Στη λίστα στοχευμένων μέτρων ΕΕ ακόμα 14 ολιγάρχες και επιχειρηματίες, 146 Ρώσοι αξιωματούχοι

Την προσθήκη ακόμα 160 συνολικά ατόμων στον κατάλογο των στοχευμένων μέτρων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανακοίνωσε και επίσημα το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια της απόφασης που λήφθηκε από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους το πρωί της Τετάρτης και επικυρώθηκε μέσω της γραπτής διαδικασίας.

Οι στοχευμένες κυρώσεις, που προβλέπουν πάγωμα καταθέσεων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ, αφορούν ειδικότερα 14 ολιγάρχες και επιχειρηματίες που εμπλέκονται σε σημαντικούς οικονομικούς τομείς οι οποίοι χρηματοδοτούν το ρωσικό κράτος, και ιδιαίτερα στην μεταλλουργία, τη γεωργία, τη φαρμακοβιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες και τον ψηφιακό τομέα, αλλά και μέλη των οικογενειών τους.

Όπως αναφέρεται, οι κυρώσεις αυτές έρχονται να συμπληρώσουν τις καταχωρήσεις ολιγαρχών που εμπλέκονται στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του τραπεζικού τομέα, των ΜΜΕ και των μεταφορών που είχαν αποφασιστεί στις 23 και 258 Φεβρουαρίου.

Στον κατάλογο κυρώσεων προστίθενται επίσης 146 μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της άνω βουλής της Ρωσίας, τα οποία επικύρωσαν τις συνθήκες αναγνώρισης και συνεργασίας με τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Πλέον στον κατάλογο των στοχευμένων μέτρων της ΕΕ περιλαμβάνονται συνολικά 862 άτομα και 53 νομικές οντότητες, και υπόκεινται σε πάγωμα καταθέσεων, ενώ απαγορεύεται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην ΕΕ να τους παρέχουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό. Τα άτομα που βρίσκονται στον κατάλογο δεν μπορούν επίσης πλέον να μεταβούν στην ΕΕ ή να διέλθουν μέσω των εδαφών της.

Ο πλήρης κατάλογος των ονομάτων των ατόμων που προστίθενται στις κυρώσεις έχει ήδη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.