Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέει ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Οι επόμενες ημέρες στην Ουκρανία αναμένεται να είναι χειρότερες, με περισσότερη imagewκαταστροφή και θάνατο, ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως αν και η πρόταση για επιβολή από το ΝΑΤΟ ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία συζητήθηκε, οι σύμμαχοι συμφωνούν πως δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ένα γενικευμένο πόλεμο στην Ευρώπη.

Όπως είπε, το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εμπλακεί με αεροπλάνα στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας ή με στρατεύματα στο έδαφος της χώρας.

Αναφερόμενος πάντως στις κυρώσεις που έχουν μέχρι στιγμής επιβληθεί, ο κ. Στόλτενμπεργκ πως εδώ και μήνες το ΝΑΤΟ προειδοποιούσε για την πρόθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

Για αυτό, όπως είπε, το ΝΑΤΟ προωθούσε τη διπλωματία, αλλά ταυτόχρονα «προειδοποιούσαμε πως θα πλήρωνε σημαντικό τίμημα».

«Η Ρωσία πληρώνει αυτό το τίμημα τώρα» υπογράμμισε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε τον Πούτιν να δώσει χωρίς καθυστέρηση τέλος στον πόλεμο, να αποσύρει χωρίς όρους τα στρατεύματα του από τη χώρα και να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ συζήτησαν το πώς θα αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα την κατάσταση, καθώς και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Όπως είπε, το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει την δύναμη ταχείας ανταπόκρισης καθώς και το ναυτικό του από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο αλλά πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία με σκοπό την ασφάλεια των 30 συμμάχων.

«Δεν είμαστε μέρος αυτού του πολέμου» τόνισε, σημειώνοντας πως στόχος είναι ο πόλεμος να μην εξαπλωθεί πέρα της Ουκρανίας, και πως το ΝΑΤΟ δεν επιζητεί τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Η Ρωσία, είπε, επιχειρεί να δημιουργήσει σφαίρα επιρροής, και για αυτό το ΝΑΤΟ συζήτησε τη στήριξη σε εταίρους που την έχουν ανάγκη, περιλαμβανομένων της Γεωργίας και της Βοσνίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πως πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες με βομβαρδισμού οικιστικών περιοχών και θανάτους αμάχων, ενώ η Ρωσία φαίνεται να αυξάνει τα στρατεύματα της στη χώρα.

Αναφερόμενος στην συζήτηση που είχαν οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Ντμίτρι Κουλέμπα, ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως οι σύμμαχοι εξέφρασαν τον σεβασμό τους για τον αγώνα της Ουκρανίας και του στρατού της.

Επισημαίνοντας πως στόχος του Προέδρου Πούτιν ήταν να διαιρέσει την Ευρώπη, είπε ωστόσο η Ευρώπη είναι πιο ενωμένη από ποτέ.

Αναφερόμενος στη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και των οποίων οι ΥΠΕΞ συμμετείχαν στην συνάντηση, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί η συνεργασία με τις δύο χώρες.