Βαρουφάκης: «Αν σε κάποιους λείπει η τρόικα να τους την στείλουμε»

Κατ΄ ιδίαν συναντήσεις, πέραν του κ. Ντράγκι και του κ. Μοσκοβισί, είχε ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης και με τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, κ. Τόμσεν, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ και το Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε. Στόχος όλων των συναντήσεων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Βαρουφάκης, ήταν να προχωρήσει αποτελεσματικά η διαδικασία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και να φύγουν οι όποιες σκιές.newego_LARGE_t_1101_54476059_type12128

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ελληνας Υπουργός είπε πως ουδέποτε δέχθηκε επίθεση από τον κ. Σόιμπλε – και ο Γερμανός ομόλογός του απλούστατα ζήτησε κάποιες πληροφορίες για τη δημοσιονομική διάσταση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. “Πιστεύω ότι τον κάλυψα”, είπε ο κ. Βαρουφάκης, διευκρινίζοντας πως έχουμε υποσχεθεί πως δεν θα κάνουμε τίποτε με δημοσιονομική επιβάρυνση, ή που έχει αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή στην ανάκαμψη της οικονομίας- αλλά δεν μπορούμε να ζητάμε άδεια για κάθε κίνηση, στο πλαίσιο της λαϊκής κυριαρχίας, και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί προτεραιότητα.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ακόμη πως οι επτά μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προς τον κ. Ντάισλεμπλουμ αποτελούν μια πρώτη δέσμη μόνον και θα ακολουθήσουν και άλλες, τονίζοντας ότι πολλά από τα μέτρα θα έχουν να κάνουν με τη φορολογία. Ανέφερε μάλιστα ως παραδείγματα την ενθάρρυνση της απόδοσης ΦΠΑ, ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, ρυθμίσεις για χρέη προς την εφορία, διασταυρώσεις κ.ά. Τόνισε ότι την Τετάρτη “θα έχουμε μια λίστα εκτεταμένη και θα αρχίσουμε δουλειά”.

Αναφερόμενος στη χρήση του όρου “τρόικα”, που έκαναν αρκετοί ομόλογοί του, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως εάν σε κάποιους λείπει η τρόικα μπορούμε να τους τη στείλουμε, αλλά στην Ελλάδα δεν θα την ξαναέχουμε. Και πρόσθεσε πως η ιδέα κάποιων τεχνοκρατών που εισβάλουν σε υπουργεία όλοι μαζί και να επιβάλουν τα μέτρα τους έχει τελειώσει, αλλά οι εκπρόσωποι του κάθε θεσμού είναι καλοδεχούμενοι στην Αθήνα για να πληροφορηθούν δεδομένα.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε, επίσης, για ακόμα μια φορά, ότι στη συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα αναφέρθηκε σε εκλογές ή δημοψήφισμα απαντώντας σε μία καθαρά υποθετική ερώτηση, τι θα κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που οι εταίροι απορρίψουν κάθε μία από τις ελληνικές προτάσεις.