Νησιά Βανουάτου: Ισοπέδωσε ολόκληρες περιοχές ο κυκλώνας Παμ

Σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης κηρύχθηκε το Βανουάτου μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Παμ από το αρχιπέλαγος του νοτίου Ειρηνικού. Ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της περιοχής.21115559_2015_03_15T022855Z_1066651350_GM1EB3F0T0E01_RTRMADP_3_WEATHER_VANUATU_CYCLONE.limghandler

Το γραφείο Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών επιβεβαίωσε ότι οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον κυκλώνα, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 44 νεκρούς- ένας απολογισμός που δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί- σε μία μόνο από τις έξι επαρχίες του Βανουάτου.
Καθώς το δίκτυο των επικοινωνιών έχει σχεδόν τεθεί εκτός λειτουργίας, είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων, 48 ώρες μετά το πέρασμα του Παμ, ενός κυκλώνα κατηγορίας 5 που τον συνόδευαν ριπές ανέμου που ξεπερνούσαν τα 300 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι οκτώ νεκροί σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα. Το γραφείο διαχείρισης εθνικών καταστροφών αναμένει ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

O πρόεδρος του Βανουάτου Μπόλντουιν Λοντσντέιλ εξέφρασε φόβους ότι ο αντίκτυπος από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Παμ θα είναι χειρότερος στα απομακρυσμένα νησάκια του συμπλέγματος.21115546_2015_03_15T022708Z_841323776_GM1EB3F0SXJ01_RTRMADP_3_WEATHER_VANUATU_CYCLONE.limghandler

«Το μέγεθος των καταστροφών αξιολογείται ακόμα, δε γνωρίζουμε ακριβώς το εύρος των ζημιών… Ο αριθμός των θυμάτων, ελπίζω, θα είναι μικρός» τόνισε.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam έως και το 90% των κατοικιών στο Πορτ Βίλα έχουν καταστραφεί.

Οι πρώτες ομάδες διάσωσης που μετέβησαν στο Βανουάτου περιγράφουν ένα σκηνικό απόλυτης καταστροφής.

Στο αεροδρόμιο του Πορτ Βίλα έφτασαν αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια, μεταξύ των οποίων ένα στρατιωτικό Hercules της Νέας Ζηλανδίας που μεταφέρει οκτώ τόνους προμηθειών αλλά και μια πρώτη ομάδα διάσωσης.

Στρατιωτικό αεροσκάφος της Γαλλίας που μεταφέρει εξοπλισμούς και εφόδια έκτακτης ανάγκης απογειώθηκε από τη Νέα Καληδονία με προορισμό το Βανουάτου προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους κατοίκους.

«Οργανώνουμε μια διαρθρωμένη απάντηση με τους εταίρους μας. Η Γαλλία θα αναλάβει να αξιολογήσει την κατάσταση στην περιοχή και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία που θα στείλουν τέσσερα αεροσκάφη στην περιοχή θα ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες του πληθυσμού» εξήγησε αξιωματούχος.

Η Αυστραλία έστειλε δύο στρατιωτικά αεροσκάφη, το ένα μετέφερε μια ομάδα γιατρών, ομάδες έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμό εκτάκτων αναγκών.

Η Αυστραλία υποσχέθηκε να προσφέρει βοήθεια ύψους 5 εκατομμύριων δολάριων Αυστραλίας, η Νέα Ζηλανδία βοήθεια ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας, η Βρετανία προσέφερε το ποσό των 2 εκατομμυρίων λιρών σε βοήθεια.

Ο Παμ έχει εξασθενίσει και κατευθύνεται προς τα νοτιοανατολικά πλήττοντας τη βόρεια Νέα Ζηλανδία. Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για καταστροφικούς ανέμους, ισχυρές βροχοπτώσεις και θαλασσοταραχή.