνουν και επενδύσεις από τρίτους και υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από οργανισμούς που θα ήθελαν να χρηματοδοτήσουν αυτές τις εγκαταστάσεις.

Ντίλον: Το Αφροδίτη για κυπριακές εγχώριες ανάγκες και εξαγωγές

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Noble Energy για επικοινωνίες και κυβερνητικές σχέσεις Τζον Ντίλον είπε πως η «Αφροδίτη», που με 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου αποτελεί το τρίτο σε ανακάλυψη κοίτασμα της περιοχής μετά τα ισραηλινά Λεβιάθαν και Ταμάρ, μπορεί να αντιμετωπίσει την κυπριακή εγχώρια ζήτηση, αλλά και να αντιμετωπίσει την ζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή.

Προσβλέπουμε στην κατάθεση του πλάνου εξέλιξης της Αφροδίτης στο κοντινό μέλλον και να αντιμετωπίσουμε την εγχώρια ζήτηση, είπε.

Αφού αναφέρθηκε στα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή, ο κ. Ντίλον είπε ότι η εταιρεία εργάζεται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των αναγκών της Αιγύπτου, αλλά και των αναγκών της Ιορδανίας.

Αναφερόμενος στην πορεία παραγωγής στο Ισραήλ, ο κ. Ντίλον υπέδειξε τη ρυθμιστική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα.

Τόνισε ότι η Noble Energy προσβλέπει στη συνεργασία με τη νέα ισραηλινή Κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις σημερινές εκλογές, ο κ. Ντίλον υπογράμμισε ότι η ρυθμιστική αβεβαιότητα μετρά.

«Οι επενδύσεις χρειάζονται εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη πρέπει να κερδίζεται», είπε και πρόσθεσε: «Αν υπάρχει η σωστή πολιτική, θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη, είμαστε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε με την νέα ισραηλινή Κυβέρνηση», κατέληξε.

Οι εγκαταστάσεις της Αιγύπτου μπορούν να απορροφήσουν το κυπριακό ΦΑ

Παράλληλα, ο Τζον Μπέρλι Αντιπρόεδρος της BG Αιγύπτου είπε πως αυτή τη στιγμή η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο διοχετεύεται προς την εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να μπορούν να απορροφήσουν αέριο από τα κυπριακά κοιτάσματα.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι πως οι εγκαταστάσεις της BG μπορούν να απορροφήσουν τόσο αέριο από το ισραηλινό Λεβιάθαν και την «Αφροδίτη» δεδομένου ότι μέρος του αερίου από τα κοιτάσματα αυτά θα διοχετευθούν για ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Gulf Publishing Company Τζον Ρόγιαλ είπε πως η βιομηχανία του φυσικού αερίου βρίσκεται σε καθοδική πορεία λόγω της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου.

Όπως είπε, η εταιρεία προβλέπει υποχώρηση της δραστηριότητας στον τομέα του φυσικού αερίου κατά 10% με 15% παγκοσμίως ενώ η δραστηριότητα στη Βόρειο Αμερική εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 30%.

Ο κ. Ρόγιαλ είπε ότι η αμερικανική αύξηση παραγωγής αερίου και πετρελαίου από σχιστόλιθο δημιούργησε το πρόβλημα με τις τιμές πετρελαίου. «Οι ΗΠΑ το δημιούργησαν και οι ΗΠΑ θα το επιλύσουν», είπε.

Για τη Μεσόγειο είπε πως η δραστηριότητα θα επιταχυνθεί τόσο σε σχέση με τις γεωτρήσεις και τα αποδεδειγμένα αποθέματα. Για την Κύπρο, είπε πως δεν αναμένονται νέες γεωτρήσεις το 2015, ενώ με βάση τα δεδομένα των ελληνικών Αρχών προγραμματίζονται πέντε γεωτρήσεις στην Ελλάδα.