Ζαχάροβα:Επιβεβαιώνονται οι φόβοι της Ρωσίας για πειράματα με βιολογικό υλικό

Οι φόβοι της Ρωσίας ότι ΗΠΑ και Ουκρανία επεξεργάζονται βιολογικό υλικό «στρατιωτικού imagewχαρακτήρα» επιβεβαιώθηκαν χάρη στις δηλώσεις της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώριας Νούλαντ, υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

«Τις ημέρες αυτές επιβεβαιώθηκαν οι παλαιοί φόβοι μας, τους οποίους είχαμε επανειλημμένα διατυπώσει και όχι για πρώτη χρονιά, ως προς τα πειράματα των ΗΠΑ στο έδαφος της Ουκρανίας με βιολογικό υλικό στρατιωτικού χαρακτήρα υπό την αιγίδα των αρμόδιων ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ», είπε η Ρωσίδα διπλωμάτης, ισχυριζόμενη ότι σε αυτό βοήθησαν όχι μόνο τα υλικά, που ανακάλυψαν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στο έδαφος της Ουκρανίας, όχι μόνο οι δηλώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της Ουκρανίας, αλλά και οι δηλώσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον από την Β.Νούλαντ. Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων η Αμερικανίδα Υφυπουργός δήλωσε ότι στην Ουκρανία υπάρχουν βιολογικές έρευνες, για τις οποίες «Κίεβο και Ουάσιγκτον εργάζονται τώρα ώστε να μην επιτρέψουν να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων τα υλικά, που έχουν εκεί συγκεντρωθεί».

Επικαλούμενη σχετικά στοιχεία, που είχε νωρίτερα ανακοινώσει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, η Μ.Ζαχάροβα δήλωσε ότι η εντολή του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας, που εκδόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της ρωσικής πολεμικής επιχείρησης και ζητά από τα βιολογικά εργαστήρια της χώρας καταστροφή υλικών, αποτελεί απόδειξη ότι ενεργοποιήθηκε κάποια διαταγή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης «στα σημεία αμερικανικών, υπογραμμίζω, στρατιωτικών πειραμάτων βιολογικού χαρακτήρα».

«Αυτό αλλάζει πλήρως την εικόνα εμπλοκής των ΗΠΑ στην τύχη της Ουκρανίας: δεν είναι απλώς ένα εργαλείο επιρροής, δεν είναι απλώς ένα εργαλείο ανάσχεσης, αλλά ένα εργαλείο ευθείας απειλής για τη χώρα μας», είπε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «εάν δεν σταματήσει τώρα (σ.σ. η δραστηριότητα των βιολογικών εργαστηρίων) όλα αυτά περαιτέρω θα γίνονταν ανεξέλεγκτα» και θα κινδύνευαν να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστικών δυνάμεων, υποστήριξε η Μ.Ζαχάροβα.

«Πολύ σημαντικό» χαρακτήρισε το θέμα των «αμερικανικών βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία» και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτιμώντας ότι «είναι σημαντικό μάλλον για όλον τον κόσμο και ελπίζουμε ότι θα γίνει κατορθωτό να βγει άκρη με αυτά τα ιδρύματα, τα οποία λειτουργούσαν στο έδαφος της Ουκρανίας, η εκμετάλλευση των οποίων στην πράξη γινόταν από Αμερικανούς ειδικούς».

Σύμφωνα με το ρωσικό Υυπουργείο Άμυνας, στελέχη των ουκρανικών βιολογικών εργαστηρίων έλαβαν στις 24 Φεβρουαρίου την οδηγία επείγουσας καταστροφής εξαιρετικά επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων, ικανών να προκαλέσουν πανώλη, άνθρακα, τουλαραιμία, χολέρα και άλλες θανατηφόρες ασθένειες.

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ μετέδωσε ότι εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για το θέμα των 26 αμερικανικών εργαστηρίων στην Ουκρανία ζήτησε με δήλωσή του και ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Τζιάο Λιτζιάν.