Η Ελβετία υιοθετεί τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Η ελβετική Κυβέρνηση υιοθέτησε την Παρασκευή 4 Μαρτίου τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε imagewσυνδυασμό με τα περαιτέρω μέτρα που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας τις εξαγωγές και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες προς τη χώρα λόγω της μεγαλύτερης επίθεσης σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε μια απότομη διαφοροποίηση από την παραδοσιακή ουδετερότητά της, η Ελβετία προχώρησε τη Δευτέρα στην υιοθέτηση των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε Ρώσους πολίτες και εταιρείες και στο πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων εξαιτίας της ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία.

Το μπλοκ των 27 μελών της ΕΕ έχει εγκρίνει από την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από οικονομικές, ενεργειακές, εξαγωγικές και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, το κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ προς τη Ρωσία, ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και οι κυρώσεις σε μια σειρά από Ρώσους μεγιστάνες.

Η Ελβετία υιοθέτησε την Παρασκευή νέα οικονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των συναλλαγών με τη ρωσική κεντρική τράπεζα και της υιοθέτησης των μέτρων SWIFT της ΕΕ, ενώ παράλληλα μπλόκαρε και ορισμένες εξαγωγές αγαθών προς τη Ρωσία που «θα μπορούσαν να συμβάλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική ενίσχυση της Ρωσίας ή στην ανάπτυξη του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», για χρήση στην αεροπορία και τη διαστημική βιομηχανία, καθώς και ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες στον πετρελαϊκό τομέα.

Η ελβετική Κυβέρνηση προετοιμάζεται επίσης για να μπορέσει να δεχτεί γρήγορα Ουκρανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα εν μέσω πολέμου, ενεργοποιώντας ένα ειδικό καθεστώς προστασίας που τους επιτρέπει να λάβουν δικαίωμα διαμονής στην Ελβετία χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από κανονική διαδικασία ασύλου.

Η Ελβετία δήλωσε ότι η εφαρμογή των νέων κυρώσεων παραμένει συμβατή με το καθεστώς ουδετερότητάς της, προσθέτοντας ότι παρείχε εξαιρέσεις για να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις δεν παρεμποδίζουν τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες.