Πέταξαν μπαλόνια για την ειρήνη

Δικοινοτική εκδήλωση "Πορτοκάλια στην άμμο"Δικοινοτική εκδήλωση στην Παραλία της Γλώσσας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, υπό τον τίτλο “Πορτοκάλια στην άμμο”, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με 41 λευκά μπαλόνια, όσα και τα χρόνια που οι Αμμοχωστιανοί βρίσκονται μακριά από την πόλη τους, να αφήνονται στον ουρανό σε μια συμβολική κίνηση.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που συγκεντρώθηκαν στην Παραλία της Γλώσσας σχημάτισαν την αλυσίδα της ειρήνης και στόλισαν με πορτοκάλια μια σιδερένια κατασκευή που χρησιμοποιούνταν κατά τη μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση που λάμβανε χώρα στην κατεχόμενη πόλη, πριν από την εισβολή, τη Γιορτή του Πορτοκαλιού.

Τη σημερινή εκδήλωση διοργάνωσαν η ελληνοκυπριακή ομάδα πρωτοβουλίας “Αμμόχωστος η Πόλη μας” και η τουρκοκυπριακή κίνηση “Famagusta Initiative”.

“Αν τα μπαλόνια μπορούν να πετάξουν στην Αμμόχωστο τότε και μεις μπορούμε να πετάξουμε στην πόλη μας” ανέφερε ο Παύλος Ιακώβου, συντονιστής της ομάδας “Αμμόχωστος η Πόλη μας”. Το 2015, είπε, πρέπει να είναι η χρονιά της επιστροφής.

Εκ μέρους της κίνησης “Famagusta Initiative”, ο Σερντάρ Ατάι δήλωσε ότι παρουσία Ελληνοκυπρίων στην εκδήλωση καταδεικνύει την αντίθεσή τους και την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη διαίρεση του νησιού, η οποία, είπε, πρέπει να τερματιστεί.

Ανέφερε ότι αν τα μπαλόνια μπορούν να περάσουν στο Βαρώσι, τότε και οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν.

Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα των παρευρισκομένων.

“Είναι πικρό που βρίσκομαι πίσω στην πόλη μου υπό αυτές τις συνθήκες. Η Αμμόχωστος και ολόκληρη η Κύπρος πρέπει να ελευθερωθούν” δήλωσε ο 57χρονος Αδάμος Κατσαντώνης, συνθέτης και ερμηνευτής.

“Η πίεση πρέπει να έρθει από κάτω προς τα πάνω. Οι πολιτικοί έχουν μετατρέψει αυτή την κατάσταση σε επιχείρηση” είπε ο 55χρονος Ουμίτ Ινατσί, συγγραφέας, ποιητής και ζωγράφος.

“Εδώ μεγάλωσα. Κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ ευχόμαστε να επιστρέψουμε και να γίνουμε όλοι μια μεγάλη οικογένεια”, ανέφερε ο 63χρονος Κρις Χριστοφή.