Π.τ.Δ: Προσφυγή στο … Σύνταγμα για απομάκρυνση της κ. Γιωρκάτζη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει από το Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει τα δεδομένα για να ενεργοποιήσει τις συνταγματικές πρόνοιες για απομάκρυνση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χρυστάλλας Γιωρκάτζη από τη θέση της.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ ÄÉÏÉÊÇÔÑÉÁ ÊÅÍÔÑÉÊÇÓ ÔÑÁÐÅÆÁÓ ×.ÃÉÙÑÊÁÔÆÇ

Αυτό δήλωσε  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε ήδη σχετικά τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  την Κυριακή  το βράδυ με τη Διοικητή της ΚΤ, η οποία είχε δηλώσει ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της και πως για την ίδια το θέμα θεωρείται λήξαν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με θλίψη διαπιστώνει ότι ο θεσμός της Κεντρικής Τράπεζας και η προς αυτόν εμπιστοσύνη έχει σοβαρότατα τρωθεί”.ÄÉÏÉÊÇÔÑÉÁ ÊÅÍÔÑÉÊÇÓ ÔÑÁÐÅÆÁÓ ×ÑÕÓÔÁËËÁ ÃÉÙÑÊÁÔÆÇ

“Βασικός λόγος αποτέλεσε δυστυχώς το εγειρόμενο θέμα σύγκρουσης συμφερόντων της κας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, το οποίο αν έφερνε εις γνώση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα προέβαινε στο διορισμό της ως Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας”, πρόσθεσε.

Μια σύγκρουση συμφερόντων, συνέχισε, “η οποία με βάση το αναθεωρημένο συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη, απαγορεύεται ρητά και προκύπτει από το γεγονός ότι ο σύζυγος της κ. Γιωρκάτζη ήταν και παραμένει ο δικηγόρος του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου”.

Μετά τα πιο πάνω, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει άλλη από την επιλογή παρά να ζητήσει από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να εξετάσει τα δεδομένα για να ενεργοποιήσει τις συνταγματικές πρόνοιες για απομάκρυνση της κ. Γιωρκάτζη από τη θέση της”.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ήδη σχετικώς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την ενημέρωση του Προέδρου προς τον κ. Ντράγκι, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “στο πλαίσιο του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των σχετικών Νόμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια».