Η ρωσική Δούμα ενέκρινε νομοσχέδια για αντιμετώπιση των κυρώσεων κατά της Μόσχας

Η ρωσική Δούμα ενέκρινε την Παρασκευή νομοθεσία με στόχο την αντιμετώπιση των imagewεπιπτώσεων των σαρωτικών κυρώσεων της Δύσης στην οικονομία της χώρας που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το πακέτο των νομοσχεδίων αποσκοπεί στην «υπεράσπιση της οικονομίας και των πολιτών λόγω των ξένων κυρώσεων», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η οικονομία της χώρας έχει να αντιμετωπίσει ένα επιθετικό περιβάλλον “και επιβάλλεται να ελαχιστοποιήσουμε τις επιθέσεις που στοχεύουν στην οικονομία μας τώρα”.

Οι κυρώσεις οδήγησαν το ρωσικό ρούβλι σε πτώση και ξένες εταιρείες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η νομοθεσία που εγκρίθηκε την Παρασκευή επιτρέπει στην Κυβέρνηση να αυξήσει τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό. Επιβάλλεται επίσης μορατόριουμ για τις επιθεωρήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το 2022 και έως το τέλος του 2024 για τις εταιρείες πληροφορικής.

Τα νομοσχέδια διευρύνουν επίσης τον κατάλογο των φαρμάκων που προμηθεύεται η κυβέρνηση και επιφέρουν αλλαγές στη διαδικασία προμήθειας και θέτουν σε εφαρμογή έναν απλοποιημένο μηχανισμό «εξαγοράς» για τις εταιρείες να αγοράζουν τις δικές τους μετοχές, επιτρέποντας στις ρωσικές επιχειρήσεις, των οποίων οι μετοχές έχουν πέσει κατακόρυφα λόγω των κυρώσεων, να αγοράζουν ξανά τις μετοχές σε χαμηλές τιμές και να ενοποιούνται.

Ο νόμος προβλέπει επίσης πάγωμα αποπληρωμής πιστώσεων για πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2022, ένα μέτρο που εισήχθη ήδη στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα μέτρα επεκτείνουν την αμνηστία του κεφαλαίου που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, επιτρέποντας στους Ρώσους να επαναπατρίσουν περιουσία και κεφάλαια που διατηρούνται στο εξωτερικό χωρίς να κινδυνεύουν να διωχθούν.