Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την προκλητική συμπεριφορά Ζελένσκι

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την άκρως προκλητική συμπεριφορά του Ουκρανού imagewπρόεδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εσκεμμένη αποσιώπηση του για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή 37% των εδαφών της. Η “θεατρική” παράσταση που έδωσε  το απόγευμα της Πέμπτης σε διαδικτυακή ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής , παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και μελών του υπουργικού συμβουλίου όχι μόνο δεν συγκίνησε αλλά προκάλεσε οργή και αντιδράσεις .Ιδιαίτερα όταν τέλειωσε την ομιλία του χωρίς να κάνει έστω και μια αναφορά στο κυπριακό και στην Τουρκία η οποία διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στο νησί εδώ και 48 χρόνια,αποσυνδέθηκε  προτού μιλήσει η πρόεδρος της Βουλής .

Υπενθυμίζεται ότι από την συνεδρίαση απουσίαζε το ΑΚΕΛ προς ένδειξη διαμαρτυρίας για την «παρουσία ‘μαχητή’ του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ» κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή.

Έδωσε μόνο εντολές  και αρνήθηκε να ακούσει αυτούς που τον φιλοξένησαν

Ο  Ζελένσκι αφού ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στάση αρχών και τη βοήθειά της, είπε ότι μπορεί η Κύπρος να ασκήσει πίεση προς την Ρωσία καθώς έχει ισχυρά εργαλεία για κάτι τέτοιο. Σας καλούμε, είπε, να κλείσετε όλα τα λιμάνια σας για ρωσικά πλοία και γιοτ.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να αποφασίσει να παύσουν να υπάρχουν προνόμια και χρυσά διαβατήρια για Ρώσους εκτός και αν κάποιος αποδεχθεί ότι δεν είχε στόχο να βλάψει την Ουκρανία.

Όταν τέλειωσε τις οδηγίες και εντολές ο Ζελένσκι έκλεισε προκλητικά τη διαδικτυακή σύνδεση προτού ακούσει την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής.

Καταλαβαίνουμε τι θα πει πόνος και προσφυγιά είπε η Πρόεδρος της Βουλής

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι η Κύπρος γνωρίζει καλά τι θα πει πόνος και προσφυγιά γιατί έζησε την τουρκική εισβολή, με τις συνέπειές της να είναι ακόμη ορατές. Είπε επίσης ότι η ιστορία μας προσφέρει διδάγματα καθώς και το 1974 η Τουρκία με το πρόσχημα ότι είναι εγγυήτρια δύναμη εισέβαλε και ακόμη κρατεί παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η διεθνής ιστορία, μας προσφέρει διδάγματα τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Και είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή. Ως εάν η εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους να μπορούσε να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», τόνισε.

Πρόσθεσε πως η Ουκρανία, όπως και η Κύπρος, έχει το δικαίωμα να είναι ένα κανονικό, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις εκ μέρους τρίτων χωρών, γεγονός εξάλλου που δεν συνάδει με τον πολιτισμό του 21ου αιώνα και να επιλέγει το μέλλον που επιθυμεί προς όφελος του λαού της.

Αναφέρθηκε στο ψήφισμα της Βουλής και την στήριξή της στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και τόνισε την επιτακτική ανάγκη επιστροφής στον διάλογο, ως τη μόνη δυνατή οδό επίλυσης διαφορών.

Η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι εταίροι στην ΕΕ, παραμένει ακλόνητα προσηλωμένη στην υλοποίηση των κυρώσεων που ως Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε επιβάλει στη Ρωσία, με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς της και τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία, τόσον όσον αφορά τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο και αλλού, όσο και τη μη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής. Υπονομεύει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο των κυρώσεων, προσβάλλοντας όλη τη διεθνή κοινότητα, και θέτοντας εν αμφιβόλω την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία της», σημείωσε.

Μίλησε για την άμεση και πρωτοφανή ανταπόκριση των Κυπρίων στην ανάγκη στήριξης και ανακούφισης του λαού της Ουκρανίας και στο γεγονός ότι έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες, παρέχοντάς τους καθεστώς προσωρινής προστασίας και όλα τα συναφή δικαιώματα, και τούτο παρά τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Ευχήθηκε τέλος ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ο διάλογος να πρυτανεύσουν και να αποκατασταθεί σύντομα η ειρήνη και η σταθερότητα, δίνοντας πίσω την ελπίδα στους λαούς για ένα ευοίωνο και δημιουργικό μέλλον.

«Εύχομαι και ελπίζω αυτό να ισχύσει και για τη δική μου πατρίδα, η οποία εξακολουθεί να είναι ημικατεχόμενη, μοιρασμένη και αδικαίωτη», κατέληξε.

Μετά από 48 ώρες απάντηση η πρεσβεία της Ουκρανίας

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Λευκωσία παρόλο που κλήθηκε να απαντήσει για την προκλητική ενέργεια Ζελένσκι αρνήθηκε να σχολιάσει .

Ωστόσο το Σάββατο ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο αποδίδει σε «άκρως ατυχές τεχνικό πρόβλημα»,  την διακοπή της σύνδεσης του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας με την κυπριακής Βουλή, την ώρα που η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου απευθυνόταν στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η επιστολή από τον Ουκρανό Πρέσβη Ruslan Nimchynskyi που είδε το ΚΥΠΕ, σε απάντηση διαβήματος της Προέδρου της Βουλής, με σημερινή ημερομηνία, αναφέρει ότι το καλωσόρισμα της κας. Δημητρίου προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κατά τη προχθεσινή ειδική συνεδρία της Ολομέλειας, όσο και το κείμενο του χαιρετισμού της παραδόθηκαν αμέσως στο γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας.

Παράλληλα την διαβεβαιώνει για τους τεχνικούς λόγους που προκάλεσαν την απώλεια της επικοινωνίας  κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. Εκφράζει την ελπίδα ότι «αυτό το άκρως ατυχές τεχνικό πρόβλημα» σε καμιά περίπτωση δεν θα επισκιάσει τις εγκάρδιες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αντιδράσεις κομμάτων

Η ΕΔΕΚ  σε ανακοίνωση της   για την  ομιλία Ζελένσκι στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναφέρει:

Ο Ζελένσκι όφειλε να αναφερθεί στην παράνομη τουρκική εισβολή και στην συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου από την Τουρκία

Από την πρώτη στιγμή η ΕΔΕΚ καταδίκασε όλες τις ενέργειες που οδηγούν σε πολιτική ή στρατιωτική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας ενός ανεξαρτήτου κράτους και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στον Ουκρανικό λαό για τα όσα βιώνει.

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τη λύπη και τη δυσαρέσκειά μας που κατά την  ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απέφυγε συνειδητά να αναφερθεί στην συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 37% του Κυπριακού εδάφους και στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και όλα αυτά σε μια χρονική στιγμή που ο ίδιος ζητεί την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, την αλληλεγγύη προς την χώρα του και την διασφάλιση της  εδαφικής της ακεραιότητας.

Θυμίζουμε πως η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα που εξαρχής είχε καταθέσει την διαφωνία της στο να απευθυνθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Ουκρανός Πρόεδρος δεδομένου ότι ουδέποτε υποστήριξε τα δίκαια αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ουδέποτε καταδίκασε την τουρκική εισβολή ενώ πολλές ήταν οι φορές κατά τις οποίες εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας και εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το ΔΗΚΟ

Σε ότι αφορά την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε πως ορθά η Βουλή αποδέχθηκε το αίτημα του να απευθυνθεί σε αυτήν, καθώς ως χώρα και ως λαός έχουμε βιώσει την εισβολή και την κατοχή και οφείλαμε να τον ακούσουμε και να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον ουκρανικό λαό για τα όσα σήμερα βιώνει.

Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να καταθέσουμε τη μεγάλη μας απογοήτευση για την παράλειψη του Ουκρανού Προέδρου ν’ αναφερθεί στην τουρκική εισβολή.  Ο Κυπριακός λαός ως θύμα των τουρκικών θηριωδιών του 1974 και ως θύμα εισβολής και κατοχής μέχρι σήμερα, είναι ίσως ο μοναδικός ευρωπαϊκός λαός που πραγματικά μπορεί να καταλάβει τις συνέπειες αυτού του πολέμου.

Θα θέλαμε ο κ. Ζελένσκι να είχε αναφερθεί στην τουρκική εισβολή, αναγνωρίζοντας τα όσα έχει βιώσει και εξακολουθεί να βιώνει η Κύπρος, μια χώρα στην οποία ο ίδιος απευθύνθηκε για να ζητήσει στήριξη.

Η ΔΗΠΑ

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ Μαρίνος Κλεάνθους σε δηλώσεις του ανέφερε:

H  ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν ήταν αυτό που ανάμενε ο κυπριακός λαός.
Ο κυπριακός λαός ανέμενε από τον Πρόεδρο του οποίου η χώρα αποτελεί θύμα εισβολής, ότι το ελάχιστον που θα έπραττε, θα ήταν να εκφράσει την συμπάθεια και συμπαράσταση του για όσα η Κύπρος και ο λαός της βιώνουν εδώ και 48 χρόνια ως αποτέλεσμα μιας άλλης εισβολής:
Κύπρος και Ουκρανία αποτελούν θύματα παράνομης εισβολής.
Κύπρος και Ουκρανία έχουν νεκρούς – θύματα πολέμου.
Κύπρος και Ουκρανία έχουν πρόσφυγες και οι λαοί τους υφίστανται μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα παράνομης εισβολής.
Γι` αυτό και περιμέναμε από τον Ουκρανό Πρόεδρο, πέρα από τις υποδείξεις του στη χτεσινή ομιλία του στην Βουλή, να απευθυνθεί στον κυπριακό λαό με άλλο τρόπο.
Αντιλαμβανόμαστε τις διπλωματικές ιδιαιτερότητες και τεράστιες δυσκολίες του Ουκρανού προέδρου να καταδικάσει -όχι μόνο την κατοχική Τουρκία στην Κύπρο- αλλά οποιαδήποτε χώρα από τις οποίες ο ίδιος έχει πλέον ζητήσει να εγγυηθούν το μέλλον της δικής του χώρας, μετά το πέρας ενός πολέμου που ακόμη μαίνεται.
Όμως, αναμέναμε από τον ίδιο να αναγνωρίσει πως ο κυπριακός λαός μπορεί να νιώσει τον πόνο του ουκρανικού λαού όσο κανείς άλλος καθώς οι πληγές της τουρκικής εισβολής είναι ακόμη ανοιχτές.
Την ίδια ώρα αναμένουμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προβεί στις δέουσες παραστάσεις. 

Άλλα λέει σήμερα ο πρόεδρος  ΔΗΣΥ

Ανκαι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν αντέδρασε καθόλου την Πέμπτη για την προκλητική στάση Ζελένσκι και όρθιος χειροκροτούσε τον ουκρανό πρόεδρο , επέκρινε άλλα κόμματα κυρίως το ΑΚΕΛ που απουσίαζε από την “παράσταση” Ζελενσκι.

Σήμερα ωστόσο βλέποντας τις αντιδράσεις αλλά και τη διαφοροποιημένη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε:

Στα θέματα αρχής δεν υπάρχουν εκπτώσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι  μαθήματα από αυτούς που στηρίζουμε δεν χρειαζόμαστε και δεν ανεχόμαστε.

Ο Αβ.Νεοφύτου  αναφερόταν στις δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον του Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του σήμερα στη Πάφο.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως η Κύπρος θύμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, δεν είχε και δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Κύπρος,  σημείωσε, αγνόησε –  και σωστά έπραξε-  το οποιοδήποτε οικονομικό κόστος. Επέλεξε, όπως είπε, «θέση αρχής, παρά να κοιτάζουμε την τσέπη μας και το πρόσκαιρο οικονομικό όφελος».

Γιατί, όπως εξήγησε, «στα θέματα αρχής δεν υπάρχουν εκπτώσεις, όποιος και αν είναι ο εισβολέας».

Από εκεί και πέρα ωστόσο, είπε ο κ. Νεοφύτου, «θα ανέμενα περισσότερο σεβασμό από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας σε μια χώρα που στάθηκε δίπλα από την Ουκρανία, σε θέματα αρχής, με πολύ ψηλό οικονομικό κόστος». Να έδειχνε, συνέχισε, «έναν σεβασμό και προς την χώρα αλλά και το τι έχει ζήσει αυτός ο λαός». 

Επιπρόσθετα  συνέχισε, δεν  κάνεις υποδείξεις σε μια χώρα που σε φιλοξενεί να μιλήσεις στο Κοινοβούλιο της και ούτε προσταγές εκ καθέδρας.

Δεν θα αλλάξουμε την θέση μας, την θέση αρχής να καταδικάζουμε την ρωσική εισβολή, είπε ο κ. Νεοφύτου, σημειώνοντας πως δεν σηκώνει καμιά δικαιολογία, ότι είναι απαράδεκτη.

Από την άλλη ωστόσο, κατέληξε, «μαθήματα από αυτούς που στηρίζουμε δεν χρειαζόμαστε και δεν ανεχόμαστε».