Ζημιές από κατολισθήσεις βράχων σε υπό ανέγερση οικία και αυτοκίνητο στην Αγλαντζιά

imagewΚατολισθήσεις σε οικιστική περιοχή σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην Αγλαντζιά. Από την κατολίσθηση προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητο , καθώς και σε παρακείμενη οικία υπό ανέγερση.

Η ένοικος της οικίας που επηρεάστηκε, ανέφερε στο ΚΥΠΕ: «Ξυπνήσαμε τρομοκρατημένοι, ήταν πολύ τρομακτικό. Είχε ξαναπέσει μεγάλο κομμάτι βράχου μετά από προηγούμενο σεισμό. Αυτό ξανάγινε σήμερα».

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι πρώτη φορά αποκολλάται τόσο μεγάλο κομμάτι βράχου και εκτίμησε ότι αυτό ήταν συνέπεια του σεισμού. Η οικία που βρίσκεται υπό ανέγερση και φέρει άδεια οικοδομής με τους νέους όρους,είπε, είχε τοίχο αντιστήριξης, ο οποίος περιόρισε τη ζημιά, ενώ η παλιότερη κατοικία, για την οποία ο Δήμος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τους όρους της άδειας οικοδομής, επηρεάστηκε περισσότερο, με τα χώματα να υπεισέρχονται εντός της κατοικίας.

Ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει εργασίες για στήριξη των βράχων, με κονδύλι ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο όμως αφορά αποκλειστικά τα κυβερνητικά τεμάχια. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να επέμβει ο Δήμος σε ιδιωτικές κατοικίες με δημόσιους πόρους. Αυτό που κάνει είναι συστάσεις προς τους κατοίκους να αποφεύγουν παράνομη χρήση των σπηλιών.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αγλαντζιάς, σε απόφασή του ημερομηνίας 20/10/2021 αποφάσισε όπως γίνει καταγραφή των περιπτώσεων που φαίνεται να προκύπτουν τέτοια προβλήματα και να καλέσει τους ιδιοκτήτες των υποστατικών στις αρχές του 2022, όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Ο Δήμαρχος σημείωσε στο ΚΥΠΕ ότι με πρόσφατη απόφαση του Δήμου, είναι απαραίτητος όρος στις νέες άδειες οικοδομής να γίνεται γεωλογική μελέτη και να ανεγείρεται τοίχος αντιστήριξης, για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.